frida.bg
представиш

Как да представиш себе си по най-добрия начин на среща с нови хора

Да представиш себе си пред нова група хора, независимо дали пред новия работен колектив, учебна група, интервю за работа или на парти, за много хора е доста смущаващ момент. Това е особено характерно за жените, тъй като сме израснали с послания за това колко е важно да бъдем скромни, тихи и откровено казано – да подценяваме себе си. Тези остарели схващания за съжаление все още са актуални за много от нас и ни пречат да се представим по най-добрия начин.

Да представиш себе си всъщност е нещо повече от това просто да си кажеш името. Това е моментът, в който трябва да се свържеш с хората срещу теб с помощта на думите и на физическия контакт. Добрата новина е, че можеш да го направиш по различен начин в зависимост от контеста и хората срещу теб. Най-важното е да бъдеш естествен, позитивен и да представиш себе си така че хората да те харесат и запомнят.

Как да представиш себе си по най-добрия начин (особено ако се чувстваш леко несигурен)?

Първи контакт

Очният контакт е един от първите начини да се свържеш с хората срещу теб и да привлечеш вниманието им. Когато погледнеш хората право в очите това им показва, че си уверен в себе си и си отворен за комуникация. Ако изпитвате неудобство да гледате хората директно в очите, гледайте в точката на междувеждието им. А когато сте пред група от хора поглеждайте периодично към всеки от присъстващите. Усмивката и изправената позиция на тялото и раменете са задължителни, за да оставите впечатление за достъпност, дружелюбност и за това, че на вас може да се разчита.

Представи се

Размяната на имена е ключов момент. Ако срещата е формална, представете се с двете си имена, но ако не е, кажете просто „Здравейте, аз съм (вашето име). Задължително проявете интерес към имената на събеседниците ви и повторете името на всеки в реплика като „За мен е удоволствие/Приятно ми е да се запознаем (името на събеседника ви). Бъдете концентрирани и повторете името на събеседниците ви гласно и наум, за да ги запомните. Това не е много лесна задача, но си заслужава. Ако не знаете имената на хората срещу вас ще се чувствате много по-неуверени. Още един трик в тази посока е да използвате случая по време на разговора да се обърнете по име към някой от присъстващите. Това със сигурност ще направи добро впечатление. Когато видим, че някой си е направил труда да запомни името ни ни става приятно и сме много по-отворени за комуникация.

Ръкостискане

Ръкостискането е важен елемент от представянето ви на всяка среща. Уверете се, че ръкостискането ви е кратко. Стабилно обхванете ръката на събеседника, без да прилагате сила. Уверете се също така, че ръката ви не е с ефект „умряла риба”, т.е. отпусната и вяла. Това е сигнал за липса на енергия и мотивация. Правилното ръкостискане прави добро впечатление и означава „Да, можете да ми се доверите!”. Така, че не го подценявайте!

Няколко думи за теб

Краткото представяне винаги е за предпочитане. Осигурете информацията за себе си, която другите трябва да знаят. Предствяне тип – „Аз съм … и се занимавам с … (точка)“, не оставя много място за размисъл. Кажете нещо за себе си, например какво ви мотивира да сте точно тук в този момент, какво очаквате и как можете да подпомогнете общия процес. Оставете място за въпроси и следвайте спонтанния ход на комуникацията.

Прояви интерес към другите

Задайте въпроси към тях и най-вече- СЛУШАЙТЕ! Най-добрият разговор никога не се случва благодарение на говоренето, той се получава далеч повече със слушането. Бъдете любопитни!

Затвори разговора подходящо

След като сте се срещнали с човек или група за първи път трябва да затворите разговора по подходящ начин. Кажете, че се радвате, че сте се запознали и че срещата се е случила. Усмихнете се! Ще се радвам имаме възможността да се видим отново!