frida.bg
фантазната

Фантазната връзка: кои са знаците и какво да правим

Какво представлява фантазната връзка и дали съвсем неусетно връзката ни не се е превърнала точно в такава? Фантазната връзка или „fantasy bond” всъщност е една илюзия за съществуването на връзка между партньорите. Тази илюзия всъщност е заместител на истинската любов и интимност. Концепцията за фантазната връзка е разработена от психолога Робърт Файърстоун. Той описва, че в този вид отношения връзката е много по-важна от индивидуалността на партньорите. Формирането на този тип отношения естествено се случва несъзнателно. Получава се така, че двама души се превръщат в „псевдо-независими” един от друг, като заместват това да бъдат „истински влюбени” с това да бъдат „в двойка”. Робърт Файърстоун казва, че един от най-очевидните знаци за съществуването на фантазната връзка е когато един или и двамата партньори се отказват от важни части от себе си. Например от любими занимания, интереси, гледни точки и мнения, както и от своята индивидуалност само, за да бъдат обвързани. Желанието да намерят сигурност в излюзията за свързване с другия води до прогресираща загуба на идентичност и у двамата партньори.

Защо тази фантазна връзка се случва?

Факт е, че много хора се страхуват от интимността и са прекалено загрижени за това да се предпазят и защитят от потенциално нараняване, но в същото време се ужасяват от мисълта да са сами. Получава се една особена емоционална дилема, която намира своето разрешение чрез формирането на фантазна връзка. Илюзията за свързване и интимна близост се подхранва от въображението като в същото време това позволява запазването на определена защитна дистанция. В която обаче любов няма. Тази илюзия пречи на партньорите да се видят истински и да изградят отношения, базирани на истинска близост.

Как да разберем дали сме във фантазна връзка?
  • Загубили сте голяма част от своята независимост
  • Често комуникацията ви стига до задънена улица
  • Избягвате очен контакт
  • Не усещате особено привличане към партньора
  • Свързват ви предимно рутинни дейности и навици
  • Сексуалният ви живот е рутинен/липсва интимност

Фантазната връзка се среща по-често, отколкото можете да предположите. Тя е в пряка връзка със страхът от обвързване, а той на свое място е свързан с това, че сме били силно наранени някога в миналото. Трудно е да се отвориш за любовта, когато сърцето ти е било разбито. Фантазната връзка е компромисно решение, което излиза доста скъпо. Няма как нещо красиво и истинско да започне на основата на страх и защитни прегради, нито на основата на компромиси с личността ни. Съвсем възможно е да променим този модел в настоящата си връзка, но изисква желание и работа и от двете страни, откритост и честна комуникация.  Заслужавате нещо, което ще ви направи по-цялостни, истински свързани и ще ви даде смисъл. Осмелете се да срещнете любовта и се освободете от фантазните обвързаности.