frida.bg
Опасните връзки на Венера

Венера в ретро-цикъл

Опасните връзки на ретроградна Венера

Венера планета

В резултат на ретроградния ход, в който планетите изпадат през определени периоди, влиянието им върху енергията и живота на Земята може да се забави, да спре или да въздейства с отрицателен знак. С Венера това се случва на всеки 2 години и тогава харизматично-любовният й чар временно бива замъглен и замаскиран. Това внася смут в много от нашите лични, емоционални и романтични планове. От началото на този месец, та чак до средата на април, Венера ще забави и обърне своя ход, а заедно с това ще преобърне и много земни житейски сценарии.

Венерината ретро-нагласа може най-лесно да се тълкува като женски каприз или синдром на временно хормонално неразположение, а както знаем в подобни моменти не е препоръчително да разчитаме на нейната женствена усмивка, дарове и красота. Като всяка женска натура, планетата на любовта, красотата и изобилието има своите моменти, в които е по-добре да се въздържаме от излишни игри с нея. Тогава красотата й се помрачава, ентусиазмът й е в застой, а нервите й са опънати. И понеже не говорим просто за женска слабост, а за ретро-цикъл на цяло космическо тяло, най-добре е да сме подготвени за предстоящата криза. Тя може да се изрази в отношенията между близки партньори в бизнеса, любовта и семейството, но може и да ни изненада на всякакви други фронтове, свързани с човешки или финансови отношения.

Венера и Адонис, Тициан, 1554г.
„Венера и Адонис“, Тициан, 1554 г.

Венерината пентаграма на щастието

Още древните звездобройци са забелязали, че на всеки осем години, траекторията на Венера рисува идеална пентаграма и тази хармоничност им навяла идеята, че планетата символизира съвършенство и защита от злото. Нарекли я „малкото щастие“, тъй като „голямото“ вече било отредено за късметлийския Юпитер. Вавилонците рисували венерината пентаграма по сградите си срещу посегателства, гърците устройвали Олимпийските игри според венериния осемгодишен цикъл, а посветените я използвали като знак за божествена красота, власт и могъществото.

раждането на Венера
„Раждането на Венера“, Сандро Ботичели, 1485 г.

Култът към многоликата богиня Венера е древен и всеобхватен. Шумерците я наричат Ищар, азиатците – Астарта, египтяните – Изида, арабите – Алита, персийците – Митра, асирийците – Милита, вавилонците – Саламбо, арменците – Анаис, гърците – Афродита… Артефактите, свързани с нея олицетворяват представата за Великата майка, женското начало, творческия потенциал и сакралността на природата. Нейното име в различните култури означава слънце, светлина, хармония, любов и наслада. Индиректно тя се свързва с плодородието, изкуствата, секса, елитарността и изяществото.

Опасни връзки
Кадър от филма „Опасни връзки“; IMDb

Опасните връзки на Венера

В периода на сегашната ретроградна Венера имаме интересно стечение на звездни обстоятелства, което много астрологически анализатори тълкуват като момент на страстни вълнения, креативни нагласи, изобретателност и ярка интелектуална изява. Не че не оценяваме тази извънредна планетарна благословия, но с това се изчерпват прекрасните страни на периода. Погледнато от тъмната му страна, той ще премине под знака на лесните, манипулативни, лъжовни взаимоотношения и опасните връзки.

С приближаването си към Слънцето около средата на март, Венера ще покаже своите тъмни, плътски и неморални страни и ще даде поле за изява на всякакъв род лоши навици, разбирайте – прелюбодейство, лъжи, тайни, алкохол и всякакви екзотично-вредни добавки според личната ви нагласа. Заедно с артистичната си природа и изявата си като кралица на тъмните дълбини в изкуството и любовта, Венера ще покаже и дяволските си черти, въвличайки ни в безразборни връзки, тайни любови и лекомислени авантюри, обречени на лоша развръзка.

Малко след началото на април нещата съвсем ще се объркат що се отнася комуникацията и интимността. Опасната венерина страна ще развихри не само развратната си стихия, но ще добави и доза вероломност, използвайки малките си тайни и сексуалните си манипулации като оръжия в една импровизирана и скрита война за надмощие. Тогава трябва особено да се внимава с либидото, чувството на страх и знаците на съдбата, които ще бъдат често криворазбрани.

кадър от "Опасни връзки"
Кадър от филма „Опасни връзки“; IMDb

Как най-безопасно да се позиционираме във венериния ретро-цикъл

Донякъде знакът Риби смекчава неблагоприятните аспекти на периода със своя романтичен наивитет и позитивна нагласа, но от друга страна всички наивници и невинни души точно сега са на мушката. Ако твърдо сте решили да флиртувате, купонясвате и въобще да се вихрите в ретроградния ритъм на Венера, то правете го със съзнанието, че всички радости на този момент са мимолетни, летливи и изживяни в зноя на лекото умопомрачение.

Периодът е по-скоро подходящ за скъсване и разводи, отколкото за сключване на брак, започване на нови връзки и отдаване на съкровени любови. За да избегнете болката и разочарованието, добре обмислете дали сте готови да разрушите градените до сега връзки и отношения, дали сте в състояние изобщо да мислите рационално или сте се поддали на вироглавото дяволче на момента; дали точно сега е времето да си изясните отношенията с партньора или е по-добре да изчакате да се уталожат страстите; дали да спретнете голям скандал на ближния си или да отложите споровете за по-благосклонния момент на връщане в съзнание след периода на ретроградна Венера и по-точно към края на месец април.

Код „Изчакване“ е винаги за предпочитане в ситуации на ретроградни планетарни движения. Това е и отговорът на проблема в случая с настоящия ретро-венерин ход. Изчакайте моментните кризи в настроението, нагласите и чувствата ви да отминат и отложете взимането на важни решения за след края на април. Всичко свързано с нови начинания и любови, бракове, раздели, ремонти, луксозни придобивки и всякакви ексцентрични промени в статуквото и отношенията по възможност е желателно да бъде отложено. Възможен е благоприятен аспект около завръщане и преосмисляне на стара любов, както и сполучлива сделка свързана с покупка на стара вещ, чиято антикварна стойност е видима само за познавачите.

„Раждането на Венера“, Уилям Бугеро
„Раждането на Венера“, Уилям Бугеро, 1879 г.

Наблегнете на творческата си страна и се опитайте да изявите своите тъмни моментни страсти чрез пренасочване на тази силна енергия в съзидателна и интелектуална дейност. Плътското, тъмното и тайнственото намират особена естетическа изява в изкуствата и сферата на въображението, и това е прекрасен случай за отдаване на подобна сублимация. Този звезден момент би могъл да е особено плодотворен и ако сте родени по време на ретроградна Венера, но това може да проверите единствено в личната си натална си карта.

Автор: Ралица Димитрова