frida.bg

Знаците на скритата депресия и как да ги разпознаем

Знаците на депресията могат да бъдат явни или скрити. Много голяма част от хората опитват по всички възможни начини да скрият, че са в депресия и за съжаление им се получава добре. Замаскирането на депресията и поставянето на маската на „щастливото лице” е дори още по-голям риск за нас, тъй като вероятността да излезем от тази дупка намалява драстично. Няма как да се възстановиш от нещо, ако се правиш, че то не съществува.

Често хората не осъзнават тежестта на депресивните симптоми, нито искат да признаят съществуването на потискащите чувства, които ги завлядяват. Те вярват, че като продължат да живеят живота си, както до сега всичко ще се оправи от само себе си. За повечето хора обаче това не се случва по този начин. Тъгата и чувството за самота просто не си тръгват. Преди да ги признаем.

Кои са знаците, по които да разпознаем, че сме хванати в хватката на депресията?

Трудно заспиване

Промените в съня като трудно заспиване, събуждане в 4 сутринта и невъзможност да заспим след това са сред най-очевидните знаци за нахлуването на депресията в живота ни. Сънят е в основата на нашето добро физическо и психично здраве. Когато един човек има трудности да заспи като говорим за часове въртене в леглото и то всеки ден, това е знак за т.н. скрита депресия. Или депресия, за чието съществуване и самите ние не знаем. Ако имате трудности със съня и ползвате помощни средства за заспиване на основата на валериан и мелатонин, не пропускайте да признаете, че нещо се случва с вас. Нещо, което не е съвсем наред и си обърнете внимание.

Промени в храненето

Един от знаците, по които можем да разпознаем депресията е, когато започнем да използваме храната или алкохола като начин да заглушим нашите чувства. Преяждането може да помогне на човек с депресия да се почувства временно „изпълнен”, но това е знак единствено за това, че се чувства емоционално изпразнен отвътре. Пиенето на алкохол също може да е начин за справяне с чувствата на тъга и самота. Но тези стратегии само засилват симптомите на депресията. Съществува и обратният вариант – човек да спре да се храни въобще и да започне бавно да се стопява. Това символично представя усещането му за вътрешна пустота и незначителност.

Маската „Щастиливо лице”

Може би сте виждали хора, които постоянно са усмихнати и дружелюбни. Толкова постоянно, че нещо започва да ни гложди дали всичко е наред и някак това не ни се струва окей. Възможно ли е някой да е винаги щастлив и никога да не се оплаква? Въпреки вътрешното ни недоумение избираме да се доверим на логиката, на външните признаци, защото неяснотата ни обърква и се страхуваме да погледнем какво има под маската на „щастливото лице“. Точно това усещане у нас е сиурен знак за скрита депресия у другия.

Висока интензивност на емоциите

Ако човек страда от симптомите на депресията, той чувства нещата много по-интензивно, отколкото би трябвало. Става дума за много повишен интензитет. Например, човекът с „щастливото лице” изведнъж може да се разяри на шофьора в съседното платно за няколко секунди и след това да каже, че всичо е наред и да ви погледне с усмивка. Или това може да се изрази с внезапен плач или любовно признание, след което отново казват че „всичко е наред/супер/фантастично”. Интензивността на емоциите е от знаците на депресията, за които трябва да внимаваме. Тези хора наистина опитват да бъдат „наред” като искат да скрият истинските си чувства в картонена кутия. Но те излизат наяве, без да го очакват – много по-интензивни и извън контекста на ситуацията. Точно защото са били дълго потискани.

Бъдете внимателни, когато някой ви сподели, че не може да спи с дни или има странни промени в начина на хранене. Това е вик за помощ, а не обикновено оплакване!

Снимка: pixabay.com