frida.bg
водата

Усмивката: Средство да променим себе си… и света!

Усмихвайте се на непознати, вглеждайте се в очите им и ги поздравявайте

Един от най-лесните, достъпни и евтини начини да се сдобиете с по-добро здраве, настроение, дълголетие и успех е да се усмихвате. Усмивката прави много повече отколкото просто да показва на света, че сте щастливи. Всъщност дори не се налага тя да бъде съвсем истинска, за да има някакъв ефект, но най-истинските усмивки ви се отразяват най-добре.

Правило ли ви е някога впечатление колко рядко се усмихваме на непознати хора? Замисляли ли сте се, че почти не поглеждаме хората, които срещаме на улицата докато отиваме на работа, разхождаме се в парка, пазаруваме в супермаркета? Или пък тези, които виждаме в градския транспорт, в чиято компания така или иначе ще прекараме половин или един час, докато пътуваме?
А защо не ги поглеждаме в очите, защо не им се усмихваме? Страхуваме ли се от тях? Какво ни пречи да открием сърцата си пред онези, които не познаваме?

Науката не знае със сигурност отговорите на тези въпроси, но е известно, че има връзка между отношението ни към непознатите хора и цялостното ни усещане за щастие. С други думи, ако срещнем човек, който върви с наведена глава, мръщи се и отвръща поглед от хората, той вероятно и в сърцето си не е спокоен и весел.

Известно е също, че е по-добре да даваме външен израз на чувствата си, вместо да бъдем интраверти. Допълнителната енергия, която ще изразходваме ако се опитаме да внесем малко светлина в живота на другите, ще ни се върне многократно. Ако мислите за непознатите като за хора, които малко повече приличат на Вас и се отнасяте към тях не само добре и с уважение, но им се усмихвате и ги поглеждате в очите, вероятно ще забележите някои приятни промени у себе си.

Кои са някои от най-важните ефекти от усмивката:

Усмивката

Усмивката забавя пулса

Когато се усмихваме, ритъмът на сърцето се забавя и тялото се отпуска. Това позволява на сърцето да работи без претоварване. Хората, които се усмихват и се смеят често са по-малко застрашени от сърдечно-съдови заболявания. Когато се усмихваме за известно време се понижава и кръвното налягане. Разбира се, понякога усмивката ускорява пулса, особено ако се усмихваме на определен специален човек… Тук ви разказахме какво се случва в такива случаи.

Усмивката намалява стреса

Стресът е често срещан в съвременния свят и причинява безброй здравословни проблеми. Той обаче може да бъде намален по толкова лесен начин – като се усмихваме малко повече през целия ден. Усмивката освобождава в тялото ендорфини, които противодействат и намаляват хормоните на стреса.

Усмивката подобрява настроението

Ендорфините правят дори повече от това да ни спасяват от стреса. Те повдигат настроението. Ако се чувствате без настроение, сложете усмивка на лицето си – дори и да не е съвсем реална в началото, постепенно ще я почувствате като своя и ще й дадете сила да промени деня ви към по-добро.

Усмивката

Усмивката повишава производителността

Доказано е, че производителността ни се увеличава, ако се усмихваме, докато изпълняваме различни задачи. Не случайно всичко се получава по-добре, ако си подсвиркваме, докато работим. Това обяснява и защо глуповати интернет смешки и снимки на сладки животни в действителност могат да мотивират хората и те да работят по-усърдно след няколко минути на смях и усмивки.

Усмивката събужда доверие

Проучванията показват, че ние сме по-доверчиви към другите, когато те се усмихват и още повече ако се усмихват искрено. Доверието е важна част от социалното здраве, когато общувате с другите, независимо дали те са вашите най-близки или са обикновени познати. Изглежда взаимоотношенията наистина са изградени на усмивки.

Усмивката поражда емпатия

Когато ни стане неудобно или ни уловят да правим нещо съмнително, често първата ни реакция е усмивка. Този инстинкт разчупва леда, който понякога ни сковава и насърчава другите да са по-снизходителни в мнението си за нас. Усмивката поражда чувство на съпричастие, тъй като всички са изпитвали някога притеснение или срам и им се е искало да го преодолеят с усмивка.

Усмивката

Усмивката ни спестява съжалението

Усмихваме се, за да не се чувстваме зле, заради това, че не се усмихваме. Звучи странно и заплетено, но означава, че тъй като не искаме да нараняваме чувствата на хората, ние се усмихваме, когато някой ни разказва някаква случка за кучето си, дори и да не ни интересува много. Проучванията показват, че ако не се усмихнем в такава ситуация, по-късно съжаляваме, че не сме го направили. Това съжаление води до понижаване на нашето настроение и повишава хормоните на стреса.

Усмивката премахва болката

Доказано е, че освен да окуражават, усмивките и смеха могат да намаляват болката. Това е още един ефект от ендорфините, които действат като естествени болкоуспокояващи.

Усмивката увеличава концентрацията

Стресът ограничава нашите възприятия и стеснява нашето внимание. Телата ни навлизат в режим, в който можем да се съсредоточи само върху едно нещо. Усмихвайки се противодействаме на това и разширяваме отново полето на нашето внимание. Така по-лесно можем да се справим с няколко задачи едновременно и сме отворени към прозрения, които идват от периферията на нашето възприятие и от подсъзнанието ни.

Усмивката

Усмивката е атрактивна

Усмихнатите хора са по-привлекателни. Това е особено вярно за жените. Мъжете са по-склонни да заговорят една жена, която се усмихва, отколкото такава, която просто прави контакт с очи. За жените обаче само усмивката на мъжа не е непременно достатъчна, за да ги привлече.

Усмивката печели успехи

Усмивката може да ви направи да изглеждате уверено, със самочувствие и „в свои води” в професията ви. Хората, които се усмихват по-често, печелят повече чрез бакшиши или повишения на заплатата. Те предразполагат и на другите е по-лесно да се обърнат към тях с бизнес идеи и предложения.

Усмивката подмладява

Усмивката естествено повдига лицето. Изследванията са показали, че когато се усмихват хората изглеждат по-млади –средно с около 3 години.

Усмивката

Усмивката носи дълголетие

Ефектите на усмивката се простират отвъд добрия външен вид. Хората, които се усмихват по-често живеят по-дълго с около 7 години според едно проучване. Усмивките ни освобождават от стреса, помагат на сърцето и ни помагат да сме здрави по-дълго.

Усмивката стимулира имунната система

Усмивките помагат на организма да се отпусне и това позволява на имунната система да реагира по-бързо и ефективно срещу заплахите за здравето.

Усмивката укрепва организма на клетъчно ниво

Според изследвания в областта на биохимията усмивката може да намали напрежението на клетъчно ниво. Клетките могат да усещат появяването на опасност, да намират и поправят проблемите и да създават цялостно усещане за баланс в организма. Мислите на човека имат пряк ефект върху клетъчната функция. Когато се усмихваме, ние се намаляваме твърдостта на нашите клетки и тази физическа релаксация може да подпомогне борбата с риска от клетъчни мутации, причинени от стрес, които могат да доведат до развитие или устойчивост на различни видове рак.

Усмивката променя съзнанието

Чрез усмивките ние всъщност променяме настройката на мисленето си в положителна посока. Докато мозъкът е по-скоро склонен да мисли негативно като естествен защитен механизъм, когато усмихването се превърне в навик то помага на ума да премине към по-положително пространство и да остава там все по-дълго. Според специалисти, като превърнем усмихването в ежедневна практика, ние помагаме на нашите мозъци да създават „примки за щастие”, които насърчават повече модели положително мислене.

Усмивката

В крайна сметка, ако се замислим, всеки непознат на автобусната спирка, сред трафика по магистралата или на тротоара в едно отношение не е по-различен от нас. Той е човек, който изпитва същите нужди от разбиране и обич. И от контакт с другите около него. Усмивката се оказва най-доброто средство да променим света, което ни е винаги на разположение и е ефикасно като бумеранг.

Усмивката е заразна

Около 50% от хората се усмихват в отговор на получена усмивка. Това разпространява ползите за здравето върху тези около вас и ги връща при вас многократно като отражения.
Според невролозите, всички ние притежаваме нещо, наречено огледални неврони – клетки в мозъчната кора, които се активират, когато извършваме дадено действие, както и когато видим някой друг да го извършва. В случая с усмивката, огледалните неврони реагират двупосочно както на акта на виждане, така и на действие.

Усмивката

Учените смятат, че огледалните неврони ни помагат да разбираме другите, чрез един вид вътрешна имитация на действията им, което от своя страна ни кара да“симулираме“ и намеренията и емоциите, свързани с тези действия.
Когато видим някого да се усмихва, нашите огледални неврони също се задействат и започва каскада от невронна активност, която предизвиква същото усещането, което обикновено свързваме с усмивката.

Казано по-просто, ако започнем да се усмихваме на хората, които срещаме в ежедневието си, ще започнем да получаваме усмивки в отговор. Ще забележим, също така, колко приятни и благодарни могат да бъдат хората, когато първи им протегнеш ръка. Когато открием колко много всички си приличаме, ще започнем да откриваме невинността у всеки от нас. С други думи, макар че често забъркваме каши, повечето от нас правят най-доброто, на което са способни, в заобикалящите ни обстоятелства. Когато осъзнаваме невинността на хората, започва да ни изпълва и чувство на вътрешно щастие.

усмивката