frida.bg

Тревожността: как да излезем от нейния омагьосан кръг

Тревожността е огромен проблем за съвременния човек. Особено когато стане хронична. Всеки от нас среща ситуации и обстоятелства, които не може да промени. В тези неприятни и предизвикателни към цялото ни същество моменти обикновено реагираме автоматично. У нас се активира автономната реакция „бий се или бягай”. Но тъй като сме цивилизовани и няма как да се сбием, за да променим фактите, нито за нас е вариант да избягаме, тъй като това би изглеждало странно… Остава третият вариант, да складираме тази неоползотворена енергия в тялото си, която се проявява като непрестанно усещане за тревога у нас. Дори когато си легнем да спим, тя е в нас и ни пречи да се отпуснем. Дори, когато сме си сършили всички задачи, тревожността никога не заспива, а дебне със зорък поглед всяка наша крачка.

Когато сте хванати в порочния кръг на тревожността и стреса вероятно ще имате проблеми със съня, трудно заспиване, трудности с концентрацията и дисбаланс в храненето. Много често хората, които страдат от повишена тревожност забравят да се хранят през деня и вечер, озверели от глад, изяждат огромно количество храна. И естествено след това се обвиняват за това, което още повече затвръждава контролиращата функция на стреса в нашия живот. Друга често срещана стресова реакция на тялото е главоболието, както и проблемите със стомаха. При изключително силна тревожнсот може дори да имате паник атака, придружена със сърцебиене и силно замайване.

Как да излезем от порочния кръг на тревожността?
Водете си дневник

Но не стандартния дневник, за който си мислите. Ако вашия проблем е свързан с това, че в главата ви постоянно се въртят едни и същи предизвикващи тревогата ви мисли и вие с всички усилия опитвате да ги заглушите. Опитайте нещо друго – отделете им специално време. Само на тях. Ясно е, че тази тревога иска да ви каже нещо важно за вас. Дайте й право на глас. Когато се почувствате така сякаш тревожността ви залива, седнете с лист и химикал и пишете. Напишете всичко, което идва в ума ви по колкото пъти е необходимо. И след това продължете деня си.

Опитайте йога

Причината, поради която препоръчваме йога е следната – когато сме тревожни ние задържаме дъха си. Йога ни учи на специални дихателни упражнения, които успокояват дишането и цялата ни нервна система. Йога и медитация са един от начините да релаксираме осъзнато както тялото, така и ума. И естествено, да започнем да се справяме с тревогата.

Запишете си час при психолог

Понякога всико, което опитваме не е съвсем достатъчно и тревожността се връща отново и отново и дори става по-лошо. Появяват се паник атаки, фобии и ежедневната ни активност и отношения са на ръба на пълното срутване. Не се чудете, намерете номера на психолог и си запазете час. Психологът е специалист, който ще и помогне да излезете от този омагьосан кръг. Но не очаквайте светкавични резултати. Промяната отнема време. Обърнете си внимание, защото вашето психологическо здраве е изцяло ваша отговорност.