frida.bg
работата

Как (спешно) да се влюбим в работата си отново

Много от нас започват нова работа с голям ентусиазъм и желание, но след определено време това първоначално хлътване някак се изпарява. Стресът, монотонността на задълженията и липсата на време за себе си някак изчерпват любовното ни увлечение до момента, в който буквално се чувстваме „на дъното”. Често това състояние се определя като „прегаряне” или „бърнаут“ на работното място. Е, чувствате, че нямате мотивация да се събудите сутрин, за да отидете на работа? Поемете си дъх, поправимо е! Има начини, чрез които да върнете ентусиазма си и да се влюбите в работата си отново.

Научете нещо ново

Скуката на любовния, пардон… работния фронт е един от главните страстоубийци. Един от начините да се предпазите от нейните демотивиращи лапи е като постоянно стимулирате себе си с нова информация и се стремите да научите нещо ново. Това може да бъде нова информация за компанията, за позицията, на която сте или просто за позицията, в която искате да бъдете пошивени в някакъв момент. Сега е моментът да развивате уменията си и да се ъпгрейдвате, за да бъдете много добри в работата и вашата отговорност сега.

Направете малки промени

Например, обновете работното си облекло. Ако досега сте ходили на работа в еднотипни цветове, сложете някакъв ярък акцент. Понякога това как се подготвяме да отидем на работа, прави целия ни ден. Погрижете се за външния си вид макар и да не разполагате с много време. Маникюр, пригладена коса и лек грим. Добавете акцент в облеклото си и красиви обувки и сте готова да започнете деня си по невероятен начин… Сякаш отивате на първа среща с работата си!

Взимайте си кратки почивки

Когато усетите, че забивате по време на работа, можете да си вземете кратка почивка за обяд, да си налеете чаша вода или просто да подишате чист въздух на терасата в офиса. Добра идея е също така да използвате уикенда, за да презаредите батериите си някъде далеч от града. Подарете си едно малко бягство и време за себе си. Една от причините да прегаряме на работното място е, че забравяме, че освен служители сме и хора, които имат нужда от време за себе си и релакс.

Припомнете си защо се влюбихте в работата си

Може би заради уменията, които имахте потенциал да развиете или възможността за израстване в компанията. Може би не е било „любов от пръв поглед”, но въпреки това харесвате работата и колегите си. Може от друга страна да сте се наели с тази работа само заради доброто заплащане, без да влагате душа и сърце. Ако случаят е такъв, може би за вас е по-добре да решите какво точно искате да работите, за да ви доставя удоволствие, но най-вече да вярвате в мисията на компанията, както и да искате да вложите труда и енергията си, за да може тази цел да се развие. Преориентацията е един от начините да водим здравословен кариерен живот. Защото както в любовта, една кариера не може да оцелее дълго ако магията липсва.

Снимка: StockSnap.io