frida.bg

Позитивни и усмихнати – как да останем такива във всяка ситуация

Да бъдем позитивни и усмихнати във всяка ситуация? Ако питате мен, ще ви отговоря, че не нужно. Какво имам предвид ли? Съвсем не вярвам в това напомпано щастие от американските книжки по позитивно мислене. Има моменти, в които ни боли и сърцето ни се разпада на парчета. Има моменти, в които сме гневни и ни се иска да крещим. Има моменти и на тиха тъга. Моменти на промени. Емоциите са нещото, което ни прави хора и в никакъв случай не трябва да ги потискаме. Но това, което също не трябва да допускаме е да задържаме тази емоция у себе си твърде дълго. А можем ли да я пуснем? Да пуснем тъгата, болката, гнева, обидата и разочарованието? И въпреки всичко да намерим онази вътрешна усмивка, която ще ни даде сили да продължим напред. Да бъдем позитивни и усмихнати въпреки всичко? И как да постигнем това?

Бъди благодарен

Започни деня си като изброяваш нещата, за които си благодарен. Можеш да започнеш само с три неща. Няма значение колко сложни и заплетени са обстоятелствата, винаги има нещо, за което можем да бъдем благодарни. За това, че се събуждаме, че имаме шанс да променим нещо, за това, че сме живи. Благодарността ни прави по-здрави и щастливи, защото завърта ума ни в т.н. позитивна спирала.

Направете комплимент

Най-добрият начин да се откъснеш от собствените си проблеми е да бъдеш мис с някой друг. Независимо колко си стресиран и изтощен, намери 5 минути в ежедневния си график, за да направиш комплимент на някой друг или просто да се държиш мило с продавачката в магазина. Когато сме позитивни, това се отразява на света около нас! Когато повдигаме настроението на някой друг, всъщност ние повдигаме и нашето собствено!

Отбелязвай всяка малка победа

Опитай всяка да си отбелязваш какво постигна днес, колкото и да е мъничо на пръв поглед. Започни с три неща. Всяко нещо е малка победа. Защото независимо през какво преминаваш в този момент, най-важни са малките стъпки, които ще те отведат далеч. И бавно ще те направят силен, позитивен и … усмихнат!

Снимка: pixabey.com