frida.bg
Великден и пролетта

Да поканим пролетта у дома

Пролетна енергия в дома ни по Великден

Да пренесем радостта от пролетта в домовете си е вдъхновяващо и лесно. Каним пролетта в дома си като първо разчистим място за нея и нейната свежест. Изчистваме дома си от всичко старо, което заема място и напомня за зимата – забравени в ъгъла вещи, стъкло от туршия по балконите, различни бидони, дамаджани, кутии и кутийки, изписани тетрадки, въргалящи се плюшени пантофи, завивки, шалове, шапки… Разчиствайки от всичко ненужно и подреждайки хаоса ни се предоставя терен за голямото пролетно премитане и помиване, включително миене на прозорци и проветряване на къщата с уханието на пролетта отвън. Само когато приключим с този ритуал на домашно пречистване, сме готови за по-висши подвизи като празничната украса на дома.

песента на пролетта

Най-важното, когато украсяваме домовете си с пролетен дух и настроение е да се стремим към постигане на свежо, просторно и дишащо с лекота вътрешно пространство. За да вдъхват усещане за пролет, преобладаващите цветове в домът ни трябва да са светли и зареждащи с енергия – подобни на тези, в които природата навън полека се разпъпва и съживява.Усещанеto за пробуждане и светлина можем да претворим, стремейки се към чистота и яркост в тоновете и простор в общата вътрешна подредба на мебели и аксесоари. Колкото по-малко протранство обитавате, толкова по-малко трябва да са вещите в него.

Червено, жълто, зелено, розово-оранжево, синьо и лилаво – целия цветен спектър е на наше разположение, стига да се водим от правилото да не претрупваме къщата си с украса и да запазим вътрешното пространство изчистено и необременено от излишни вещи.

пролетта в дома ни

Пролет в интериора

Празничната пролетна украса в интериора трябва да бъде едновремено пищна и ненатрапчива. За това най-подходящо би било да й отредим специално кътче в дневната, вместо да я разхвърляме безразборно из цялата къща. Направете си свой малък домашен олтар, където да концентрирате празничната си украса и от където да зареждате с енергия останалото пространство. Дори ваза с пролетни цветя може да свърши отлична работа, само не забравяйте да сменяте редовно водата и да освежавате букета, за да поддържате жива сакралната енергия на мястото.

Наблегнете на естествените материали и избягвайте всякакъв намек за пластмаса – пролетта не може да бъде силиконова, нейната красота е жива и динамична.

пролетен букет

Живите цветя и разцъфнали клони са абсолютна запазена марка на пролетта в домашния интериор.

Ако времето го позволява или при първата отворила се възможност, нека извадим повечето презимували вътре цветя по балкони и дворове. Това ще отвори много допълнително място във вътрешното ни пространство и ще раздвижи застоялата енергия. Освободеното пространство почистваме добре и се стремим да не го запълваме изцяло, освен с някой красив пролетен букет във ваза или малка саксия с нещо цъфнало в нея.

пролетен дом

Нека изберем за вътрешна декорация сезонни пролетни цветя като нарциси, зюмбюли, теменужки или уханни клони от люляк или друг цветен храст. Още по-добре ако са набрани някъде извън града, напъпили на воля и чист въздъх. Нека наблюдаваме как цветовете им се отварят пред очите ни и разцъфват в домовете ни.

цъфнало клонче

Великденско усещане

Великденската украса е задължителна за всеки уважаващ традициите дом, но нека не е изработена от пластмаса и силикон, нито е хаотична, претрупана или сложена ей така, колкото да не е без хич! Ако не се доверявате на ръцете си, доверете се на природата и използвайте всичко естествено, което ви напомня за Великден – от сварените, боядисани яйца подредени в картонени кори до здравеца и кандилото, които са сигурни пазители на енергийната чистота и празничен дух във всеки български дом.

великденски яйца

Никога няма да сбъркате ако използвате аксесоари от естествени материали като лен, стъкло, керамика, дърво или метал. Само не забравяйте да добавите стръкче от нещо живо и цъфнало, за да си напомните за възкресяващата енергия на пролетта.

Весели и уютни празници!