frida.bg

Жени Vs Мъже: Защо мъжът заспива след секс?

Един от най-често срещаните сексуални проблеми между мъжете и жените е, че мъжете са склонни да заспят много скоро след секс – време, когато повечето жени искат да се гушкате или да си говорите. Разбира се, това не важи за всички, но се случва при повечето двойки.

За съжаление, малко мъже осъзнават колко сериозен проблем е това за дамите им и предприемат стъпки за решаването му. За повечето да се унесат в приятен сън след секс е напълно естествено. Те не се замислят, че докато сладко си похъркват, техните партньорки лежат будни до тях, често разочаровани и ядосани, че техните нужди и желания за интимност след секса са били пренебрегнати. Тези отрицателни чувства се дължат не само на техните неудовлетворени емоционални потребности, но и на неприятната мисъл, че партньорите им или не осъзнават, или са безразлични към техните нужди. При някои жени натрупването на такива негативни емоции, свързани със сексуалното преживяване може да доведе и до намаляване или липса на желание за секс.

Иронично е, че много мъже се опитват да подобрят любовния си живот, като се съсредоточават върху физическата страна и често изразходват много енергия и средства в тази насока, когато всичко, което трябва да направят, за да удовлетворят партньорката си е да останат будни няколко минути повече.

Защо мъжът заспива след секс?

Първата стъпка към решаването на един проблем е да разберем причините за него. Обясненията за това защо мъжете заспиват след секс попадат в четири основни категории:

Безразличие?

Това е отговорът, който най-често се дава от жените на въпроса защо мъжете заспиват след секс. Много жени споделят схващането, че за мъжа сексът е предимно физически акт, който приключва след кулминацията. Те приемат, че след като нуждите на мъжа са били удовлетворени, той вече не се интересува от нуждите на жената.

Това обяснение естествено е само частично вярно. Някои мъже може наистина да се водят само от собствените си желания и, веднъж удовлетворени, да не се интересуват от тези на сексуалната си партньорка. В една връзка обаче, повечето мъже биха искали тяхната съпруга или приятелка да бъде доволна и да ги счита за добър сексуален партньор, дори и само за да могат да продължат да имат лесен достъп до секс.

Може би ще е по-точно да се каже, че доста от мъжете имат проблеми с разбирането на необходимостта от интимност. За много от тях сексът наистина е основно физическо действие и след като са „свършили”, сексът е завършен. За тях гушкането и разговорите след това не са необходима част от секса. Някои се смущават от не-физическата интимност и изпитват притеснение, а други направо я смятат за пълна лигавщина. Много жени се чувстват неудобно да говорят за това с партньорите си, а понякога дори когато им обяснят нуждата от продължаване на близостта, концепцията е толкова чужда на мъжкия характер, че му е трудно да я разбере или да отговори на нея.

Недостиг на кислород?

Изследвания показват, че мъжете често задържат дъха си по време на секс, особено по време на оргазъм. Някои учени смятат, че частичната липса на кислород води до физическата нужда на организма да заспи. Други обаче твърдят точно обратното – по време на секс обикновено има учестяване на дишането, дори повече от това, което изисква физическото усилие. Това повишава нивото на кислород в кръвта и може лесно да компенсира временното задържане на дъха в кулминационния момент.

Защо мъжът заспива след секс?

Умора и релаксация?

Сексът по-често се случва в края на деня, когато хората са уморени и обикновено – в спалнята, естественото място за сън. В допълнение, сексът често води до отпускане и дори отмаляване, не на последно място заради освобождаването на сексуално напрежение.
Към това обяснение също има контра-аргументи. На първо място то би трябвало в еднаква степен да важи и за двата пола. Освен това много мъже по принцип не заспиват бързо, колкото и да са спокойни и релаксирани. Но същите тези мъже могат да заспят почти веднага след секс. Всъщност физическият акт рядко е чак толкова изтощителен, че да налага незабавен сън за възстановяване.

Хормони?

По време на секс се отделят различни биологично активни вещества и хормони, някои от които са свързани с почивката и съня. Влиянието на хормоните е доста сложно. По време на секс и особено в момента на оргазъм се освобождават различни мозъчни химикали и хормони. Те включват норепинефрин, серотонин, окситоцин, вазопресин и пролактин. Въздействието на тези вещества е само частично разбрано от науката; знае се обаче, че хормонът пролактин е свързан със съня. Колкото по-силен е мъжкият оргазъм, толкова повече пролактин се освобождава и тенденцията за заспиване е по-силна. От гледна точка на една жена – точно обратното на това, което би искала.

Накратко, има различни обяснения за това защо мъжете са склонни да заспиват веднага след секс и никое от тях не е валидно за всеки човек и във всеки случай. Ясно е, че ако мъжът не е достатъчно наясно с нуждата на дамата си от интимност след секса, той по-лесно ще се отдаде на дрямката. Само ако партньорите говорят помежду си за този проблем те биха могли да справят с него и да имат по-добър и пълноценен и за двамата любовен живот.

Защо мъжът заспива след секс?