frida.bg

Най-добрите суперхрани за женското здраве и красота

Кои са най-добрите храни за женското здраве и красота? И защо е нужно да знаем това? Подходящата храна подпомага качествено здравето ни, увеличава енергията и ни помага да поддържаме здравословно тегло. Но също така точната храна за нас може да ни бъде голяма подкрепа, когато преминаваме през различните женски фази. Здравословната храна може да ни помогне да редуцираме симптомите на ПМС, да увеличим фертилността си, да преминем през бременността и отглеждането на дете доста по-лесно, да успокоим симптомите на менопауза, както и да бъдат костите ни силни и здрави. Независимо каква е нашата възраст или етап от живота, придържането към здравословна и пълна с полезни нутриенти диета ще ни помогне да изглеждаме и да се чувстваме по-най-добрия начин. И да живеем възможно най-пълноценно, заредени отвътре!

Кои са най-добрите суперхрани за жените?
Броколи

Чаша броколи на ден съдържат 100% от необходимата ти доза витамин C за деня. Витамин C е необходим за синтеза на колаген, който е отговорен за еластичността на кожата. Също така броколите съдържат бета-каротен, който в тялото се преобразува във витамин А. Този витамин има роля в регенирането на клетките, за да могат старите ни кожни клетки да се заменят с нови. За да изглеждаме по-млади.

Боровинки

Боровинки, ягоди, малини… Тези вкусни плодчета ни защитават с мощните нутриенти като антоцианини, които имат важна роля във възстановяването на клетките. Те също така са богати на витамин C и фолиева киселина, които са от изключително значение за фертилността на жената, както и по време на бременност. Антиоксидантите в боровинките защитават кожата от преждевременно състаряване, както и защитават сърцето. Лутеинът от друга страна защитава зрението.

Авокадо

Авокадото съдържа много висок процент мононаситени мазнини, които подпомагат отслабването, особено в проблемните зони като корема. Много жени смятат мазнините за вредни за фигурата, но това не е съвсем така. Полезните мазнини дори подпомагат отслабването и задържането на теглото след това.

Кисело мляко

Протеините в киселото мляко  са изключително важни за жените, защото те рядко се замислят колко точно протеини приемат и дали това е достатъчно. Киселото мляко е сред най-добрите храни за жените. То помага при отслабване, за изграждане на мускулна маса, както и за хубава кожа. Затова трябва да се стараем да похапваме кисело мляко всеки ден!

Леща

Лещата е нискокалорична и съдържа около 30% от дневната ни доза желязо. Много от жените страдат от ниски нива на желязо, които в някакъв момент водят до анемия. И според изследвания в областта, жените с нисък индекс на желязо в тялото си имат по-слаби резултати на изпити, отколото жените, които нямат такъв дефицит.

Домати

В доматите се съдържа важният за женското здраве ликопен. Изследвания показват, че ликопенът е мощен антиоксидант, който помага срещу сърдечни заболявания, както и като превенция на рак на гърдата. Също така той ни помага да изглеждаме по-млади като ни защитава от вредните ефекти на UV лъчите.

Черен шоколад

Според последни изследвания хората, които консумират едно до няколко блокчета черен шоколад на ден произвеждат в тялото си много по-малко от хормона на стреса кортизол. Кортизолът увеличава кръвното налягане, както и повишава риска от затлъсяване, депресия, сърдечно заболяване и др.

Червени чушки

Червените чушки са една от храните, богати на лутеин, зеаксантин и витамин С. Всички те ни помагат да се предпазим от проблеми с очите и катаракт. Една чаша нарязани на парченца червени чушки съдържа почти двойна доза от нужния ни витамин С, заедно с 116 микрограма лутеин и 562 микрограма зеаксантин. Идеално!

Снимки: pixabay.com