frida.bg

Сладките храни?! Напълнете живота си с емоции, а не със захар!

Сладките храни нямат място в нашия пролетен детокс план! Зимата си отива и вече започваме да се замисляме за онези няколко килограма, които натрупахме в студените месеци. Време е да се освободим както от тях, така и от умората, с която много от нас се сблъскват именно през пролетта. Това може да стане лесно и ефективно като намалим захарта в дневното си меню и я заменил с полезни храни, които ще ни върнат доброто настроение. Много от нас разчитат на захарните изделия, включително на шоколада за повдигане настроението. Нещо като шот удоволствие през деня. Защото е лесно, достъпно (факт е, че нездравословните  храни са далеч по-евтини!) и не на последно място … е вкусно! Знаем обаче колко неблагоприятно се отразява това на външния ни вид.

Как да намалим употребата на захар и да заменим сладките храни със здравословни, така че тялото и душата ни да засияят само за седмица? По-лесно е отколкото си мислите!

На първо място трябва да разберете защо имате желание да похапвате точно захарни храни. Ето и вероятните причини за това!

  • Нивата на кръвната ви захар са извън баланс. Това може да се дължи на нездравословно хранене, липса на сън или на стрес.
  • Бактериален дисбаланс, който причинява увеличаване на гъбичите в тялото, което според последни изследвания е свързано с желанието за похапване на захарни изделия.
  • Скука, тъга и нужда да наградиш себе си … със захар.
  • Навик, например да похапвате понички след вечеря.
Как да откажем сладкото за наше добро
Започнете деня си с протеинова закуска

Яйца, сирена или смути с протеинова пудра. Протеинът ще уравновеси нивата на кръвна захар, така че ще избегнете рeзкия спад на глюкоза в средата на деня, който причинява силен глад за сладки храни.

Плодове всеки ден

Плодовете съдържат естествени захари, които за разлика от бялата захар са полезни за здравето. Богати на фитонутриенти, витамини, минерали и фибри, те ни помагат да възстановим химичния баланс в тялото си. Оптимално е да похапвате плодове два пъти на ден, например сутрин по време на закуска и следобед, когато усетите глад за сладко. Плодовете ще се справят лесно със силния апетит за захарни изделия. Но ако не успеят, вероятно гладът е свързан повече с ума, който вероятно се задвижда от навик или емоционална компенсация.

Достатъчно сън

Сънят има пряка връзка с желанието да приемаме сладки храни. Затова е задължително всяка вечер да прекарваме 8 часа в слади сънища, особено ако искаме да намалим захарта и да отслабнем. Сладките храни не са решение! Ако не можете да заспивате лесно, започнете да приемате магнезий, който ще ви помогне да имате сладки, сладки сънища още тази нощ!

Разберете защо имате нужда от сладко

Може би сте уморени, отегчени или тъжни? Може би го правите от навик и дори не усещате вкуса на сладкото в устата си, а мислите за друго? Ако имате нужда от време за себе си и от почивка, намерете подходящ заместител. Може би е време да започнете да се занимавате с онова хоби, за което все не ви остава време. Или да посетите йога клас. Може би просто трябва да пиете повече вода и да се заобиколите с позитивни хора. Намерете своето „нещо”, което ви кара да се чувствате добре и естествено, не е свързано с консумация на храна.


Напълнете живота си с емоции, а не със захар!

Снимки: pixabay.com