frida.bg
ретрограден Меркурий

Тайнството на осъзнатото сънуване

Бъдете Бог творящ светове чрез озъзнато сънуване

Осъзнатото сънуване (ОС) е състояние на съзнанието, по време на което човек спи, като същевременно е наясно с факта, че спи. Той е в пълно владение на съзнанието, способностите и мислите си и може сам да твори своя свят и нещата, които се случват в него.

Средно една трета от живота си прекарваме в сън. Логично, произходът и смисълът на сънищата вълнуват човечеството от древността до наши дни, като учудващо все още не е открит и приет единствен и конкретен отговор за същността на съня. Един от възможните и доста по-интересни аспекти на явлението е свързан не с тълкувания, а с възможността за манипулативното му преживяване, наречено осъзнато сънуване. Съзнателният избор на конкретни изживявания по време на сън е не само изключително забавна практика, но и умение носещо множество ползи в различни сфери от реалния ни живот.

Осъзнатите сънища могат да бъдат учудващо реалистични изживявани, а осъзнатото сънуване – изключително ценна практика, която е по силите на всеки един от нас. Осъзнатите сънища ни предоставят правото да изберем дали да се събудим или да задържим въпросното състояние, което преживяваме в момент на сън. Дават ни и възможността да вземем съзнателно решение относно обстановката, сюжета, преживяванията и целите си.

Чрез осъзнато сънуване, ние хората можем да упраявляваме света и да режисираме реалността, подобно богове.

Осъзнато сънуване

Реална възможност или бленуван мит е осъзнатото сънуване

Самият термин „lucid dreaming“ е предложен от холандския автор и психиатър Фредерик ван Ееден едва през 1913 г., но осъзнатото сънуване като практика има своите корени още от древността. Писмените източници с подобна информация, с които човечеството разполага са многобройни и идващи от най-разнообразни култури и точки на земното кълбо. Те датират от различни периоди, включително и преди новата ера.

Първите доказателства от научни експерименти с осъзнато сънуване са направени през 70-те и 80-те години на XX век. Интересното тук е, че експериментите биват проведени на две отделни места по света и независимо едно от друго – от британския парапсихолог Кийт Хърн в университета в Хъл, Англия и от Стивън Лаберж в Станфордския университет, САЩ.

Чрез експериментална практика, учените достигат до извода, че докато се намират в света на сънищата, осъзнатите сънуващи могат едновремено да комуникират и с реалния свят.

сънувай осъзнато

Как попадаме в осъзнат сън?

В подобно състояние сънуващият е възможно да се озове по два начина: спонтанно, установявайки че това, което се случва около него не е реално
или нарочно – като от будно състояние постепенно преминава в сънно, без да губи своята осъзнатост.

Кой го може?

След години изследвания в областта се оказва, че абсолютно всеки е способен да преживее този феномен и дори го е правил, но не всеки си спомня за това. Данните показват, че при деца на около 7-8 години спонтанно биват активирани осъзнати сънища, като част от неврологичното им развитие. При подрастващите нещата се случват по-лесно, тъй като при тях доминиращо е дясното полукълбо на мозъка за разлика от възрастните, при които надделява по-логичното и пресметливо ляво. А сънуването почти изцяло е дейност на творческата, интуитивна дясна страна

ляво и дясно полукълбо

Според статистиката, жените имат повече осъзнати сънища и си ги спомнят с повече подробности от мъжете.
Тинейджърите и хората до 30 годишна възраст имат по-дълги цикли на сън и са по-привилигировани от към възможности да практикуват. В крайна сметка, придобиването на това умение е достъпно за всеки и основен фактор за успеха се явява личната мотивация – да се научим.

Независимо дали изразяваме желание да придобием нови навици или умения, целим лечение или си поставяме други цели, ако го направим по време на ОС си гарантираме много по-висока ефективност и успех на начинанието.

В тибетският будизъм също се смята, че умът е по-могъщ до 7 пъти в състояние на ОС.

Изследванията показват, че състоянието по време на осъзнато сънуване е подобно на това под хипноза. Както психотерапевта, водейки съзнанието ни може да посее изцелителното намерение в нашето подсъзнание по време на сеанс, така и ние самите сме способни да направим същото в състояние на ОС. Желания и утвърждения, които сме имплантирали по този начин в подсъзнанието си, в последствие могат да бъдат внедрени и приложени при пълна осъзнатост.

Докато спим се активира част от мозъка, отговаряща за невропластичността, а това ни дава възможност да направим устойчиви промени в невронните връзки и да повлияем на свои физически и умствени навици. В момента, в който придобием осъзнатост ние ставаме творци на нашата действителност. В тази един вид 3D виртуална реалност на нашата психика по време на сън, е напълно възможно

да предизвикаме трайни промени в мозъка, тялото и духа си.

осъзнаване

Постигането на осъзнатост в сънищата води до по-осъзнато съществуване във всяка една сфера от реалния ни живот. Осъзнатото сънуване ни помага да проумеем, че възприеманото от нас за реалност е всъщност само една проекция на ума.

Оставайки осъзнати в съня ние прозираме същността на проекциите и в последствие ги забелязваме и в будно състояние.

ОС ни дава възможността ефективно да използваме времето докато спим за самоопознаване. Чрез него ние имаме възможността да общуваме с привидно физически същности, които в действителност се явяват различни аспекти на нашата психика, като вътрешното ни дете или висшето ни Аз.

Ползи от осъзнатото сънуване

За много хора по света ОС е начин да живеят пълноценно дори докато спят. Те оползотворяват „изгубеното“ в сън време докато организмът им си почива, възползвайки се от безграничните възможности, които се откриват пред тях:

да творят, да експериментират, да се лекуват, да учат, медитират и едновременно с това да се забавляват. И всичко това е многократно по-ползотворно от обичайните дневни практики!

практика за осъзнаване

ОС – популярност и приложения

Практикуването на осъзнато сънуване става все по-актуално в наши дни. Все повече хора научават за тази възможност и проявяват желание да усвоят и прилагат умението. По света се провеждат семинари и ритрийти под различни форми, организират се курсове, школи и клубове, тъй като е доказано, че в подобна среда се постигат по-добри и бързи резултати, от колкото при самостоятелни опити и практики.

У нас темата все още буди недоверие и не е особено популярна, но въпреки това на пазара вече могат да бъдат намерени достатъчно книги и материали на български език. Заинтересованите могат да ползват и множеството приложения, специално създадени за смартфон или компютър. Те улесняват процеса и подпомагат бързо постигане на желаните резултати (достигане до осъзнатост насред обичайния сън) чрез различни видове подсещания, аларми, записи на подходящи мелодии, дневник на сънищата и т.н.

мобилни приложения ОС

Продават се и сънни маски, които засичат движението на очите по време на сън. Чрез подаването на светлинни и звукови сигнали, тези атрибути успяват изключително ефективно да подпомогнат спящия да придобие с лекота желаната осъзнатост по време на сън.

На практика, можем да пробваме да обогатим живота и преживяванията си още днес, като се опитаме да се докоснем до магичния свят на осъзнатото сънуване. Разполагаме с всичко необходимо. Нужно е само истински да го пожелаем.

Автор: Петя Стоянова