frida.bg

Кои са най-полезните ядки за нашето здраве и как да ги консумираме?

Ядките са важна храна в менто на всеки, който е решил да пази диета или просто да живее здравословно. Те са подходяща закуска в средата на деня и една от малкото здравословни неща, които можем да си купим набързо, когато сме в движение и тичаме по задачки. Те са богати на витамини, минерали, мазнини и засищат чудесно глада. Можем да ги добавим в салатата си, смути или да нарежем шепа ядки в сутрешното ни мюсли. Ядките могат се консумират по много различни начини, така че никога да не ни омръзнат. Можем да ги накиснем от вечерта, след което нашите ядки стават много по-полезни, а също така да си направим с тях веган мляко. Всички ядки са супер полезни, но по какъв начин? Препоръчително е да се консумират сурови и без сол, за да се усвоят всички полезни вещества от тях. Но кои ядки са по-полезни от другите?

Шам фъстък

Изненадващо, но най-новите изследвания определят шам фъстъкът като най-полезната ядка. Тя е богата на протеини, фибри и добри мазнини. Те са много добър избор в моментите, в които сме стресирани. Причината да се определят за най-добрата ядка за ума е в това, че самото отлюпване на черупката има успокояващ ефект, според учените. Този ефект се базира на това, че ти трябва да спреш и намалиш темпото, за да си обелиш шам фъстъка. Е, това наистина е интересен аргумент!

Орехи

Смята се, че орехите са най-добрата храна за ума. Дори самата им форма намеква за структурата на мозъка. Те съдържат много омега-3 мастни киселини във формата на алфа-линоленикова киселина (ALA), която играе важна роля във функционирането на мозъка, защитава ни от сърдечни заболявания и намалява възпалителните процеси в тялото.

Бразилски орех

Бразилският орех съдържа селен, който е известен с антиоксидантните си свойства. Той е от изключително значение за репродуктивното ни здраве и функционирането на тироидната ни жлеза. Препоръчително е да се консумира суров, 1-2 ядки на ден като хранителна добавка.

Кашу

Тези ядки са пълни с магнезий, който подпомага възстановяването на мускулите и контрола на нивата на кръвна захар в тялото. Те са изключително подходящи за приготвяне на веган сирене, мляко, различни кремове и сладкиши.

Бадеми

Бадемите съдържат витамин Е, които се свързва с здравата, блестяща кожа и високия имунитет. Витамин Е също така защитава кожата ни от свободните радикали. Бадемите са богати още на магнезий, калций и фолат. А съдържанието на монаситени мастни киселини, като тези открити в зехтина, се свързват с намаляване на възпалителните процеси в тялото и превенция на сърдечни заболявания. Можете да намерите брашно от бадеми, масло или по нашенски тахан. Също така да ги добавяте натрошени в салатата си.

Макадамия

Тези маслени ядки имат доста калории, но са много полезни за здравето, така че ги препоръчваме! Съдържат омега-9 есенциални мастни киселини и се смята, че подпомагат кардиоваскуларното здраве. Богати са също така на витамин А, желязо, протеин, тиамин, рибофлавин, ниацин и фолат. Цяла съкровищница полезни вещества! Въпреки че са калорични, макадамия се препоръчва в диети за отслабване, тъй като мазнините в тази ядка са много здравословни. Естествено в умерено количество, например 5-6 ядки на ден.