frida.bg

8 ползи от йога, за които никога не си чувал

Макар да е добре известно, че йога подобрява цялостното здравословното състояние, успокоява ума ни и ни помага да поддържаме тялото си силно и гъвкаво, все още има неща за йога, които вероятно никога досега не си чувал. Ако все още се колебаеш дали да надникнеш в онова готино йога студио в квартала, ето още 8 малко познати ползи от практикуването на йога, които ще те накарат да се чувстваш така сякаш левитираш от здраве и щастие.

Защо да практикуваме йога?

По-добри дихателни навици

Йога ни учи да вдишваме и издишваме бавно през носа, изпълвайки с въздух целия капацитет на дробовете си. Различните дихателни упражнения бавно ни помагат да увеличим цялостната си физическа издръжливост, както и да се предпазим от контузии.

Подобрява циркулацията на кръвта

Това наистина е така и в резултат от изпълнението на различни пози или асани, кислородът стига до всяка клетка в тялото като я обновява и регенерира. В резултат се чувстваме заредени с енергия и  подмладени.

Облекчава болката

Йога може значително да ти помогне да облекчиш болката от различно естество – главоболие, менструални крампи, болка в кръста и врата. Както и болка при състояния като множествена склероза и рак. Според някои практикуващи, йога може да облекчи емоционалната болка и да създаде усещане за спокойствие и виталност, както в тялото, така и в ума.

По-добра концентрация

Нека си признаем, все по-трудно ни е да се концентрираме в затрупаното ни със задачи ежедневие, тъй като прекалено много стимули ни заобикалят непрестанно всеки ден. Йога ни помага да подобрим концентрацията си значително. Има различни асани и техники от йога, които ни правят по-фокусирани и по-ефективни на работното си място и в живота като цяло.

Ставаме по-привлекателни

Йога подобрява стойката ни, започваме да се движим по-изправени и сякаш изглеждаме малко по-високи от преди. Раменете ни се отварят, а движенията ни стават плавни и грациозни. Вече е доказано, че тези невербални знаци е далеч по-вероятно да бъдат възприети като привлекателни и атрактивни. А човекът зад тях – като забавен и социално успешен.

Създава чувство за общност

Независимо дали от скоро живееш в този град или просто искаш да създадеш нови приятелства, йога ти предлага чудесен терен за това! Самата йога практика те релаксира и създава усещане за свързаност със себе си и с другите около теб. В резултат ставаш по-общителен, отворен към нови запознанства и най-хубавото – всички в йога центъра се чувствате по този начин!

Йога е  забавление!

Йога на моменти може да бъде доста интензивна, но в крайна сметка всички са там, за да се забавляват и да направят нещо хубаво за себе си. Така че не се сравнявай с хората около теб. Може би някои от тях практикуват от години. Бъди себе си и се забавлявай!

Защото йога е щастие!