frida.bg

Скалното катерене: спортът, който ще ви постави „на ръба“

Скалното катерене е супер модерен, забавен и доста натоварващ начин за поддържане на добра форма, но и за разтоварване от напрежението. Изключително подходящо е да се практикува през пролетта, когато времето все още е леко прохладно, въздухът е чист, а природата наоколо се е оцветила в багрите на зеленото. Скалното катерене е спорт, който натоварва цялото тяло и може да се практикува както навън сред природата, така и в специални за целта зали.

Изисква много вътрешна сила, воля, издръжливост, ловкост и баланс, както и умствен контрол. Това е един от тези видове спорт, които те развиват многостранно, не само физически, а и психологически. Трябва да бъдем много внимателни когато решим да се катерим, защото това може да бъде също така и много опасно, особено ако нямаме необходимите знания и подготовка. Затова се доверете на квалифицирани за целта инструктори, които ще ви научат на техниките и тънкостите, необходими ви, за да практикувате скално катерене безопасно, ефективно и с удоволствие!

Защо скалното катерене е супер полезно за нас?
Комбинира кардио и сила само в една тренировка

По време на катеренето пулсът ни се повишава като при интензивна кардио тренировка, изграждаме мускулна маса и вътрешна издръжливост. Горната част на тялото се заздравява и става много силна, докато краката и коремът се стягат, тъй като тялото постоянно се опитва да запази баланс.

Заздравява и тонизира мускулите

Скалното катерене изисква да активираме различни мускулни групи – средните и страничните мускули на корема, раменните мускули, трапец, бицепс, страничните мускули на гърба, квардицепсите и прасците. Всички главни мускули се включват, когато започнете да се катерите. И е доказано, че катерачите имат много нисък индекс на телесни мазнини. Не се учудваме!

Повишава гъвкавостта

Катереното изисква и повишаване на капацитета на движение на ставите. Така постепенно се развива много по-голяма гъвкавост и адаптивност. Докато се катериш трябва да стигнеш, хванеш и задържиш различни „клинове” както с ръцете, така и с краката.

Справяне със стреса

Катеренето намалява стреса и напрежението като увеличава нивата на норепинефрин, невротрансмитер в тялото, който се свързва с освобождаването от стреса. Катеренето на природа също така повишава настроението, защото катерачите често са изложени на пряка слънчева светлина. А тя както знаем се свързва с образуването на витамин D в тялото.

Справяне със страховете

Страхът е едно от основните препятствия, които ни пречат да се раздваме на живота в неговата цялост и пълнота. Страхът от височини и от падане са едни от най-разпространените страхове. А катеренето е един фантастичен начин да се справим с тях. По този начин работим и за повишаване на увереността ни, че можем да се справим с абсолютно всяка ситуация. Катеренето те поставя в ситуация „на ръба”, която често те изважда от зоната на комфорт. Това повишава психическата издръжливост и гъвкавост, за да се справяме и в ежедневието си с всяка ситуация.

Снимка: личен архив