frida.bg
театърът

Театърът и 21 век? И защо те са напълно съвместими днес

Театърът и 21 век или колко от нас ходят редовно на театър? Или веднъж на няколко месеца? Най-вероятно почитателите на театъра в съвременния свят са твърде малко. Всички ние сме фенове на бързото забавление – с много ефекти. Старомоден или не, театърът е колаборация от много изкуства. Хората работят в синхрон, свирят, пеят, играят и танцуват и създават нещо отвъд себе си и индивидуалната си личност.

Има много аргументи в защита на театъра и това, че той все още има място във века на бързите удоволствия. Според изследвания посещаването на театър повишава нашата емоционална интелигентност, емпатия, наблюдателност, както и способностите ни да разрешаваме проблеми.

Какви други ползи ще извлечем ако превърнем театъра в наше любимо „бавно” удоволствие?

Театърът ни показва какво е креативност…

… и по този начин ни помага да развием своята собствена. В свят, който отдава твърде голямо предпочитание на науката и фактите, креативността ни връща обратно към играта, спонтанността и изкуството. Не всичко може да бъде открито в науката. Понякога трябва просто да притихнеш и да наблюдаваш играта на живота. Отстрани.

Театърът ни учи за това какви са хората…

… какви са техните светове, мисли, въжделения и какви ситуации могат да възникнат в следствие на техните различия. Театърът е като огледало на реалния живот и както в него понякога ни предизвиква да се разсмеем, а понякога – да се разплачем. Той ни показва „играта”, която всички ние взимаме твърде на сериозно в ежедневието си.

Театърът ни показва значението на нашето тяло…

… и как чрез тялото си ние сътворяваме своята реалност. Каквото и да си говорим ние сме материални същества и телата ни изразяват всичко – чувства, движения, мисли и целия ни вътрешен свят. Бъдете наблюдателни, театърът ще подобри вашите умения по отношение на невербалната комуникация.

Театърът води до себепознание…

… и познание на другите човешки същества. Да гледаш драмата на отношенията, които се завихрят на сцената отстрани развива умението да наблюдаваш играта на отношенията в собствения си живот. Всеки влияе на другия. Всеки е свързан с другия.

Основната причина хората да ходят на театър е желанието им да разберат повече за себе си. Всеки един от нас иска да разбере себе си на първо място, а след това и останалите. Театърът може би е старомоден за голяма част от младото поколение. Но за много други хора театърът дава смисъл и разбиране за живота. Човешка е потребността да изразиш себе си, а театърът е една от най-експресивните форми на изкуството. Ако не вярвате, опитайте!