frida.bg

Анжела Недялкова: българската връзка в Трейнспотинг 2

Младата българска актриса Анжела Недялкова беше една от звездите на световната премиера в Единбург на продължението на култовия филм от 90-те Трейнспотинг.

Снощи в Единбург се състоя световната премиера на продължението на култовия филм от 90-те Трейнспотинг. Една от звездите, които стотици фенове се бяха събрали да приветстват въпреки мразовитото време беше младата българска актриса Анжела Недялкова.

Анжела Недялкова

С излизането си през 1996 Трейнспотинг се превръща в огромен успех на всички нива. Донякъде неочаквано дори за създателите си, той носи приходи от 72 милиона щатски долара при инвестирани само три. Британският Филмов Институт го поставя на десето място във вечния Топ 100 на британските филми. През 2004 публиката възторжено го обявява за най-добрия шотландски филм на всички времена.

Филмът си спечелва армия от верни почитатели, които вече 20 години неуморно очакват завръщането му. Наред с превърналите се в класика герои на Юън Макгрегър, Юън Бремнър, Джони Лий Милър и Робърт Карлайл, изненадващо за мнозина, в Трейнспотинг 2 ще видим и 25-годишната Анжела Недялкова.

Младата българка се появи на бляскавото шоу в шотландската столица в компанията на актьорите от първия филм, с които ще я видим да си партнира на екрана в дългоочакваното продължение. Вижте едно от интервютата, което тя даде на премиерата:

Още от излизането на официалния трейлър за филма участието на Анжела Недялкова не е тайна, а кадърът, в който тя е в леглото с Юън Макгрегър с буркан български мармалад на преден план се разпространи в интернет със светкавична скорост.

Анжела Недялкова

Във филма Анжела играе Вероника (на кратко – Ники), нещо средно между гадже и бизнес партньор на Sick Boy. Според първите отзиви на критиката след премиерата на филма, тя е спасителна благодат като единствения силен и развит женски образ във филма. Героинята на Анжела е определено ключова за сюжета и участва в някои от знаковите сцени, например тази, в която пита защо компанията постоянно повтаря култовата фраза „Избери живота“.

Родената през 1991 г. в София Анжела Недялкова

дебютира в киното с епизодична роля в „Източни пиеси“ на Камен Калев, на 18-годишна възраст. Тя е открита от режисьора съвсем случайно, буквално на улицата пред НАТФИЗ и според нейните собствени думи най-вероятно е привлякла вниманието му със „специфичната си прическа тогава”. Без да е професионална актриса и без никакъв опит, Анжела приема предизвикателството и остава доволна от резултата.

Анжела Недялкова

Явно добра е не само нейната собствена оценка, защото две години по-късно Константин Божанов я кани на прослушване за малка роля във филма си „Аве”. Анжела така впечатлява режисьора, че той променя намеренията си и й възлага главната роля. Филмът получава две номинации на фестивала в Кан и 11 награди на други големи кинофестивали. Актьорското изпълнение на Анжела като очарователна малка лъжкиня грабва сърцата на всички.

След още няколко роли в киното и телевизията Анжела се снима в международната продукция „Райската стая” на режисьора Йоост ван Хинкел. Според британския таблоид The Sun във филма има сцени с нейно участие, които са толкова „горещи”, че са били качвани на най-известните порно сайтове.

Анжела Недялкова

Импулсивна и инстинктивна, Анжела не се стреми към славата на екрана на всяка цена, дори отказва роли в два от хитовите български телевизионни сериали. Тя е художник със специалност „Детски играчки“ и освен за рисуване и сценография успява да намира време и за други изкуства – класически балет, пеене, ударни инструменти, участия като DJ на партита с електронна музика.

Ще следим с интерес следващите й превъплъщения в и извън киното и очакваме с нетърпение да я видим в Трейнспотинг 2. Филмът тръгва по кината в България от 17 февруари.

Текст: Веселина Тулевска
Снимки: imdb