Елдата е една от суперхраните, за които не се говори много. Тя е пълна с нутриенти, не съдържа глутен и една от най-консумираните храни в Русия и Азия. В последните години става все по-известна в Европа и САЩ заради своята огромна полезност за здравето. Елдата всъщност не е зърно, а семе. Тя е едновременно богата и на протеин, и на фибри. Подпомага дейността на сърцето и може да помогне много за превенцията на диабет и храносмилателни проблеми. Всъщност елдата съдържа толкова нутриенти и антиоксиданти като рутин, танин и катехин, че спокойно можем да я обявим за суперхрана! Можете д я намерите почти във всички магазини и цената й е достъпна. И е супер полезна!
В една чаша сварена елда се съдържат:
- 155 калории
- 6 гр. протеин
- 1 гр. мазнини
- 33 гр. карбохидрати
- 5 гр. фибри
- 5 гр. захари
- 86 мг. манган
- 86 мг. магнезий
- 118 мг. фосфор
- 6 мг. ниацин
- 1 мг. цинк
- 34 мг. желязо
- 13 мг. витамин В6
- 24 мг. фолат
Какви са ползите от консумацията на елда?
Подобрява здравето на сърцето
Според нови проучвания елдата може успешно да намали възпаленията в тялото, както и нивата на лошия холестерол. По този начин тя ни предпазва от сърдечни заболявания. Ежедневната консумация на елда намалява нивата на LDL или т.н. лош холестерол, като в същото време увеличава нивата на HDL или добрият холестерол. От друга страна рутинът в елдата е важен антиоксидант, който ни предпазва от кардиоваскуларни заболявания. Фитонутриентът подпомага кръвоносната система и регулира кръвното налягане.
Съдържа много важни витамини и минерали
Елдата е естествен източник на витамините от група В, важни минерали като магнезий, манган, цинк, желязо и фолат. Магнезият, който се съдържа в елдата може да подобри храносмилането, мускулния растеж и възстановяването след интензивни тренивовки. Витамините от група В, манганът, фосфорът и цинкът ще подпомогнат циркулацията на кръвта. Плюс това те са необходими, за да се справим с признаците на депресия, тревожност и главоболие.
Най-добрият източник на висококачествен и лесно смилаем протеин
Това я прави идеален заместител на месото в нашата диета. Брашното от елда съдържа голямо количество протеин и е подходящо за приготвяне на хляб и други изделия. Елдата редуцира както холестерола, така и мазнините в тялото. Това я прави идеална при спазване на хранителен режим за отслабване.
Високи нива на рутин
Учените са доказали, че екстракт от рутина, съдържащ се в листата на елдата се справят успешно с високото кръвно налягане.
Елдата е затопляща храна
Класифицирана е като „ян” храна и е идеална за консумация, когато времето е студено. Също така елдата лесно се справя със симптоми на умора като успокоява нервната система. Също така ни предпазва от т.н. „вълчи глад“ като регулира кръвната ни захар.
Снимка: pixabay.com