frida.bg
по-организирани

Как да станем по-организирани в работата и в живота си

Хората, които са по-организирани всъщност не са се родили такива. Те са положили усилия, за да изградят у себе си точните навици, които им помагат да бъдат по-организирани, по-ефективни и по-успешни. Организацията изисква време и воля, но веднъж след като влезем в ритъм и придобием навика, всичко става като детска игра. За да бъдете наистина организирани трябва да започнете с изграждането на малки ежедневни навици. Да започнете да организирате нещата си и времето си, така че да сте сигурни, че ангажиментите и задачите ви ще бъдат свършеи навреме. Когато сте по-организирани всъщност вие редуцирате стреса и тревожността в ежедневието си и започвате да се чувствате по-спокойни и сигурни в себе си и в дневната си програма.

Ето няколко начина, с които ще станете много по-организирани…

Записвайте си

Може би се надяваме, че ще запомним всичко, което трябва да направим през следващите дни. Но запаметяването няма да ви помогне да бъдете по-органзиирани. Вие може да помните, но да започнете да отлагате определени неща. Затова започнете да си записвате какво трябва да свършите във всеки един ден от седмицата. Не си налагайте много задачи в самото начало. Започнете с 1-2 неща, които задължително трябва да свършите в съответния ден. Понякога ще се чувствате уморени, гладни или изтощени и ще ви се иска да се приберете и да се стоварите директно в леглото. Знайте, че да бъдеш организиран означава да впрегнеш цялата си воля, за да свършиш задачите си в срок. Без значение дали ти е комфортно или не.

Направете си график

Организираните хора не пилеят времето си. Те знаят, че когато държат нещата си в ред всъщност стават много по-продуктивни. Също така те си правят график за всеки ден и седмица, но най-важната част тук е, че всяко нещо трябва да има краен срок и малко по-мащабна цел. Всяка задача без краен срок е просто пожелание. Затова се придържайте към графика си и не си позволявайте да се бавите, защото така бавите само собственото си развитие.

Не се размотавайте

Колкото по-дълго чакате, за да свършите нещо, толкова по-трудно ще ви бъде реално да го свършите. Ако искате животът ви да бъде по-малко стресиращ и изискващ, организирайте се колкото може по-скоро! Положете усилие да свършите задачите си колкото се може по-скоро, за да си спестите стреса да бъдете затрупани с работа, например в края на седмицата.

Поставете всичко на мястото му

Да бъдеш организиран означава да поставяш всичко на конкретно място. Така ще спестиш време да намериш нещата, които ти трябват. Например, можете да започнете като реорганизирате едно място в дома си. Можете да разпределите определени неща в кутии и да залепите стикери, за да знаете кое какво е. Имайте предвид, че нещата, които често използвате трябва да позтавите на по-видими и лесно достъпни места. Цялата работа с организацията цели най-вече да спестим време, стрес и да сме наясно какво се случва.

Поставете си мащабна цел

Напишете си и каква е вашата по-мащабна цел. Какво искате да постигнете, което ще ви накара да се чувствате по-щастливи и уравновесени. Мащабната цел всъщност е нещото, което всеки път когато се появи желание да не изпълните една или друга задача, ще ви мотивира да останете органзиирани. Защото всяка малка крачка ще ви отведе по-близо до желаната цел!

Снимка: pixabay.com