frida.bg

Какаовите зърна: 10 причини да ги включите в менюто си

Може би сте чували, че какаовите зърна са полезни за здравето? За разлика от обикновения шоколад, който се предлага във всеки магазин, какаовите зърна имат наистина много ползи за здравето ни. Включително те засищат глада ни за сладко, забързват метаболизма, без да добавят излишни сантиметри към силуета ни.

Защо какаовите зърна са супер полезни за здравето ни?
Прави ни щастливи

Има дни, в които просто имаме нужда от нещо, което да повдигне настроението ни. Какаовите зърна са идеалното решение. Те съдържат анандамин, познат още като молекулата на блаженството. Тя създава усещане за щастие и еуфория. Ура!

Афродизиак

Друг много важен компонент, открит в какаовите зърна е фениланинът, който задейства процеса на освобождаване на ендорфини в тялото ни, които на свой ред действат като опиат. Това освобождаване се случва по съвсем естествен начин, когато сме влюбени, както и по време на сексуален акт. Какаовите зърна действат като афродизиак и ни подтикват към … удоволствия!

Балансират настроението ни

Ако имаме чести смени на настроението, както когато сме в предменструалния период, трябва задължително да похапваме какаови зърна. Те активират производството на серототонин в мозъка ни, което на свой ред ни успокоява и ни дава усещане за щастие!

Защитават сърцето ни

Флаваноидите са антиоксиданти, открити в какаовите зърна. Те защитават сърцето ни, предпазват ни от кардиоваскуларно разстройство, подобряват циркулацията на кръвта и са много добра превенция срещу сърдечен удар.

Срещу стареене

Какаовите зърна съдържат изключителн много антиоксиданти, както зеления чай и червеното вино. Те ни помагат да останем млади и красиви за по-дълго.

Повече енергия

Какаовите зърна имат много висока концентрация на магнезий в напълно естествена форма. Магнезият помага срещу остеопороза, ниско кръвно налягане и диабет II.

За красива коса и нокти

Съдържаието на сяра в какаовите зърна прави косата ни силна и блестяща, а ноктите – здрави. Изследвания, проведени в Journal of Nutrition през 2006г., доказват, че жените, които редовно консумират какаови зърна имат много по-гладка кожа. Какаовите зърна подобряват циркулацията на кожата, повишават абсорбацията на кислород и подобряват естествената й хидратация.

За бърз метаболизъм

Неприемането на достатъчно антиоксиданти всеки ден може да има опасни последствия в дългосроен план. Излседвания, правени във Швейцария, доказват, че две какаови зърна на ден значително редуцират хормона на стреса кортизол, забързват метаболизма и подобряват храносмилането.

По-добро храносмилане

Какаовите зърна съдържат мого фибри, които стимулират храносмилателните ни ензими и подобряват цялостно храносмилателната ни функция.

Подобрява когнитивната функция

Според последни изследвания, проведени в Америка, хората на средна възраст, който често похапват какаови зърна или пият мляко с какао се радват на по-добра памет и повишен приток на кръв в мозъка.

Против кариеси

Изследвания в Tulane University в САЩ показват, че прилагането на екстракт от какаова пудра върху зъбите под формата на паста се бори много по-ефективно с кариесите, отколкото стандартната паста за зъби с флуорид. Тази какаова паста също така заздравява зъбния емайл.

Пожелавам ви една чаша какао и усмихнат ден!