frida.bg

Как да станем по-гъвкави и защо това е полезно

Как да станем по-гъвкави и защо въобще ни е нужно това? Може би и вие сте от жените, които копнеят да станат толкова пластични, че да направят шпагат. Не заради друго, просто изглежда добре. Всъщност упражненията за гъвкавост имат далеч по-дълбоки ползи за здравето ни, отколкото си мислим. Да бъдеш гъвкав означава не само да разтегнеш мускулите и сухожилията, но и да направиш ума си по-пластичен. И точно тук идва сложното. Гъвкавостта на тялото е в директна взаимовръзка с гъвкавостта на ума. По този начин упражнявайки се за повече гъвкавост, ние управняваме ума си. И когато той стане по-пластичен позволява на мускулите ни да се разтегнат и издължат.

Защо още е супер полезно да правим упражнения, с които да станем по-гъвкави?
  • Те освобождават напрежението от мускулите, което се натрупва по време на тренировка
  • Подпмагат стойката ни като намаляват напрежението, натрупващо се между мускулите и ставите
  • Намаляват риска от контузии в ежедневието и по време на тренировка, защото правят мусулите по-пластични
  • Подобряват физическото ни представяне в спорта
Какво да направим, за да станем по-гъвкави?
Йога

Най-вероятно това не ви учудва. Йогата работи едновременно върху ума и цялото тяло. Почти всяка йога поза или асана включва разтягане и съответно води до подобряване на гъвкавостта. Дори вече е научно доказано, че йогата е най-добрата практика за повишаване на гъвкавостта на тялото и в горната, и в долната му част. Нека добавим и изграждането на сила, баланс и повишаване на метаболизма и можем да кажем, че йогата е чудесна за всеки!

Пилатес

Пилатесът има безспорни предимства в изграждането на сила и тонус в областта на корема. Но какво още? Пилатесът също така ви помага да сте по-подвижни и по-гъвкави.

Танци

Независимо дали говорим за балет, салса, зумба или модерни танци танците включват голяма доза разтягане. Движенията обикновено преминават през вирок диапазон, което безспорно ще направи тялото ви по-гъвкаво и пластично. И то – без да се усетите!