frida.bg

Киану Рийвс – може би най-готиният актьор в Холивуд?

Киану Рийвс не оставя никого безразличен – или го обичате, или го мразите. Нежният пол предимно го обича. Какво го прави може би най-готиният актьор в Холивуд?

Най-новият филм на Киану Рийвс John Wick: Chapter 2 излезе на световния голям екран по-рано през годината и отчете страхотни приходи в целия свят.

На един от плакатите виждаме главния герой, вдовеца-бивш наемен убиец Джон Уик, въплътен от актьора, чието име означава „хладен бриз над планините”. Той е облечен в скъп на вид черен костюм, който му стои като костюма на Батман и един мъж по риза, вероятно шивач, му взима мярка. В ръката си държи пистолет Glock, а очите му казват, че не му е до шеги.

Киану Рийвс

В тази нео-ноар визия

Киану Рийвс изглежда неостаряващ

и е трудно да повярваме, че е на 52 и е минал четвърт век откакто го гледахме в Точка на пречупване. Косата му е все така гарваново черна, дълга и разделена на път по средата както в най-добрите му роли. Брадата му е малко повече от обикновено и погледът му е малко по-фокусиран, но иначе той си остава най-добрият „празен лист” на Холивуд. Човекът, който в рамките на една година се промени от уличен мошеник през тийнейджър, който пътува във времето до агент на ФБР под прикритие.

Уникалната способност на Киану Рийвс да изглежда дистанциран в работата си го отличава от доста от именитите му колеги и ядосва критиците, които бъркат актьора с героите му. Това е една от основните причини филмите му да имат над 90% одобрение от публиката, а той да е в „Топ 10 на най-любимите звезди на Америка“ и всепризнат за един от най-готините за всички времена.

Небрежният му маниер е леко олдскуул и напомня за времето, когато актьорите бяха актьори, а не знаменитости. У него винаги е имало нещо, което освен почитателите е привличало и сериозни режисьори като Оливър Стоун, Ричард Линклейтър и Гас Ван Сант. Имало си е и причини да откаже участие в не един и два супер кино проекта, а да играе Хамлет на канадската театрална сцена.

Докато овациите на критиката по-скоро заобикалят Киану Рийвс през 30-те му години в Холивуд, филмите му са направили почти 2 милиарда щатски долара в боксофиса. И все пак той има доста повече номинации за Златна малинка, отколкото за Оскар. Дали заради собствената си претенциозност или заради нещо друго той е отказвал роли, които безспорно биха увеличили известността и приходите му.

За актьор с доста екшън роли е изненадващо, че в зората на кариерата си

Киану Рийвс отказва да се снима в главна роля

във Взвод, класиката за виетнамската война, спечелила четири Оскара. 22-годишен тогава той казва, че не иска да участва във филм с насилие… по-късно си променя мнението.
През 1989 Киану Рийвс отказва да участва в продължението на една класика в друг жанр – Мухата. Защо? „Просто не ми харесва сценария”, казва той.

Не му харесва също и сценария на още едно продължение – това на невероятно успешния Скорост, в който той изпълнява главната роля. „Прочетох сценария и не мога да приема. Филмът се казва Скорост, а действието се развива на круизен кораб.“ – обяснява Киану пред The Telegraph.

Естествено това своенравие не се харесва на конюнктурата в Холивуд. Не помага и отказът му да изиграе ролята, дадена след това на Вал Килмър в Жега. Причината този път е участието му в Хамлет на сцената на Театралния център в Манитоба, Канада. Изглежда, че Киану няма нищо против да разсърди студиата и да не получава повече покани от тях, но да прави това, което му е по сърце.

Киану Рийвс

На премиерата на Джон Уик в Токио, 2015, Снимка: BGFN Magazine

Когато реши обаче

Киану Рийвс е способен да се всели

в най-различни роли и не само да е много добър в тях, а и да изглежда, че го прави без усилие. Лекотата, с която играе напомня за актьорите от златната ера на Холивуд. Може би помага и това, че не знаем почти нищо за личния му живот. Той не обича да говори за семейството и личните си отношения и сравнени с него тези, които го правят изглеждат суетни и превзети.

Едно от нещата, които го правят интересен за гледане е способността на Киану Рийвс да заличава границата между себе си и героя си. По същия начин понякога е трудно да различим къде свършва личността на автора на един роман и къде започва героя му. Киану изглежда един вечно млад, непознаваем, абстрактен човек. Произходът му не го прави по-лесен за разгадаване – роден в Бейрут, отраснал в Торонто, със смесена английска, португалска, хавайска и китайска кръв.

В живота извън светлините на прожекторите той не обича да експериментира с външния си вид. Носи сако всеки път, когато излиза от къщи и често избира класическата комбинация от бяло и черно.

Киану Рийвс не е модна икона

но въпреки това читателите на Be Global Fashion Network, най-голямото списание за мъжки костюми, го избират за „Най-стилен мъж в киното” през 2016. Това се дължи на личните му качества и социалната му отговорност в допълнение към актьорския му талант и успешни роли.

Черното сако, което му стои идеално, но никога не е според новите модни тенденции му служи като един вид маскировка. Доколкото е възможно то му придава анонимност. Спасява го и от необходимостта да има отличителен стил, който да го определя. Личният стил Киану има много нюанси. Елегантността му е ненатрапчива и видът му естествено внушава това чувство на дистанцираност от реалния свят, към което моделите толкова се стремят.

Такъв е и в актьорската си игра. Едновременно познат и необичаен, излъчващ някакси успокояващо напрежение. Да бъдеш наистина готин означава да не се стараеш прекалено да си такъв и Киану винаги се старае точно колкото трябва.

Киану Рийвс

Keanu_Reeves_Star By Michael Labowicz – Keanu Star, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4312616

Текст: Веселина Тулевска