frida.bg

Растенията, които ще ти помогнат да имаш по-добър сън

Съществуват много начини за справяне с трудното заспиване и неспокойния сън, а растенията могат наистина да помогнат много. Правилните стайни растения, поставени в спаляната ни, не отстъпват по положителни ефекти на обичайните методи като хапчета за сън и топло мляко, установиха експерите. Така че ако страдате от проблеми със съня като напрегнатост и умора на следващия ден, тези растения със сигурност ще направят спалнята ви далеч по-приятно място за релакс и почивка. И за сладки сънища, разбира се!

Кои са растенията, които ще ни осигурят по-добър сън?
Алое вера

Алоето освобождава кислород през цялата нощ като по този начин захранва мозъка и ни помага по-лесно да заспим. Алоето също така повишава цялостно качеството на съня. То е обявено от специалистите за най-полезното растение, което можем да добавим в домашния интериор. Най-хубавото е, че е лесно за отглеждане, няма нужда от много светлина и вода и е отличен избор за хората, нямащи много опит с цветята.

Лавандула

Ароматът на лавандулата притежава уникални успокояващи и релаксиращи свойства, които директно ни пренасят в света на сладките сънища. Има съвременни изследвания, които доказват, че ароматът на лавандулата намалява сърдечния ритъм и напрежението. Като в същото време увеличава фазата на лек сън и намалява REM фазата на съня или моментът на бързите очни движения. Лавандулата също така ни помага да се събудим по-лесно и да започнем деня си отпочинали и заредени.

Сенсивиера

Сенсивиера или наричаното още змийско растение, заради извитите зелени листа, е доста популярно растение най-вече защото е лесно за отглеждане и също така е красива декорация за дома ни. Това което често не знаем е, че то също така подобрява качеството на въздуха като произвежда голямо количество кислород през нощта, докато спим. В същото време намалава нивата на диоксид и ни помага да дишаме качествено.

Жасмин

Жасминът е използват в много религиозни ритуали в Индия и е смятан за свещено цвете. Жасминът притежава прекрасен аромат, но също така той ни помага да намалим симптомите на тревожност, като в същото време успокоява тялото и ума. Жасмисът е идеалното растение, което да сложим в спалнята си. То ще направи съня атмосферата и съня ни сладки и релаксиращи.

Повечето хора нямат представа, че качеството на въздуха значително повлиява качеството на съня и общото здравословно състояние. Стайните растения не само ще ни осигурят по-чист въздух, но и ще намалят някои неприятни симптоми като напрегнатост и умора. Затова отглеждайте живи растения, те ще напълнят дома ви с живот и светлина!