frida.bg

Годината на Петела 2017: Какво да очакваме?

На 28 януари 2017 навлизаме в Новата Година на Петела според китайския календар.

2017 е Годината на Петела според китайския зодиак. По-точно това е годината на Огнения Петел, която започва на 28 Януари 2017 (китайската Нова година) и свършва на 15 Февруари 2018.

Петелът е десетият поред знак в 12-годишния цикъл на китайския зодиак. Годините на Петела включват 1921, 1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1993, 2005, 2017, 2029.

Петелът е синоним на вярност и точност. Навсякъде по света за предците ни, които не са имали часовници, кукуригането е било от голямо значение. То е показвало часа и е играело ролята на будилник. В китайската култура друго символично задължение на петела е да пропъжда злите духове.

Годината на Петела

За родените в някоя от тези години, дори и да не са почитатели на астрологията, би било интересно да видят какво казват древните източни мъдреци, дори само за да задоволят любопитството дали то ще съвпада или ще си противоречи с техните предпочитания:

Щастливи признаци за хората, родени в Годината на Петела:

Щастливи числа: 5, 7, 8
Щастливи цветове: златно, кафяво, жълто-кафяво, жълто
Щастливи цветя: Гладиола, Импатиенс (у нас наричано Циганче), и естествено яркият Петльов Гребен, познат още като Горящ Пламък (Целозия)
Щастливи посоки: запад, югозапад, североизток

Хората, които са родени или ще се родят в Годината на Петела са честни, открити, комуникативни и амбициозни. Повечето от тях са добре изглеждащи по рождение и държат на външния вид. Те са самостоятелни и в ежедневния живот рядко разчитат на другите. Те могат да се ентусиазират много бързо за нещо, но скоро да загубят интерес към него. Затова трябва да имат достатъчно вяра, търпение и постоянство, когато си поставят цел.

Годината на Петела

Техните най-силни черти са, че са независими, способни, сърдечни, с бърз ум и самоуважение. Най-големите слабости, с които трябва да се преборят са, че са нетърпеливи, критични, или прекалено ексцентрични или, напротив, тесногръди, а понякога са склонни да се проявяват като егоисти.

Според китайската астрология Годината на Петела е „зодиакална година” за хората, родени под знака му и не е особено късметлийска за тях. През Новата те трябва да са благоразумни във финансово отношение и да направят (и спазват) бюджета си внимателно. За тях ще важи обаче правилото, че ако не им върви особено с парите, това ще се компенсира в любовта. В отношенията си те ще печелят, когато успеят да проявят своята толерантност и нежност.

Ако сте родени Петли, според традицията има някои неща, които могат да ви помогнат да се преборите с лошия късмет през тази година:

Годината на Петела

Носете червено

Един от най-щастливите цветове в китайската култура, символ на просперитет, лоялност, успех и щастие. Червеното прогонва лошия късмет и злите духове.

Затова обличайте повече червено по време на вашата зодиакална година – то ще ви донесе късмет. Ако не обичате червени дрехи можете да носите червен колан, чорапи, обувки, а червеноте бельо е особено препоръчително.

Има обаче едно правило, на което трябва да се обърне внимание: червеното бельо трябва да ви бъде подарено от съпруг,приятел или друг близък, а не да го купите сами.

На ню-йоркската седмица на модата много водещи дизайнери излязоха с предложения в яркия цвят в новите си колекции за 2017.

Годината на Петела
Снимка: Vogue

Носете бижута и аксесоари от нефрит

Освен, че е страхотен в комбинация с червено облекло, нефритът под формата на всякакви висулки, обеци, пръстени и гривни ще ви пази от лош късмет.

Годината на Петела

Древните китайци са го смятали за камък на живота и дълголетието, който дарява здраве и богатство. Смятали, че е носител на енергията ян и слагали частици от него в елексира на безсмъртието. Вярвали, че носи голям късмет, любов, вярност, мир и хармония, затова е много добре да имате в дома си статуетки или други украшения от нефрит.

Годината на Петела

Гледайте в правилната посока

През 2017 г. Петлите трябва да ориентират мебелите в своите жилища и работни места с лице на изток, за да привлекат добрия късмет. Когато правят нещо важно, като например бизнес преговори, Петлите трябва да гледат на изток – това ще повиши шансовете им за успех.

За тези, родени под някой от останалите знаци от китайския зодиак 2017 ще бъде противоречива и може да бъде изпълнена с широк спектър от възходи и падения.

За какво да внимаваме?

Огненият Петел съчетава гордостта и усърдието на петела и сиянието и блясъка на огъня. Това може да създаде атмосфера на нетърпение и настроение на задъхано бързане, желанието да „всичко да се случи СЕГА“.

Всъщност през тази година ще направим добре, ако проявим търпение и останем фокусирани и съсредоточени във всичко важно, с което се занимаваме. Трябва да не изпускаме целите си от поглед и да работим с всичка сила, за да ги постигнем. И да не забравяме да се усмихваме, както съветват древните китайски мъдреци.

Годината на Петела

Текст: Веселина Тулевска