frida.bg
социалните

Социалните мрежи: как незабележимо вредят на връзката ни

Трудно е да се каже кое е яйцето и кое кокошката, когато говорим за взаимоотношения, както и в много други случаи. Дали социалните мрежи вредят на нашите връзки или ние се обръщаме към социалните мрежи, защото те никак не вървят. Независимо за кой от двата варианта става дума, едно е ясно – социалните мрежи провалят възможността да поправим нещата, докато все още имаме тази възможност.

Представямe ви няколко начина, чрез които без да осъзнаваме съсипваме връзките си, използвайки социални мрежи като фейсбук, снапчат и т.н.

Преувеличаваме емоциите си

Знаете за какво става въпрос. Сърца и емотикони, които се изпращат независимо от актуалното ни емoционално състояние или може би именно, за да го скрият зад едно огромно ухилено до ушите нарисувано лице. Наистина ли сме толкова весели? Наистина ли обичаме този човек толкова много, че му изпращаме това гигантско сърце? Преувеличаването на емоциите в социалните мрежи е голям риск, тъй като се поддаваме на социално желателното поведение като това да сме винаги щастливи, усмихнати и да харесваме всички. По този начин спираме да имаме контакт с реалните си, истински емоции. Това създава един фалшив образ за самите нас, в които дори започваме малко по малко да вярваме, губейки представата кои наистина сме. Както и от какви взаимоотношения се нуждаем. Истината е, че когато не сме свързани със себе си и с емоциите си, е невъзможно да се свържем и с другия по един автентичен начин.

Създаваме дистанция

Идеята на социалните мрежи е да ни свързва независимо от разстоянията, но се получава един странен парадокс – социалните мрежи увеличават разстоянието между нас и другите. Нека си признаем, обичаме лесните неща. По-лесно е да общуваме през компютъра си, докато си седим удобно на дивана и в момента, в който нещо не ни хареса спокойно да затворим екрана или да зададем опция offline. Да избягаме. В комфорта на собствената си изолация. По този начин отказваме да се изправим пред естествените недоразумения и проблеми във взаимоотношенията си и съответно бавно ги разрушаваме. Бягайки.

Фалшив герой в измислен свят

Красиви селфита, преработени по възможност, все пак трябва да сме идеални. Снимки от партита, събития, екзотични пътешествия, с хора, които също като нас се усмихват широко. Но само за снимката. Профилът ни излъчва щастие. Още по-добре ако е пълен с мъдри мисли на накой друг, за да изглеждаме не само успели, но и умни. А може да добавим и някое готино гадже до нас, за да покажем на света, че сме щастливи и в любовта, а връзката ни разцъфтява. И като цяло нямаме никакви проблеми. Но това е един фалшив свят и ние не вярваме съвсем в него. Защото, когато екрана на компютъра угасне, оставаме сами с истинската реалност на самотата, за която никой не подозира. Това, което може би не знаем, е че ние се свързваме много повече на база „несъвършенства”, защото това ни прави хора, а хората имат нужда от връзки, за да се подкрепят един друг в този труден свят. „Идеалните” хора нямат нужда от никого, те са си самодостатъчни.

Следене

Докато в реалния живот следенето ни стряска, то е съвсем нормално явление в социалните мрежи. Всеки може да следи другия, безопасно да проверява личния му живот, важни житейски факти, събития, снимки, check-ins. Има една готова база информация, от която често си изваждаме заключения за съответния  човек и дори не изпитваме нужда да подлагаме някои неща на съмнение, както и да попитаме за тях в реален разговор. Следенето също така е опция за всички, които имат нездрав интерес да се възползват от свободно разпространената ни лична информация.

Безброй възможности за флирт

Включвам това като наистина реална заплаха за интимните ни взаимоотношения. Социалните мрежи ни предлагат безброй възможности за безопасен флирт, от разстояние. Целящ най-често да повдигне ниското ни самочувстие, придобито от несправяне в актуалните ни отношения. Или просто бягство от проблемите и възможност да споделиш с непознат. По този начин не разрешаваме нищо в реалния живот, отказваме да говорим, да споделяме с най-близкия си човек, което изключително силно вреди на комуникацията и бавно, но сигурно разрушава отношенията ни.

Бърза проверка на профила на другия

Признавам си, това ми е любимото. Да си напъхаш носа, където не ти е работа, за да успокоиш собствената си тревожност, че не си съвсем искрен с другия, улучва в целта. Имаш две опции. Или да скриеш, но по тази начин тайната ще предизвика отдръпване и дистанция. В другия случай си признаваш, олеква ти, но разрушаваш доверието у другия. Да не говорим ако случайно прочетеш нещо, което няма да ти хареса. Тогава вече добавяме и гняв към тази гореща супа, готова да избухне!

Е, социалните мрежи вредят ли на нашите взаимоотношения?