frida.bg

Пауър Йога – един прекрасен начин за супер форма до лятото!

Пауър йога или т.н. силова йога е един от най-полулярните стилове йога в света, насочена към всички нас, които искат да поддържат тялото си силно и стегнато, правейки йога. Позите в силовата йога са композирани така, че да държат тялото загрято, да повишат метаболизма ни и да ни помогнат да изгорим мазнините. Този стил йога е супер ефективен в свалянето на тези няколко излишни килограма, които сме натрупали през зимата. Също така практиката тонизира мускулите, прави ги силни и повишава нашата гъвкавост.

Ако искате стегнато тяло и спокоен ум задължително потърсете квалифициран клас по пауър йога! А сега ви предлагаме да направите тези 3 асани вкъщи, докато гледате телевизия.  Те често се включват в практиката по пауър йога и са супер ефективни. Не забравяйте да загреете тялото преди да преминете към изпълнението на асаните!

Навасана (Лодка)

Тази асана изисква баланс и сила в корема. Тя активира голяма група мускули в областта на корема и бедрата. Също така активно участие има гърбът, който трябва да бъде държан изправен и в една линия през цялото време. Краката могат да бъдат свити в коленете или изправени спрямо възможностите на практикуващия. Заемете седяща позиция, краката са свити в коленете. Хванете бедрата си в сгъвките. Наведете корема назад с прав гръб и повдигнете краката, свити в коленете. Ако ви е удобно в тази позиция, отпуснете ръцете и ги изпънете, така че да минават покрай тялото ви. Ако искате да усложните асаната изпънете краката и повдигнете ръцете нагоре. Внимавайте, гърбът ви трябва да е прав през цялото време, а коремът е стегнат и активен! Задръжте от 30 секунди до 1 минута.

Вашистасана (Страничен планк)

Докато позицията планк изисква сила в раменете и краката, страничният планк изисква баланс само на едно рамо, докакто тялото е обърнато встрани. Запознете в планк и изнесете тялото първо на едната страна, задръжте от 30 до 60 секунди и сменете страните. Дръжте корема стегнат, а тазът повдигнат от пода, така че цялото ви тяло да оформя една права линия. Погледът е насочен към изпънатата право нагоре ръка.

Серия Войни

Войните са асани, които изискват доста сила и издръжливост в цялото тяло. Не се безпокойте ако тези асани са трудни за вас, това е техния смисъл – да изградят тази издръжливост у вас малко по малко. Целият комплекс от войни в йога активизират цялото тяло, разтягат краката и тазобедрената става, повишават силата в коленете и глезените, разтягат гърба и раменете. Внимавайте, когато изпълнявате асаните от тази серия, свитото коляно трябва да образува 90 градуса, за да бъде кляното предпазено от контузии.

Съобразете практиката си със съветите на своя йога учител, които ще бъдат насочени специално към вас. Всяко тяло е различно. И има своите силни и слаби страни. Редовната практика води след себе си не само физически напредък, но и промяна в ума и нагласата към живота. Йога е хармония!

Снимки: pixabay.com