frida.bg

Протеин на прах: как ще ни помогне да отслабнем?

Нашето  тяло има ежедневна нужда от сложен комплекс хранителни вещества, сред които протеини, въглехидрати, мазнини, минерали и витамини. Протеините подпомагат изграждането на мускулна тъкан и най-важото – удължават чувството за ситост. Това означава, че ако приемаме достатъчно протеин на ден няма да имаме пристъпи на глад и ще можем лесно да контролираме размера на порциите си.

Един много лесен и ефективен начин да увеличим приема на протеини в дневното си меню, както и да намалим обиколката на талията си, е като добавяме два пъти на ден протеин на прах към смути, плодов сок или зърнена закуска. Изключително препоръчително е да се приема преди тренировка за енергия, както и след физическа активност, когато всъщност протеинът подпомага бързото възстановяване на мускулите.

Това са едни от най-полезните и най-често използваните протеини на прах на пазара, подходящи както за активно спортуващи, така и хората, които имат нужда да увеличат приема на протеин в дневното си мен

Суроватъчен протеин

Това може би е най-предпочитаият протеин сред спортистите на основата на млякото. Съдържа 9 незаменими аминокиселини, но за много хора с непоносимост към млякото казеинът е труден за храносмилане и може да причини подуване на стомаха и болка. Този протеин може да се приема преди и след тренировка, както и между храненията, но не се препоръчва прием късно през нощта.

Съдържание на протеин в 100 гр. пудра: 73гр.

Казеин (млечен протеин)

Този протеин отново е на основата на мляко, но се абсорбира доста по-бавно като осигурява постоянен приток на аминокиселини, които подхранват мускулната маса за дълъг период. Казеинът се препоръчва за възстановяване след много интензивни тренировки. Може да се приема между храненията, както и преди лягане при усещахе на силен глад. Приет през деня под формата на шейк, казеина доставя оптимално количество протеин в тялото и дава чувство за ситост през целия ден. Друго изключително качество на този вид притеин е, че е източник на висококачествен глутамин, който подсилва имунната система и подпомага бързото възстановяване на мускулите след тренировка.

Съдържание на протеин в 100 гр. пудра: 90гр.

Соев протеин

Това е много добър източник на растителен протеин, особено ако сте вегетарианец или избягвате ежедневното похапване на месо. Съдържа глутамин, подпомагащ възстановяването на мускулните влакна, както и аргинин, който разширява кръвоносните съдове, така че нутриентите от храната да достигнат до мускулите по-бързо. Уравновесява нивата на холестерол в кръвта, засилва метаболизма и така води до отслабване. Може да се приема както преди, така и след тренивовка. Не се препръчва за употреба през нощта.

Съдържание на протеин в 100 гр. пудра: 90гр.

Конопен протеин

Съдържа 21 незаменими аминокиселини, 9 от които тялото не може само да произведе и трябва да си набавя от външни източници. Също така е богат на фибри и регулира храносмилането. Например, една доза протеин (около 30гр.) съдържа 12 грама фибри, което е много повече от останалите видове протеин.

Съдържание на протеин в 100 гр. пудра: 48.5гр.

Грахов протеин

Граховият протеин е чудесен източник на белтъчини за вегетарианци. Предоставя както енергия преди тренивовка, така и възтановяване на мускулите. Притежава пълен аминокиселинен профил, включително високи нива на BSAAs. Граховият протеин има високо съдържание на аргинин, лизин и феналанин.

Съдържание на протеин в 100 гр. пудра: 78гр.

Оризов протеин

– 80гр.

Оризовият протеин притежава невероятно количество антиоксиданти и нутриенти като по този начин значително подпомага отслабването. Чистият оризов протеин не предоставя всички незаменими аминокиселини, от които тялото се нуждае. Затова е препоръчително да се смесва с друг вид протеин, например протеин от грах или коноп. Оризовият протеин подобравя състоянието на черния дроб и сърцето, регулира холестерола и подпомага отслабването, както и изграждането на мускулна маса.

Съдържание на протеин в 100 гр. пудра: 80гр.

 

снимки: pixaybay.com