frida.bg
агресията

Агресията при децата – какво да правим, когато детето ни е агресивно?

Всеки родител се среща с този проблем. Агресията е често срещано явление в израстването на децата до училищна възраст. Това е един период, в който детето започва да утвръждава себе си, да използва много често местоимението „Аз”. Това е период, в който детето обикновено се инати, както и е възможно да демонстрира агресивно поведение. В тези случаи е важно да можем да разграничаваме конструктивната от деструктивната агресия, при която детето автоматично удря, напада себе си или друг човек. Добре е да знаем какво да правим, когато детето ни се разгневи и да го научим да се справи с импулса си да бъде агресивно.

До училищна възраст всяко дете се е научило да ползва своя агресивен импулс като:

  • Агресията като провокация към възрастните
  • Агресията като начин на детето да отстои себе си
  • Агресията като форма на общуване
  • Агресията като печелене на внимание
  • Агресията като израз на безпомощност
Какво можем да направим?
Реагирайте със спокойствие

Нека гласът ви е спокоен, но и твърд. Покажете на детето си, че знаете какво се случва и владеете положението.  Не приемайте поведението на детето си лично. Това е просто етап в неговото развитие, който ще отмине.

Реакция тип „Разбирам, че си ядосан”

Проявете разбиране към емоцията на детето си. Най-вероятно то самото въобще не знае как да се справи с тази силна емоция. Назовете емоцията, която то изпитва, както и проявете разбиране към ситуацията, която го е предизвикала. По този начин показвате разбиране към детето си и то бързо ще се успокои.

Споделяне/разбиране

Може би ще започнете с „И аз като бях на твоята възраст …” Като споделите, че и вие като сте били малки сте имали проблем с гнева, ще покаже съпричастност и загриженост към емоцията на детето ви, след което ще се сближите повече.

Как детето може да изрази гнева си по подходящ (ненараняващ) начин?

Потърсете активности и занимания, чрез които детето ще може да вентилира напрежението, както и да изрази емоциите си по безопасен за себе си и другите начин. Нека това са активности, които вашето дете харесва, например рисуване, борба, разходки в парка. И не се притеснявайте да се обърнете към специалист, ако според вас детето ви преживява нещо, с което чувствате, че в момента не можете да се справите.

Снимка: pixabay.com