frida.bg
сънищата

Сънищата. Защо сънуваме и как да тълкуваме сънищата си

Защо сънуваме? Сигурна съм, че всеки един от нас си е задавал този въпрос. Всеки от нас също така е разсъждавал върху този толкова реален сън, след който се събуждаме, потопени в емоция и с трудност напипваме ръбовете на реалността. Сънищата са загадка, която не един невролог и психиатър са опитвали да разгадаят. Но въпреки това все още няма еднозначен отговор на въпроса защо сънуваме.

Според изследванията…
  • Сънищата помагат на мозъка да структурира натрупаните през деня впечатления като се освобождава и забравя онези от тях, които са ненужни.
  • Според други теории сънищата изразяват емоциите, които сме потиснали и складирали в тялото си вместо да ги изразим през изминалите дни. Сънят ни помага да изживеем емоцията и да се свържем с нея.

Понякога самият сън не е толкова ярък, колкото емоцията, която остава отпечатана в нас, след като се събудим. А други сънища са толкова заплетени и сложни – сякаш сме герои във фантастичен филм. Има сънища, които ни сблъскват с най-ужасните ни страхове. Както и такива, след които сякаш нещо в нас се е подредило и се чувстваме по-цели.

Едно е ясно. Сънищата вършат много работа за нас, докато ние си мислим, че съвсем спокойно си спим.

Какъв е смисълът на сънищата?

Сьнищата са царският път към несъзнаваното ни – е казал Фройд. Без да се спирам подробно на неговата известна теория за сънищата, нека направим така. Представете си за момент, че това, което той казва е вярно. Представете си, че има една несъзнавана част от нас, за която не подозираме, но която има голямо влияние върху нашият живот. Може би в нея има мисли, чувства, желания, които не искаме съвсем да приемем като наша собственост или отричаме, защото са неприемливи според личните ни и социални норми.

Както с всичко в нашия психичен свят, нищо не се губи. А се отразява в сънищата ни. Естествено не в буквален смисъл, а завоалирано, чрез символи и образи. Езикът на несъзнаваното ни е образен, но не само, много често изкривява, променя и обръща смисъла, изграждайки лабиринт, в който трудно се ориентираме. Или може би точно затова. Като провокация. Но несъзнаваното ни говори. Да, чрез сънищата. И ни дава пътека, водеща навътре и надълбоко към нашата все още неоткрита докрай човешка същност.

Лека нощ…

Снимка: pixabay.com