frida.bg
ретинолът

Ретинолът: какво трябва да знаете за тази козметична съставка

Ретинолът е една от козметичните съставки, за която всички ние сме чували и все пак малко от нас знаят какво точно представлява ретинолът и какви са неговите полезни ефекти. Нека да разгледаме тази козметична съставка под лупа и да видим какво казват най-новите изследвания в областта на дерматологията за него.

Какво всъщност представлява ретинолът?

Ретинолът е производна съставка на витамин А и се използва като противостарееща грижа в много козметични продукти за кожата на лицето и тялото. Той може да стимулира метаболизма на кожните клетки и да ускори продукцията на колаген. Ретинолът може да се абсорбира чудесно през кожата, а когато се комбинира с определени ензими се превръща в третиноин. Редовната употреба на продукт, имащ добра формула с ретинол забележимо ще намали щетите, причинени от слънцето, както и появата на петна, бръчици и разширени пори. Ретинолът притежава невероятната способност да трансформира кожата и да я превръща в мека и сияеща.

Как ретинолът ни помага?

Тази съставка със сигурност има добра репутация в света на грижата за кожата, но как точно ни помага? Според скорошно изследване, проведено в Michigan Medical School ретинолът намаляват бръчиците, причинени от естествения процес на стареене. Изследването доказва, че ретинолът намалява не само фотостареенето, но и процесите на естествено стареене. Макар и според някои критици ефектите от прилагането на продукти с ретинол да имат едва забележими ефекти трябва да помним, че обръщането на процеса на стареене е доста бавен процес. Поякога отнема 12 седмици и повече, за да можем да забележим подобрението на кожата си с просто око.

Какво още трябва да знаем за ретинола?

Ретинолът е една от най-добрите антиейдж съставки, чието действие е потвърдено от дерматолозите. Ако търсите добър продъкт, който да ви помогне с борбата с бръчиците, започнете с ретинол. Ретинолът също така чудесно се комбинира с други антиейдж продукти. Разпространен е митът, че той не трябва да се комбинира с витамин C и алфахидрокси киселина. Според това твърдение те намаляват ефективността на ретинола. Според нови изследвания това не е вярно. Дори се потвърждава, че ретинолът в комбинация с тези съставки усилва действието си срещу хиперпигментацията. Една от любимите ни ползи от употребата на ретинол е антиоксидантната защита, която той осигурява. Тъй като ретинолът е форма на витамин А, а този витамин е силен антиоксидант, той ни осигурява защита срещу уврежданията, причинени от слънцето. Той също така намалява раздразненията. Това превръща продуктите с ретинол в перфектната грижа за кожата през деня.