frida.bg
стипендия

Бионсе създаде стипендия в подкрепа на образованието на жените

Какво ще кажете самата кралица на поп музиката да ви осигури пълна стипендия, за да учите изкуства в престижен университет? Само преди броени часове Бионсе официално обяви създаването на фондацията „Formation Scholars”, с която отбелза огромния успех на визуaлания си албум „Lemonade“. Фондацията всяка година ще осигурява пълна стипендия за образование на четири смели, талантливи и артистични жени. Това беше анонсирано на 26 април на официалната страница на певицата с посланието „да окуражи и подкрепи младите жени, които са достатъчно смели да мислят извън шаблоните, и са креативни, осъзнати и уверени“.

Бионсе вдъхновява жените да бъдат силни и образовани

Стипендията ще се осигурява за образование в сферите на креативното изуство, музиката, литературата или науките, свързани с афро-американската култура. А колежите, в които може да се кандидатства са Berklee College of Music, с кампуси в Бостън и Валенсия, Howard University във Вашингтон, Parsons School of Design в Ню Йорк и Atlanta’s Spelman College. Всяка стипендия ще бъде на стойност 25,000 долара на година, като фондацията „Formation Scholars” осигурява пълното обучение. В самата апликация при кандидатстване желаещите млади жени трябва да напишат есе на тема: „Как албумът „Lemonade” вдъхнови моите образователни цели?”

Инициативата на Queen B веднага получи подкрепа от Първата дама Мишел Обама. Тя пусна в своя tweeter акаунт следното: “Винаги вдъхновена от твоя силен принос, Бионсе. Ти си ролеви модел за всички нас. Благодаря ти, че инвестираш в нашите момичета.” Самата Мишел Обама неотдавна създаде образователната инициатива „Да позволим на момичетата да учат” („Let Girls Learn“), която цели да подпомогне младите жени от целия свят като им осигури достъп до качествено образование. Инициативата на Мишел е в партньорство с Малала Юзафзай, активистка в борбата за правата на жените.

Тази благотворителна инициатива може да се каже е естествено продължение на цялостната визия на Бионсе. Цялата й музикална кариера цели да вдъхне увереност и сила у жените. Да ги вдъхнови да бъдат силни и в същото време да бъдат женствени и секси. Това е и посланието на нейния последен албум „Lemonade“.  Бионсе определено е ролеви модел за всички нас. Тя ни показва начина, по който жените трява да се подкрепят, обединяват и създават формации, променящи света към по-добро!

Снимки: БГНЕС/Instagram