frida.bg

Социалната тревожност: да избягаш или да се включиш?

Може да се каже, че социалната тревожност е едно от най-разпостранените психологични „неудобства”, заедно с депресията и зависимостите. И макар да сме ерата на дигиталната комуникация и практически възможности за общуване днес да са безгранични, това съвсем не означава, че социалната тревожност е по-малко актуален проблем. Напротив. Много често използваме лаптопа или телефона си, за да се скрием от истинското общуване с хората и от това да застанем срещу тях лице в лице.

Социалната тревожност е много по-разпространена на Запад и това прекрасно се вписва в широко разпространената концепция на индивидуализма. Всеки човек е център сам за себе си, отделен и изолиран в границите на своето Его. Докато в по-колективистичните култури като тези на Изток, например Китай, социалната тревожност може да се каже, е рядко явление. Това не е случайно. Ние сме социални „животни“ и това е добре известно на всички. Имаме нужда да бъдем част от общност, която да ни приема и да ни дава „племенна идентичност”.

Да, всичко това все още е актуално за всички нас, макар и да сме относително далеч от ерата на пещерняците. Всеки от нас има отчаяна нужда да знае, че принадлежи към група от хора, към определена история и традиция. И именно този глад за включеност и приемане е в основата на социалната тревожност. Или страхът да не бъдем отхвърлени, да не се изложим пред хората, които много добре се изразяват във фобията да говорим пред публика. Може да се каже, че това е една от най-разпространените фобии днес.

Ако социалните ситуации предизвикват силна тревога у вас, сърцебиене, студена пот по дланите, невъзможност да говорите и непреодолимо желание да избягате с 200 километра в час, най-вероятно преживявате симптомите на социалната тревога. В крайните случаи човек с изключително завишена социална тревожност може дори да загуби съзнание. По този начин той „бяга“ от ситуацията, която му се струва непоносима по особено буквален начин.

За щастие има много начини, с които можете да си помогнете и да преодолеете симптомите на социалната тревожност. На първо място, започнете да идентифицирате мислите, които се появяват в ума ви и които отключват поредицата „катастрофични” предположения. Много често те са свързани с това, което може вероятно да се случи. Например, мисли, че ще се изложите, провалите и хората в конкретното малко „общество” ще ви отхвърлят. Мислите ви задействат емоционалната верига, която води до ескалация и прегряване на цялата ви нервна система. Във вашите ръце (и умове) е ключът, с който можете да спрете задействането на този емоционален модел, който ви блокира да водите пълноценен и удовлетворяващ социален живот. Ако ви е трудно да се справите сами с проблема, не се колебайте и потърсете психолог, на който можете да се доверите. Най-естественото нещо за всеки от нас е промяната. Променете нещо днес, за да се наслаждавате на по-добро Утре!

Автор: Екатерина Кьосева