frida.bg

5 начина как да намалим стреса и да релаксираме качествено

Важно ли е умението да релаксираме качествено?  Всеки човек реагира по различен начин, когато е подложен на стрес. И всеки прилага различни малко или повече ефективни стратегии да се справи с него. Дали ще изядеш един шоколад пред телевизора или ще пръснеш малко пари в мола за неща, от които нямаш особена нужда – вариантите са много. Но не винаги помагат. Понякога просто чувстваме силна вътрешна тревога и сме заляти с емоции. Когато сме стресирани имаме нужда от спешна емоционална помощ, за да се успокоим.

Как да балансираме себе си ако преминаваме през стресови период и максимално бързо да сложим усмивка на лицето си? Опитайте с тези 5 съвета, които със сигурност ще ви помогнат да намалите напрежението.

Лесни начини да релаксираш качествено
Наспи се

Когато сме супер стресирани често сънят ни започва да страда. Трудно заспиване, тревожност и трудно събуждане. Кръгът се повтаря отново и отново до безкрай. В главата бучат задачи, планове и сигнали за опасна ситуация. И тя наистина е такава. Имаме спешна нужда от почивка. Осигурете си достатъчно количество сън като поне 2 часа преди да се отправите към леглото изключете всички устройства катокомпютър, телевизор и смартфон. Намалете осветлението или включете само нощната лампа. Добрият сън един от най-добрите начини да се отпуснем и релаксираме качествено.

Изпий чаша вода

Стресът често води до дехидратация. Затова когато сте под напрежение изпийте чаша вода. Когато сме уморени и стресирани често игнорираме сигналите на тялото си. Чаша вода в напрегнат момент успокоява. В същото време насочва вниманието към тялото ни и ни заземява.

Бъди мил

Когато сме стресирани, това определено не е лесна задача. Никак даже. Но е изключително полезно да излезеш от главата си поне за миг и да се сетиш, че другите хора също съществуват. И имат своите проблеми не по маловажни от твоите собствени. Бъдете мили с близките и непознатите. Общувайте, но дръжте фокуса в позитивното и не прекалявайте с оплакванията си. Не забравяйте, бъдете мили!

Благодари

Създай си навик всеки ден да отбелязваш нещата, за които си благодарен в живота си. Това определено има успокояващ и намаляващ стреса ефект, защото обръщаш вниманието си от това, което „трябва да направиш” към „това, което вече имаш”. В моменти на напрежение често забравяме да бъдем благодарни и това ни заплита във възлите на стреса още по-силно.

Медитирай

Отдели няколко минути за медитация всеки ден. Макар и да е нещо съвсем ново за теб и да не знаеш как действа, довери се! Медитацията осигурява експресна релаксация за мозъка и тялото ни, стига да знаем как да я практикуваме. Започнете като седнете в удобна поза на земята. Нека краката ви са кръстосани. Поставете ръцете на коленете с дланите нагоре. Изправете гърба и отпуснете раменете. Затворете очи. Позволете си да дишате спокойно и насочете осъзнаването си върху въздуха, който влиза и излиза от дробовете ви. Оставете мислите, сега те не са важни. Нека идват и да си отиват. След това опитайте да дишате само с долната част на корема. Бавно се върнете към нормалното си дишане. Усмихнете се на себе си. Благодарете!