frida.bg

Модните тенденции на 2017: Завръщане в бъдещето

Стилът от осемдесетте ще бъде една от водещите модни тенденции на 2017, за добро или лошо

С настъпването на всяка година не само хората от света на модата и дизайнерите във всяка друга област, а и многобройните „обикновени” потребители тръпнем в очакване на най-новите тенденции, които ще определят дали сме шик или не.

Едно от имената, чието мнение по въпроса се очаква с особен интерес е авангардният Marc Jacobs, обявяван от Съвета на модните дизайнери на Америка за Дизайнер на годината общо десет пъти от 1991 до 2016 включително и удостоен с Награда за цялостен принос от авторитетната модна институция.

И наистина, той даде недвусмислен знак за това какви тенденции да очакваме през 2017, отбелязвайки началото й с едно от своите прословути партита в презокеанската модна столица Ню Йорк. Партито беше тематично и дрескода задължаваше гостите да са облечени в стила на 80-те години. За новата му колекция Resort 2017 авторитетното списание Fashionisers казва, че е

„тържество на кича от 80-те”. В най-добрия му смисъл.

тенденции
Из колекция Resort 2017 на Marc Jacobs, Снимки: Vogue

Някои от най-новите аналитични прогнози за дизайнерските тенденции на годината също казват, че през 2017 ще носим облекла и аксесоари, вдъхновени от предпоследното десетилетие на миналия век. Всъщност в това има доста смисъл, ако се вгледаме в случващото се около нас навсякъде в обществото, културата и изкуството.

Поп-музиката днес е със силно синтезаторно звучене точно както тогава. Рокът също търси аналогии с класиките от онова време, а едно от най-очакваните турнета на годината е на U2 по случай 30 годишния юбилей на най-успешния им албум – The Joshua Tree от 1987. Касетките с магнитна лента са хит сред музиканти и сред фенове.

Такива осемдесетарски тенденции има и в другите изкуства. Комиксите отбелязват бум. Филмите от поредицата Междузвездни Войни са сред най-горещите кино-заглавия. С огромен интерес се очаква втория сезон на хитовия телевизионен сериал Stranger Things, в който действието се развива през осемдесетте. Дори предстои възраждане на култовата през 80-те сапунена опера „Династията“.

 

Според аналитичния екип на Pinterest,

тенденции
Снимки: Pinterest

осемдесетарският тренд тепърва набира сила. Екипът е анализирал тези тенденции, които са имали най-голям растеж в Pinterest през последната година и които изглежда ще достигнат своя връх през 2017. Сред тях продължава да расте популярността на високите талии и блузите с романтичен ръкав тип „камбана”, които изместват тези с паднало рамо.

Още по-разгорещен е и интересът към детайлите като стикери, нашивки и значки, така модерни през 80-те. Същото важи и за аксесоарите и бижутата, особено за носенето на многобройни обеци. Задължително трябва да споменем и плътните вежди и ярките лакове за нокти тип „Младата Мадона“.

През 2017 ще виждаме все повече фанелки, заявяващи активна позиция и свързани с различни каузи, което не е изненада в заобикалящия ни свят. Ще носим и все повече обувки с отворена пета – всякакви разновидности на сандали, чехли и сабо. Други елементи от стила на 80-те които се завръщат с пълна сила са високите кецове, еластичните клинове и стесняващи се на глезена панталони и така характерните дънкови поли.

 

Power Dressing

тенденции
Из колекция 2017 на Jil Sander, Снимки: Vogue

В съзвучие с все по-големия стремеж на нежния пол за авторитет в професионалната и политическата сфера се възражда още една от модните тенденции с апогей през 80-те – “power dressing” – стилът, който показва, че жените твърдо стоят на своето място в области, традиционно доминирани от мъжете. На седмицата на модата в Милано Jil Sander показа такава колекция в минималистичен стил с изчистени форми, в който големите подплънки на раменете директно препращат към 80-те. Строгите костюми обаче винаги могат да бъдат разнообразени и да получат индивидуалност чрез избор на аксесоари с различна степен на дискретност в зависимост от случая и личните ви предпочитания.

 

Черното е „новото черно”

тенденции
Снимки: Saint Laurent

Новата пролетна колекция на Saint Laurent също ни връща в 80-те, но с тъмния блясък на черното, дантелите и провокативността на късите тесни рокли, тънките презрамки и дълбоките деколтета. Все пак черното е така типично за 80-те – времето, в което Siouxsie Sioux вдъхнови готик-тенденцията, колкото с музиката си, толкова и с черните си дрехи и очна линия.

 

Взрив от цветове

Осемдесетте се завръщат и с блясъка на ярките цветове. Все по-актуални стават „електриково” розовите, зелени и сини нюанси под формата рокли, чорапогащи, аксесоари и грим. В добавка към жълто-зеления Greenery, цвета на 2017 на Pantone Color Institute, на последните седмици на модата в световните столици изгряха и женственото розово, и слънчевото жълто, които ще ви направят да изглеждате и да се чувствате като венчелистче на пролетно цвете.


Снимки: Pantone

 

Препратки към стила на 80-те

има в пролетните колекции за 2017 и на много други от най-големите имена в модата: буфани и нашити якета в Emporio Armani; ярки гримове и елементи от хип-хоп стила на най-неочакваното място – Chanel, при Gucci – почти всичко, от големите очила с декорирани рамки през всевъзможни волани до късите якета с ластик на кръста и копчета тик-так.

тенденции
Снимка: Chanel

Тази ретро-тенденция не отминава и парфюмите – през 2017 викът на модата ще бъдат уханията от осемдесетте – плътни и богати, подхождащи за големите подлънки на раменете и тупираните коси. Няма да сбъркате, ако заложите на класическите аромати от периода, въплъщаващи смелата женственост и желанието да заявиш себе си – ориенталските подправки на Coco на Chanel, дълбоката зеленина на Azuree и Private Collection на Estee Lauder и белите жасминови и портокалови цветчета на Giorgio Beverly Hills.

тенденции

У някои от нас тези тенденции ще предизвикат вълна от спомени, а у други – изненада и ентузиазъм да експериментират. Които и от елементите на осемдесетарския стил да изберете, за да изразите себе си, нека те да ви донесат характерните за духа на онова време стремеж към новаторство, промяна на правилата и свобода на духа.

тенденции
Снимка: Gucci

Текст: Веселина Тулевска