frida.bg

Огледалце, огледалце… Искам да разбера повече за теб

Огледалце, огледалце… Искам да разбера повече за теб. Всеки човек в живота ни е огледало. Може би го знаете. Но не го вярвате съвсем. Може би сте от тези невротици като мен, които са потънали в тази истина и я изживяват като връщат всекиму проекциите. Е, опитвам се, но не съм съвсем добра. Това е работа на 24 часов работен ден. Твърде изтощително е. Защото го правим непрекъснато. Аз и ти. Всички.

Може би сте чели постове в социалните мрежи като „Опиши ме с три думи”. Толкова сладка покана. Направи проекциите си за мен. Пусни фантазията си на свобода. Хвани ме в клетката на собствените си възприятия. Опиши ме. Кажи ми каква съм, защото аз все още не знам отговора на този въпрос и мнението ти е твърде важно за мен.

Или „Харесай това и ще те опиша с три думи”! Неустоимо предложение, признавам! Толкова много искам да ти кажа какъв си, че чак нямам търпението за лични срещи. Ще те опиша онлайн. Даже не е нужно да те познавам. Но бъди спокоен, разчитам на собствената си фантазия. Слава богу ми е добре развита. Ще скалъпя три думи, може да са пълно клише, защото инстинктивно знам какво е важно за теб. Ако си мъж, искаш да ти кажа, че си силен, мъжествен, успял, имаш голям потенциал и все качества, свързани с мястото ти в обществото. А ако си жена е още по-лесно, искаш да знаеш, че си красива, но не само, че си най-красива от всичките ти приятелки и целия град, а може би си и Единствена в световен мащаб.

Опиши ме. Искам да разбера повече за теб.

Начинът, по който ме виждаш, ми говори толкова много за твоята вътрешна реалност и ценности. Както сигурно знаеш, зрението ни има ограничена функция. Фокус и фон. Каквото търся, това ще видя и ще пропусна ненужните детайли. Ще го заявя като единствена реалност. Къде фокусирам вниманието си обаче е изцяло моя отговорност. Какво ще видя в теб също е моя отговорност. Ако искам да те харесвам, ще търся едни черти, които да ми потвърдят, че си готин. Но ако не те харесвам, стой и гледай! Ще ти покажа една страна от себе си, която дори за мен е тотално непозната. Ще ти покажа собствената си Сянка.

Снимка: pixabay.com