frida.bg
връзка

Защо оставаме във връзка, която не ни прави щастливи

Защо оставаме във връзка, която не ни прави щастливи? Защо напук на всички знаци продължаваме да опиваме отново и отново да изградим нещо, което многократно ние доказвало, че не работи. Дали се дължи на прекален оптимизъм или прекалена любов, или на нещо друго? Една от основните потребности на всеки човек е да обича и да бъде обичан. В това отношение няма изключения. Понякога има разминавания във връзките. Например, само единият партньор отдава любов, а другия само получава. Но всеки дисбаланс води до неудовлетворост, тъга и понякога депресия.

Има няколко неща, които присъстват винаги във този тип връзки и именно те ни блокират да предприемем нещо и да променим нещата. Ако поемем отговорността за себе си и видим своето собствено участие в тази любовна бъркотия, това ще ни помогне да променим модела и да изградим здравословни и удовлетворяващи отношения в бъдеще.

Какво в нашата връзка ни блокира?

Страх

Страхът проговаря в онази спонтанна мисъл, която се появява в главата на всеки: „Ако не намеря бързо партньор/Ако се разделя с него ще остана сама завинаги.” Страхът винаги се опасява, че ще се случи най-лошото. И не може да погледне по-далеч от носа си. Нито да види новите възможности. Страхът е в основата на това да започнем връзка с неподходящ за нас човек, тъй като не си даваме нужното време да го опознаем. Страхът ни казва: „Давай. Нямаш време. Ще останеш сама цял живот с 10 котки на дивана.” Страхът също така ни блокира да вземем решение да прекратим връзка, която не ни прави щастливи. Иска се смелост да преминем отвъд червената лампичка на страха: „Ами ако не срещна по-добър/а?”. Но веднъж направим ли го, всъщност ще направим най-важното нещо в живота си.

Не ценим себе си

Може би нямаме достатъчно висока самоценка, но не го осъзнаваме. Правим компромиси със себе си и с ценностите си, без да осъзнаваме, че вървим против собственото си щастие. Може би сме избрали партньор, който допълнително да ни накара с поведението си да се чувстваме малоценни и недостатъчни. Е, ако е така, време е да вземете нещата в ръце и да промените тази откровено кофти ситуация. Вие сте я избрали с причина. За да промените нещо, да започнете да цените себе си достатъчно, за да не допускате връзката ви да ви съсипва. Ако не сега, кога?

Имаме уроци за научаване

Може би партньорът ви изважда наяве стара рана, която има нужда от изцеление. Понякога това е малтретиране в детството, унижение, отхвърляне, изоставяне и т.н. Съвсем несъзнателно сме избрали партньор, който да провокира у нас тези емоции и те да излязат на бял свят. Естествено в друг контекст. Всяка връзка в живота ни идва с букет от уроци за научаване. Бъдете осъзнати и вижте в това възможността за личностно израстване и изцеление. Може би е време да намерите себе си отново и да простите на партньора си и на всички хора, които някога са ви наранявали. Пътят е труден, но важен, за да се случи важна промяна. И да имате здравословна и любяща връзка с другите, но най-вече – със себе си!