frida.bg

Повече секс за шведите!

Секс в работно време по шведски

За шведите и секса
За шведите и секса

Ползите от секса за здравето на индивида и връзката между партньорите е колкото неоспорима, толкова и трудно-достъпна екстра в натовареното ежедневие на съвременния човек. Сексът от край време бива ограничаван във всевъзможни ограждения и натирван в скришните кюшенца на спалнята и тъмните часове на нощта. НО – не винаги и не навсякъде! В съвременна Швеция например, въпросите около ползите от секса са чест повод за обществен дебат и дори стават част от редица демократични законопроекти в страната.

Скандинавците отдавна са пример за целия модерен свят със социалната политика, която развиват и отстояват. Според индекса за по-добър живот на Организацията за икономическо сътрудничество, най-добре балансиран между работа и лично време е животът на северно-европейците, а Швеция се нарежда на 6-то място с 8,1 точки по десетобалната система. Според проучване пък на икономическия изследователски институт Coe-Rexecode, направено през 2015 година, шведите се нареждат на трето място, след датчаните и французите, с най-малко работни часове в годината – общо скромните и лежерни 1685 часа отдаден труд. И за да компенсираме скучната статистика, обещаваме след малко да се върнем и към споменатия въпрос за секса.

Преди това обаче, нека уточним, че през дългото си и озарено от северно сияние свободно време, шведите се отдават на еко-туризъм, силна храна, шведска култура и удоволствия, част от които държавно спонсорирани. Например, шведите ежедневно ползват официална „почивка за пиене на кафе или нещо сладко с приятели“, популярна сред местните под термина fika. Така или иначе, явно да си гледаш кефа никога не е достатъчно и дори северните народи стигат постепенно до този извод, въпреки споровете около нивата на тестостерон по техните ширини.

северно сияние

Секс-почивки по време на работа за трудещите се в Щвеция?!

Напълно възможно! Въпреки срвъх-дозата свободно време при шведите, явно сексуалната им активност се нуждае от допълнително стимулиране. Темата за секса е широко и без много свян дискутирана в шведското обществено пространство не само защото шведите са либерални, отворени и безсрамни хора, но и заради проблема им с демографията. По различни начини и поводи, сексът индиректно се намества като част от социалната политика, здравеопазването и общото добруване на шведската нация. Шведското население например отдавна се радва на щедро платени дълги отпуски по майчинство, а скоро може да се сдобие и с допълнителен час за секс в рамките на работното си време.

Сексът, както потвърждава шведската медия The Local, е важна част от живота на шведите, на която дори политиците обръщат внимание. Шведският общински съветник Пер-Ерик Мускос е живо доказателство за това. Наскоро той отправя предложение за узаконяване правото на едночасова почивка за секс в работно време. Без да уточнява дали тя трябва да се проведе преди, след или като продължение на fika-та, 42-годишния Мускос обяснява, че хората трябва да се прибират в къщи поне за един час през деня и да правят секс с партньорите си. Той защитава позицията си пред журналистите така:

„Сексът, както показват много изследвания, е здравословен, а в съвременното общество двойките не прекарват достатъчно време един с друг. Тук става дума за постигане по-добри човешки взаимоотношения!“

Мускос също обяснява колко важно е хората да бъдат интимни един с друг и как един платен час за секс през деня ще повиши здравето и работоспособността на трудещите се. Сексът, както знаем, има доказани ползи за здравето като общо тонизиращо средство, което подобрява имунитета, намалява кръвното налягане и дори лекува хълцане! Според Мускос обаче, най-важният ефект от едночасовите почивки за секс ще бъдат ползите му за психичното здраве на хората, подобряване на съществуващите между тях интимни връзки и възможностите, които ще се разкрият пред необвързаните. Той е съгласен, че няма сигурен начин да се провери как и с кого съгражданите му ще оползотворят времето дадено им за секс, но поддържа тезата, че всеки работодател трябва да гласува повече доверие на своите подчинени.

Шведският политик, който защити общественото право на шумен секс

Сексът в Швеция определено се радва на широка либералната подкрепа от страна на управляващите и темата за секса продължава да набира политическа сила сред шведите. Не, Швеция още си няма министър на секса, но за това пък блести с чаровен министър на шведското здравеопазване, който има твърда позиция по въпросите за ролята на секса в обществото.

Габриел Уилкстрьом Габриел Уилкстрьом

Габриел Уилкстрьом е умен, млад и както сам твърди пред журналисти е щастлив, че му се случва да прави секс. За това когато някой го призове да забрани среднощните шумни любовни боричкания, озвучаващи общото междусъседското пространство, той застава на светлата страна и защитава правото на хората да правят секс по всякакъв начин и по всяко време, стига той да има позитивна цел и нагласа. Както пише The Local, миналата година по това време, шведски гражданин се оплаква в публичния профил на Габриел Уилкстрьом от свои съседи, които редовно правят шумен секс и го призовава да вземе законови мерки по въпроса. На това 31-годишният Уилкстрьом отговаря с думите:

„Това, което правят тези хора звучи прекрасно! Добре е за тяхното здраве, а от там и за общественото здравеопазване!“

Следва дълъг и обширен дебат по въпроса в социалните мрежи, който министър определя като страхотен повод да се повдигне в обществото важната тема за секса и намаляващия процент на практикуването му сред шведите. Той отбелязва, че въпреки либералното отношение към секса в обществото, според статистиката шведите правят все по-малко секс и тази тенденцията се свързва с увеличаване на стреса и неудовлетвореността на хората от себе си. Той призовава шведите да правят по-често секс, който е полезен за тяхното здраве и обществения просперитет.

Швеция за секса

Ако ви се случи да минавате през Швеция, не мислете, че можете просто така да нарушавате обществения ред като вдигате шум с кавги и купони след 10 вечерта. В Швеция можете да сте шумни през нощта единствено докато практикувате здравословен секс! Но ако все пак сте си в БГ, пазите поведение на работното място и няма как да избягате за един бърз, но качествен секс, с който да неутрализирате поне малко от родните обществени тегоби, то нека дружно помечтаем за една алтернативна реалност, в която българските политици са поне толкова умни, родолюбиви и секси, колкото шведските!

Автор: Ралица Димитрова