frida.bg

Хималайска сол: екзотична гостенка от Далечния изток

Розовата хималайска сол обикновено сме свикнали да виждаме само в магазините за хранителни стоки и в кухнята. Оказва се обаче, че ако решим да разчупим тези рамки можем да получим много допълнителни ползи от нея.

Произход на розовата хималайска сол

Много хора свързват Хималаите само с най-високия им връх – Еверест. Всъщност хималайската планинска верига се простира през няколко държави и кристалната хималайска сол се добива на територията на Пакистан.

Преди повече от 100 милиона години дълбоко в Хималаите са се образували залежи от кристализирала морска сол, които са били обгърнати от лава. Тъй като е била покрита със сняг и лед през цялата година, лавата е защитавала девствената сол от замърсяване.

Затова се смята, че тази сол е най-чистата в света. Тя е холистична, пълноценна, непроменена, кристализирала в недрата на земята милиони години. Изкопава се ръчно от Хималаите и пътува оттам до всички краища на световния кулинарен пазар.

Защо е розова?

Разнообразието от цветове (розово, бяло и червено) показва енергийно-богатото съдържание на различни минерали. В допълнение към натриевия хлорид, хималайската сол съдържа малки количества калий, калций, магнезий, флуор, йод и много други елементи, а червеникавите ѝ нюанси се дължат на железни окиси.

Предимствата на хималайската сол са резултат именно на синергията на многобройните ѝ елементи. Като действат заедно, техният ефект е различен и много по-голям от просто сумата на ефекта от всеки от тях.

хималайска сол

Хималайска сол в кухнята

се използва по различни начини. Обичайната ѝ употреба е за консумация като трапезна сол, за приготване на ястия, за мариноване и за консервиране. Смята се, че с една лъжичка хималайска сол се приема по-малко натрий отколкото със същия обем обикновена готварска сол. Всъщност това се дължи на структурата на кристалите ѝ, които са много по-големи от тези на рафинираната сол и в една лъжичка се събират по-малко от тях.

Блокове от хималайска сол се използват също при сервирането и приготвянето на храна. Като се охладят върху тях се поднасят суши, зеленчуци и сирена. Ако са замразени те представляват оригинален начин за презентиране на студени десерти като сладоледи и сорбета. Риба и някои меса могат да се съхраняват в съдове от хималайска сол. Плочи от хималайска сол се загряват бавно до температура около 200°С и се използват като повърхност за готвене. Върху тях се пекат зеленчуци, яйца, скариди, рибни филета или нарязано на тънко телешко.

Плътните солени блокове са добър проводник на топлина и равномерно разпределят топлинната енергия. Най-хубавото е, че хималайската сол е естествено анти-микробна, така че те се почистват много лесно и бързо.

Красивата червена и розова хималайска сол може да се поръси върху храната за по-ефектна презентация при сервиране.

Благодарение на разнообразното си съдържание на минерали, хималайската сол може да спомогне за:
• Създаване на електролитен баланс в организма
• Повишаване на хидратацията
• Регулиране съдържанието на вода както вътре, така и извън клетките
• Баланс иране на рН и да намаляване на киселинността
• Предотвратяване на мускулни спазми
• Правилното функциониране на метаболизма
• Укрепване на костите
• Понижаване на кръвното налягане
• Усвояването на хранителни вещества
• Подобряване на кръвообращението
• Разтварянето на токсични утайки
• Прочистването на организма от тежки метали
Смята се, че тя дори повишава либидото и намалява признаците на стареене.

хималайска сол

Хималайска сол или морска сол?

Всъщност, въпреки че идва от планините хималайската сол е морска. Всяка сол произхожда от солен воден басейн – соленоводно езеро или океан. Хималайската просто е най-чистата форма на морска сол на Земята.

Хималайска сол или обикновена готварска сол?

Солта, която обикновено се продава в супермаркетите е в голяма степен лишена от своите минерали. Тя е химически пречистена и избелена при ненужно високи температури. Тази сол се обработва с противослепващи вещества, които не ѝ позволяват да се овлажнява.

Те обаче също така ѝ пречат да се разтваря в човешкото тяло, което води до натрупването ѝ в жизненоважни органи и тъкани и до тежки здравословни проблеми. В нея е добавен синтетичен йод, който трудно се усвоява от организма. Изненадващ е и фактът, че в някои държави законодателството допуска съдържанието на 2% добавки в готварската сол.

хималайска сол

Хималайска сол извън кухнята

Съвременният дом е пълен с източници на електромагнитно излъчване – телевизори, компютри, микровълнови печки и кабели, минаващи през всички стаи. Когато не сме в къщи или в офиса, мобилните ни телефони са винаги с нас. „Електронният смог” образува излишни количества позитивно заредени йони във въздуха и разстройва баланса между положително и отрицателно заредените частици. Това влияе негативно на организма и отслабва естествените му съпротивителни сили.

Кристалната хималайска сол отделя отрицателно заредени частици и по този начин спомага за регулиране на йонния баланс. Препоръчва се да има във всяка стая предмет от хималайска сол, за да служи като йонизатор. Особено популярни са нощните лампи, които освен красиво и романтично осветление обещават и по-чист въздух.

Цветната хималайска сол може да се използва за украса не само на масата, а навсякъде из дома – в дневната, спалнята или банята, поставена в стъклени съдове вместо декоративни кристали. Много красиви и интересни са и държачите за ароматни пръчици и съдове за етерични масла, направени от хималайска сол.

хималайска сол

Хималайска сол за релаксация и красота

Розовата и червена хималайска сол се употребява широко като соли за вана. Веществата в нея стимулират циркулацията на кръвта и помагат за успокояване на болки в мускулите и подхранват кожата. Хималайска сол се използва и за промивки за лечение на екземи и гъбички, а също и при болки от изкълчвания и навяхвания.

Освен, че придава красив екзотичен оттенък на ваната, тя се използва и за оцветяване на професионално или домашно приготвена козметика. Добавете я в почистващи или подхранващи маски за лице и ще останете доволни от резултата. Много добър ефект има и за почистване на зъбите и венците. Използва се и за инхалации.

И въпреки че според скептиците научни доказателства за ползите все още липсват, всеки може да покани в дома си тази гостенка от другия край на света и да се опита чрез нея да привлече в него древните вълни от положителна енергия.