frida.bg

Еньовчето – билката, която спира развитието на раковите клетки

Еньовчето, или Galium Verum, е една позабравена билка с множество ползи. Наричана билката на дълголетието, еньовчето притежава силни детоксикиращи свойства, лекува болки в гърлото, ревматизъм и проблеми в щитовидната жлеза. Билката е добре известна в сферите на хомеопатията и природното лечение поради нейните антиракови, антиоксидантни, ативъзпалителни и антимикробни свойства. Тези свойства се дължат на полезни елементи като иридоид, ренин, флавоноиди, антрацен и кафеена киселина.

Характеристики на еньовчето

Еньовчето (Galium Verum) e целогодишно растение, което стига до 120 см. височина. Има тъмно зелени листа и цветове, обагрени в ярко жълто, които миришат на мед. Можете да го намерите по ливади и горски поляни, както и по сухи тревисти раьони. Обикновено се бере от август до май.

Еньовче в борбата срещу рака

Малко познат,  но много важен факт е, че билката еньовче се използва в антираковата терапия. Като естествен детоксикатор, билката помага за оттичането на лимфната система. Това е много важно, тъй като раковите клетки могат да се разпространят в други части на тялото чрез лимфните жлези. Така еньовчето подпомага прочистването на жлезите, което на свой ред стопира разпространението на раковите клетки.

Това се доказва от съвременно изследване, проведено в Интердисциплинарен Център за Клинични Изследвания, University of Wuerzburg в Германия. То доказва, че билката наистина има инхибиторен ефект върху туморния растеж. Това се случва благодарение на елемента diosmetin (DGVL), който се съдържа в еньовчето. Според авторите в изследването, макар химиотерапията да е изключително належаща в лечените на рака и особено в по-късните фази на откриването му, еньовчето може да се приема като хомеопатия, която подпомага намаляването на раковите клетки. В заключение, изследването затвръждава, че екстрактът от  galium verum повишава инхибиращия ефект на чувствителните и резистентни към химиотерапията карциномни клетки.

Добра новина е, че все повече изследвания се правят въру ефектите на природните лечители – билките. Надяваме се, че все повече химическите субстанции ще се изместват от такива на билкова основа, за да бъдем по-здрави и по-лесно да преминаваме през изпитанията на живота.