frida.bg

Смехът е здраве! Но какви са неговите ефекти според психолозите

„Смехът е здраве!” са казали хората и в тези думи има голяма доза мъдрост. Всички ние сме изпитвали благотворните ефекти на смеха и обичаме да се смеем, защото смехът се свързва с усещането за щастие. Учените обаче отиват по-далече и изследват невробиологичните ефекти на смеха още през 1970г. Това прави Norman Cousins, който за първи път започва изследания върху ефектите на смеха. След неговата научна публикация по темата започват все повече и повече изследвания, като те продъжават и до днес. Изследванията са категорични в едно – смехът стимулира дейността на мозъка, регулира хормоните в тялото ни и съответно регулира нашето настроение, кръвно налягане и имунитет.

Как смехът ни помага?

Доктор Lee Berk, имунолог, изследва ефектите от смеха върху хормоналната ни система още през 1980г. Тя и нейните колеги откриват, че смехът помага на мозъка да регулира хормоните кортизол и епинепфрин. Те откриват също така връзка между смеха и производството на антитела и ендорфини, естествените болкоуспокояващи, които тялото ни само произвежда.

Хуморът също така помага на мозъка ни да регулира нивата на допамин, според нови изследвания. Допаминът се свързва с така наречената „система за възнаграждение”. Той е невротрансмитер, който регулира настроението, мотивацията, вниманието и процеса на заучаване. Допаминът също така е свързан с усещането ни за удоволствие.

Радостният смях също така има влияние върху нивата на серотонин в мозъка. Ниските нива на серотонин се свързват с прояви на агресия, тревожност и депресия. Може да се каже, че смехът и серотониът ни карат да се чувстваме щастливи. Смехът също така намалява нивата на стресовия хормон кортизол.

Понякога обаче смехът може да бъде патологичен. Например, да се проявява в неподходящи ситуации, неконтролируемо и без да е свързан с определени стимули. Патологичният смях няма позитивните ефекти върху нашето здраве, както е със спонтанния и осъзнат смях. Учените смятат, че патологичният смях се дължи на дефект в системата, произвеждаща допамин и серотонин.

И не забравяйте, усмивката ни прави красиви отвътре!

Снимка: pixabay.com