frida.bg

Да се справим с хроничната умора с природни средства

Нормално е да се чувстваш уморен в края на работния ден или след силно физическо натоварване, но има случаи, в които умората бавно се превръща в наш постоянен спътник. Хроничната умора е сериозен сигнал, че трябва да промените нещо в живота си. Понякога тя е сигнал за заболяване и в тези случаи е най-добре да потърсите консултация с лекар. Понятието за умора отдавна не се ползва само като диагноза, а се е превърнало в част от нашето ежедневие. Умората много често върви ръка за ръка с безсънието, стреса, претоварването с работа и тревожнте разстройства. Често тя може да се дължи на ниско кръвно налягане, недостатъчност на хранителни вещества в диетата или на намалена функция на щитовидната жлеза. В тези случаи е необходима консултация със специалист.

Как да се справим с хроничната умора с природни средства?

Най-важните неща, на които трябва да обърнете внимание ако се чувствате уморени и изтощени почти постоянно са диетата, движението и стресиращите фактори в ежедневието. Има и други начини, с които можете да си помогнете да излезете от омагьосания кръг на хроничната умора. Вижте кои са те!

Хранителен режим

Когато се чувствате уморени е добре да хапнете нещо, което е едновременно хранително и пълно с витамини и минерали. Най-вероятно първата ви реакция, когато сте уморени е да хапнете нещо сладко или мазно. Но тези храни само ще направят така, че да се чувствате още по-уморени и отпаднали. Белтъчините, пълнозърнестите продукти, както и пресните плодове и зеленчуци са идеалният избор! За препоръчване е да се откажете от алкохола и кофеина и вместо това да наблегнете на приема на чай и прясно изцедени сокове.

Физически упражнения

Ако страдате от хронична умора може би физическите упражнения са последното нещо, за което се сещате. Но дори и да сте прекарали цял ден на работа, опитайте да направите една енергична разходка сред природата. Тя със сигурност ще ви ободри. Много често се чувстваме уморени и отпаднали, когато сме обездвижени. Осигурете нужното движение на тялото си, за да го тонизирате. Ще се почувствате по много по-различен начин. Плуването и упражненията с тежести също са идеален вариант. А една лека йога практика в края на деня ще ви помогне да отпочинете качествено, да освободите напрежението чрез дихателни техники и най-хубавото е, че ще се почувствате като след релаксираща дрямка.

Ароматерапия

Освободете се от умората с помощта на етеричните масла. Например, маслото от розмарин действа стимулиращо както физически, така и психически. Можете да го добавите в изпарител или да поставите няколко капки на пулсовите точки, например китките. Вечер можете да си направите масаж с масло от лавандула, като добавите няколко капки в бадемово масло и бавно масажирате кожата на тялото си за пълно отпусане и релакс.

Билколечение

Има няколко билки, които са с доказан благотворен ефект срещу умора и изтощение. Те могат да се приемат под формата на чай и компреси. Една от най-препоръчваните билки при симптоми на хронична умора е сибирският женшен. Той има стимулиращи свойства и се използва за повишаване на енергийните нива, особено в стресови ситуации. Друга много добра билка е астрагалът. Неговите лечебни свойства се свързват с подобряване на имунната система и с повишаване на жизнеността. За успокояване на нервната система късно вечер се пепоръчва чай или запарка от лайка, хмел, маточина и липа.

Психотерапия

Често потиснатите емоции като гняв, страх и неудовлетвореност могат да се проявят и като симптоми на хронична умора. Ако освен уморени се чувствате в ситуация „без изход“ или направо „заклещени“ психически и емоционално, може би е време да направите промяна в живота си. Един от тези начини е като портърсте среща с психолог, който е обучен и квалифициран да ви помогне по-лесно да направите този преход и промяна. Умората е сигурен знак, че трябва да се погрижите за себе си. Защото ако не го направите вие, кой?