frida.bg

Алкализиращите храни и защо са толкова важни за здравето ни

Защо алкализиращите храни са толкова полезни за здравето ни? Всичко в природата е въпрос на баланс. Когато става дума за нашето тяло, балансът е свързан с нивата на pH. Или с други думи казано колко кисела и алкална е средата на нашето тяло. Ние ежедневно приемаме храни, които нарушават този баланс и създават кисела среда в нас. Може да кажем, че започваме да се окисляваме от първата чаша кафе сутрин до стреса, с който заспиваме вечер. Ако се стремим да приемаме повече алкални храни и по-малко киселинни храни, можем да кажем, че си гарантираме добро здраве.

Алкални храни: плодове, зеленчуци, билки, ядки, семена и билкови чайове.

Киселинни храни: месо, зърнени култури, риба, фаст фуудс, преработени храни и фармацефтични продукти.

Когато приемаме повече киселинно образуващи храни, нашето тяло си възвръща баланса като освобождава в кръвния ни поток алкализиращи минерали като калции, фосфор и магнезии. Ако приемаме достатъчно алкализиращи храни всеки ден, нашият организъм ще има достатъчно минерали, за да осъществява този процес. Ако не приемаме достатъчно алкализиращи храни организмът ни ще започне да дърпа тези минерали от костите, зъбите и вътрешние ни органи. Това неминуемо ще се отрази на имунната ни система, ще ни причини умора и ще ни направи податливи на вируси и различни заболявания.

Кои са най-алкализиращите храни?
Билки

Билките са една от най-алкализиращите храни, които можете да си осигурите. Магданозът е изключително богат на алкални компоненти. Други най-често използвани билки за балансиране на pH са босилекът и копърът.

Сушени плодове

Макар плодовете и пресните плодови сокове да се смятат за алкализиращи храни, сушените плодове са много по-алкализиращи. Това е защото катионите или позитивно заредените електрони са доста концентрирани в сушените плодове, тъй като те са дехидратирани. Ако искате по-силен алкализиращ ефект, изберете сушените плодове!

Зеленолистни зеленчуци

Независимо дали са сготвени или сурови, зеленолистните зеленчуци са най-алкализиращата алтернатива сред зеленчуците. Изберете спанак, кейл, краставици, броколи, авокадо, селъри, зелени чушки, зелена салата. Всичко зелено е добре дошло за един балансиращ диетичен план.

Сними: pixabay.com