frida.bg
пасивно

Пасивно-агресивно поведение на работното място. Какво да правим?

Пасивно-агресивното поведение е често срещано явление на работното място. Например, говорите с някой колега или познат, и разговорът изглежда привидно нормален. Но някак усещате, че някаква невидима „отрова” се влива във вените ви. Това е доста объркващо, защото се чувствате нападнати, без директен удар и някак не знаете дали и как точно да се защитите. Може би става дума за пасивно, но и агресивно поведение или с други думи прикрит гняв у другия. Това е стратегия за справяне със стресови ситуации в живота, която вреди както на този, който  е влязъл в този капан, така и на другите.  Какво да правите ако човека срещу вас има пасивно-агресивно поведение?

Разпознайте пасивно-агресивното поведение

Първата стъпка в справянето с пасивно-агресивното поведение е да се научим да го разпознаваме. То често се определя като модел на комуникация, при който негативните емоции се изразяват индиректно, вместо директно. Човекът, който стои зад този модел може да се съгласи да свърши някаква задача, но с действията си ще показва негодувание, ще протака или ще пасивно ще откаже да се заеме с нея. Например, ще се захване с нещо друго. Ще покаже несъответствие между това, което е обещал да свърши и това, което всъщност прави. На повърхността тези хора могат да бъдат изключително любезни и мили, но всъщност нещата не са такива, каквито изглеждат.

Проверете възприятията си

Макар и да не можем да прочетем чуждите мисли, винаги можем да потърсим странична гледна точка, например от друг колега какво усещане има той за този конкретен човек. Проверката на възприятията е начин да постигнем по-лесна комуникация. Например, опишете поведението, което сте наблюдавали, обсъдете няколко алтернативни поведения и помолете другия да даде своята гледна точка за това до колко „ясна” е собствената ви интерпретация за въпросното поведение.

Конфротирайте!

Дори да разберете, че става дума за пасивно-агресивно поведение, този човек вероятно няма да е отворен да ви чуе ако се опитате да му обясните какво сте наблюдавали, колкото и доброжелателни да сте вие. Напротив, най-вероятно ще продължи своя поведенчески модел. Ако вие обаче позволите това да се случва, поставяте себе си в опастност. Затова поставете здрави граници, кажете на човека срещу вас, че няма да толерирате това поведение, което изглежда пасивно-агресивно спрямо вас. Посочете несъответствието между думите и действията. Опитайте да бъдете асертивни, отворени и честни! Отворете пространство за открита комуникация. Но най-важното е, поставете своята лична граница и защитете себе си от пасивната атака!

Снимка: pixabay.com