Кой ли не се е чудил какво яде 36-годишната Жизел, за да има такава красива и сияйна кожа? А откъде 58-годишната Мадона получава цялата тази енергия, която не спира да показва на сцената?
Всички сме поне малко любопитни да разберем какво разбират звездите под здравословно хранене и какво имат в чиниите си, когато седнат на масата. И въпреки че може да мислите, че няма с какво да ви изненадат, истината е, че изборът е доста широк. Начините на хранене на най-красивите от известните, от най-простия до най-сложния от тях са проучени от лекари и готвачи, за да се гарантира, че са полезни и вкусни!
От макробиотична диета на Мадона до веганската на Бионсе – ето няколко примера за хранителни режими, които са здравословни и одобрени от най-известните хора. Бихте ли искали да ги опитате? Не забравяйте да обсъдите с лекаря си, преди да започнете някой от тях. Той ще ви посъветва кое е най-подходящото за вас здравословно хранене на базата на вашата възраст, тип тяло и начин на живот.
Жизел Бюндхен
Снимка: Tiago Chediak – Flickr,
Топ моделът с разпалващо фантазията име и екзотичен бразилско-немски произход има изключително успешна вече 18-годишна кариера на модния подиум. От 2004 тя е сред най-високо платените модели и сред най-богатите жени в развлекателната индустрия. През 2014 списание Forbes я включи в списъка на стоте най-влиятелни жени на света.
Жизел, както и съпругът ѝ Том Брейди (професионален футболист в New England Patriots и личен приятел с Доналд Тръмп) са горещи привърженици на „зеления” и здравословен лайфстайл. Домът им в Лос Анджелис използва слънчева енергия, има осветление с намалено потребление на енергия и системи за рециклиране на използваната вода и намаляване на отпадъците. Семейството е също толкова сериозно и по отношение на своето здравословно хранене.
Те пътуват навсякъде със своя майстор-готвач, известния почти колкото тях Алън Кемпбъл, който лично се приготвя всичките им ястия, дори закуската. Той е много строг при избора на съставките и повече забранява, отколкото разрешава. Не допуска в кухнята не само рафинирани брашна и йодирана сол, но и някои зеленчуци, например картофи, патладжани, домати, чушки и гъби, които, според него, благоприятстват възпаленията. Клиентите му консумират само органични храни и никога не използват зехтина за готвене.
Според кулинарната философия на Кембъл
всеки трябва да вземе отговорното решение да се храни само с местно произведена органична храна и да мисли за бъдещето на планетата и на хората
Той проповядва, че диетата на растителна основа има силата да лекува и предпазва от болести. Според рецептата му 80% от храната, която се приема трябва да се състои от органични зеленчуци, и то възможно най-пресните. Много важни са и зърнените храни: кафяв ориз, киноа, просо, боб. Останалите 20% трябва да са „постни” меса: телешко, патешко и пилешко, от време на време сьомга.
Категорично са забранени „белите отрови”: рафинирано брашно, захар, йодирана сол – използва само хималайска . Зехтинът се допуска суров, но не и за готвене – за това е подходящо според него единствено кокосовото масло. Домати позволява не повече от един път на месец. Един пример за здравословно ястие, което той приготвя за цялото семейство е зеленчуково суши с краставица, авокадо и морков.
През зимата Кемпбъл препоръчва повече червени меса, супи и кореноплодни. През пролетта и лятото – по-лека храна, например сурова лазаня и повече салати.
Други забрани? Да, има: кафето и въобще кофеина, гъбите, млечните продукти. Плодове – само за децата. Том евентуално може да включи банан в някое смути – но внимание – там също се крият опасности.
Мадона
Снимка: chrisweger
Поп икона, която няма нужда от представяне, повече от 30 години символ на непресъхващо бунтарство и пословична с физическата си форма. Най-продаваната жена-изпълнител и четвърта по продажби за всички времена след Бийтълс, Елвис Пресли и Майкъл Джексън.
Тя винаги е пълна с енергия и може би тайният ѝ източник се крие в строго макробиотична ѝ диета. Тя забранява пшеницата, яйцата, месото и млечните продукти за сметка на „морските зеленчуци“, тоест водораслите. Това вероятно е една от най-трудните за следване диети, но всички знаем, че г-жа Чиконе винаги е предпочитала екстремното!
Мадона следва холистичния подход
към здравословно хранене и трениране. Макробиотичната ѝ диета, основана на древни ориенталски и японски традиции включва зърнените култури като основна храна и главно кафявия ориз. Тя се допълва с други храни, като зеленчуци и бобови култури, като много важно е те да са с местен произход. Естествено трябва да се избягват много преработени или рафинирани храни. Макробиотичната кулинарна философия се отнася също така и до начина на хранене като препоръчва да не се преяжда и храната да се дъвче много старателно преди да се глътне.
Разбира се, храненето не е всичко и само подпомага невероятния ѝ тренирочвъчен режим от пет-шест тренирочки седмично, включващи най-различни методи – танци, йога, пилатес, аеробика и много други.
Сред любимите ѝ са студено пресованите сокове, обилните салати и питателните блюда, които включват органични протеини, въглехидрати, плодове и зеленчуци.
Блестящите Гуинет Полтроу и Скарлет Йохансон (на заглавната снимка в Iron Man 2), едни от най-красивите, търсени и желани актриси, също се придържат към макробиотично здравословно хранене, макар и в нейната модерна, хип версия проповядвана от майстора-готвач Мичио Куши. Въз основа на учението за традиционната макробиотична диета той препоръчва консумирането на цели, естествени храни като път към по-добро здраве, психическо равновесие и радост от живота.
Гуинет Полтроу
Снимка: Andrea Raffin, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16888661
Както много съвременни жени с динамичен начин на живот, тя страда от анемия, недостиг на витамин Д и високи нива на стрес. След като открива, че освен това е алергична към много групи храни, красивата и деликатна актриса започва строга диета. Почитателката на йогата премахва от менюто си хляба, червеното месо, млякото и доматите.
За да докаже, че тази диета не е въобще неприятна и скучна тя споделя любимите си рецепти в It’s All Good – готварската книга, „която ще ви накара да изглеждате добре и да се чувствате страхотно”. В книгата си тя доказва, че животът може да бъде хубав и без кафе, алкохол, млечни продукти, яйца, захар, риби, месо и соя.
Доскорошният ѝ съпруг Крис Мартин от британската рок група Coldplay спазва диета 6:1 с гладуване в един ден от седмицата. Той казва, че тя го прави по-креативен и подобрява гласа му. За сметка на това признава, че му е невъзможно да се удържа от хапване на сладко след края на гладуването.
Скарлет Йохансон
Снимка: Chairman of the Joint Chiefs of Staff from Washington D.C, United States – 161207-D-PB383-019, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=53909944
След раждането на дъщеря си Роуз Дороти през 2014 Скарлет успява съвсем бързо да възвърне прекрасната си физическа си форма. Тя го прави с лекота без да се фокусира върху броя на калориите и килограмите. Вместо това влага енергията си в прекарването на възможно най-много време с детето в този неповторим период от живота му. Скарлет е убедена, че кърменето ѝ е помогнало много да възстанови фигурата си. Не е обаче само то.
Тя е обсебена от супер храните и включва поне по една от тях във всяко ядене. Например на закуска много обича натурално кисело мляко с боровинки (супер-плод), а на обяд – печено пиле с броколи (още една супер-храна). В менюто ѝ често влизат зелен чай, орехи, зеле, спанак, соя, сьомга и тиква.
Тя съчетава здравословно хранене с интензивни тренировки – поне два часа на ден е във фитнеса. Според нея най-трудното е да си създадеш навика. Споделя, че когато работи и е лесно да влезе в режим с ежедневни тренировки и това я кара да се чувства добре. Но ако пропусне дори един ден след това и е много трудно да се върне във фитнеса.
И понеже всички знаем от собствен опит, че това е точно така, да последваме примера на тези дами. Съчетаването на избраното здравословно хранене с редовни тренировки е правилният път, за да изглеждаме и да се чувстваме като тях.