frida.bg

Кари Фишър – Галактическата принцеса на Холивуд

2016 беше година на обществени и лични раздели, една от които с прекрасната, разсмиваща и скандализираща обществената поносимост към звездните истории – Кари Фишър. Нейният живот беше също толкова блестящ, независим и приключенски, колкото предвещаваше и образа на принцеса Лея Органа.

Помните ли кино Сердика? Някога там гледахме премиерите на всички големи филми. Кино Дружба беше за зрялото, интелектуално и вече признато филмово изкуство, докато кино Сердика посрещаше новата вълна с първите големи холивудски опити да надделее над европейската елитарност и да ни завладее с новопоявилата се стилистика на екшън и сай-фай магията. Там се срещнахме за пръв път с галактическия чар на близнаците джедаи от рода Скайуокър и тяхната вярна дружина под чаровното командване на Хан Соло. Там Силата беше с нас в продължение на трите първи кино-версии на „Междузвездни войни“ и техните по-нататъшни развръзки, подети от звездния екип на Лукасфилм. Силата беше толкова завладяваща, че някои от нас само дето не спяха в киното. Не се броеше за истински фен ако не беше гледал филмите поне по 10-20 пъти.

Силата не е шега работа и веднъж усетихме ли я, тя ни държеше дълго и ние с кеф и ентусиазъм поемахме от нея, и я заселвхме на топло в библиотеките и видеотеките си за всеки случай през годините. Години през които определено имахме нужда от нея.. Няма го вече старото кино, а на мястото на принцесата-главнокомандващ бунтовниците в тяхната борба срещу имперския вирус, завладяващ Галактиката има холограма.

„С усмивката, с бластера или с перото си, Кари Фишър беше магия…Тя беше оригинална. Ние от Лукасфилм винаги ще я смятаме за част от семейството. Нашата принцеса, нашият генерал…“

Това прочетохме за нея на официалният сайт на Star Wars по повод нейната смърт на 27 декември 2016г.

сбогуване с принцеса Лея

Принцеса Кари

За себе си Кари говореше със същата оригинална хапливост, с която смилаше и всичко останало в живота си:

„ Аз съм продукт на холивудско кръвосмешение. Когато две знаменитости се чифтосат, в резултат се получава нещо като мен.“

Като една истинска принцеса, Кари се ражда под светлините на болничните прожектори, заобиколена от докторски екип, който асистира докато звездната й майка Деби Рейнолдс ражда, а звездният й баща Еди Фишър се строполява припаднал в следствие на зрелището.

Кари
Кари

По думите на Кари, детството й минава в сянката на родителската й слава, което според нея се проявява най-вече под формата на липса на особена обгриженост. Кари е едва три годишна, когато Еди Фишър изоставя майка й заради Елизабет Тейлър. Тази типична холивудска развръзка предизвиква вълна от сапунени истории и редица допълнителни семейни драми.

На двайсет и малко, Кари започва дългогодишна връзка и брак с певеца Пол Саймън, който й посвещава любовта си и някои от най-добрите си парчета. По време на връзката им за малко се разделят и тя се сгодява за Дан Акройд, когото среща на снимачната площадка на „Блус Брадърс“. Но тъкмо когато са готови с пръстените, кръвните проби и останалите сватбени приготовления, Кари отново се събира с Пол.

Идилията им не трае вечно. През 1992 г. Актрисата се сдобива с дъщеря (Били Лоурд) от втория си съпруг, който в последствие се оказва хомосексуалист – факт, който става повод за много самоиронични бисери от страна на зрялата писателката и комедиант Кари Фишър.

Междувременно Кари преживява наркозависимост, алкохолизъм и биполярно разстройство.

Едва 19-годишна, Кари поема най-сладката и най-голяма тежест в живота си – образът на галактическата принцеса Лея Органа.

Печелейки доверието на Джордж Лукас, върху нежните й рамене се стоварва достолепието и бунтовническата съдба на принцеса Лея Органа. В образа на Лея, Кари застава дръзко на светлата страна на Силата и с артистично вдъхновение заема предните редици в една епична междузвездна война, продължаваща до днес.

Кари

Принцесата с плитките и бластера

Преди много, много години, в една далечна галактика изгряваше звездата на една принцеса. Тя тепърва трябваше да си намери плът, която актьорски да въплъти бунтарския й дух и да омае цяло поколение фенове. Тя трябваше да бъде не просто принцеса, а предводител на всички подтиснати народи в Галактиката. Да бъде смела, красива и посветена в тайните на Силата.

Докато принцеските достойнства и атрибути все още са в идеен проект, Кари Фишер се явява на кастинг за ролята. И Бинго! – имала точното излъчване, което те търсели за образа на Лея Органа – свежа, усмихната миньонка с нежно, но стегнато като на русалка тяло, чийто искрящ поглед издавал преждевременна зрялост, остър интелект и блестящо чувство за хумор, примесени в драматизма на плътния й глас.

Кари идеално се вписала в проекта-мечта на Лукас да създаде космическо фентъзи, без прецедент до този момент в киното.

принцеса Лея и компания

Идеята на Джордж Лукас била да снима бандитска sci-fi сага, вдъхновена от класическия американски уестърн, Флаш Гордън-овските приключения, епичното кино на Куросава и митологичните герои. С подобна амбиция Лукас дава началото на фенската епопея Star Wars, която за пръв път възторгва публиката през 1977 г. и закрепва корени все по-дълбоко в световната поп култура от тогава насам.

По това време Кари учи актьорско майсторство в лондонското Royal Central School of Speech & Drama и се опитва да избяга от едни други амбиции – тези на майка си, актрисата Деби Рейнолдс, известна с главната си роля в мюзикъла Singing in the Rain.

принцеса Лея - Кари Фишър с майка си
Кари Фишър с майка си Деби Рейнолдс, която почина от сърдечен удар само ден след дъжеря си. Последните й думи били „Искам да бъда с Кари“.

Когато Кари се явява на съдбовния кастинг и печели ролята на принцеса Лея, с майка й са в нещо като конфликт. Кари се опитва да завърши образованието си в Европа, достатъчно далеч от желанието на майка си да й партнира на сцената на Бродуей и семейните драми, свързани с личния живот на Деби и ранното отдаване на алкохола и наркотиците от страна на Кари.

Ролята на принцеса Лея се превръща в поредното препятствие пред образователния статут на младата Кари Фишър, но и нещо много повече от това. Тя белязва цялата й по-нататъшна кариера и остатъка от живота й с поредната връзка на любов и омраза, и става повод за нестихваща самоиронизация от страна на самата Кари Фишър в бъдещите й изяви, книги и публични изказвания.

„Здравейте, аз съм Мисис Хан Соло и съм алкохоличка. Алкохоличка съм, защото Джордж Лукас ми съсипа живота…

…Джордж е садист. Но като всяко малтретирано дете в метални бикини, приковано към гигантски плужек, аз продължавам да се завръщам за още и още…

…„Джордж, факт е, че ти ме превърна в малка кукла, която бившият ми мъж можеше ритуално да набива с игли; в бутилка за шампоан, на която хората извиваха главата, за да изсипят течността от тялото ми; в прототип на Pez-дозаторите, на които дъщеря ми пречупваше врата всеки път, когато не искаше да си пише домашното… повярвай ми, нямам нищо против всичко това!

Но ето, че между твоите множествени притежания, ти притежаваш и моят образ, така че всеки път като се погледна в огледалото трябва да ти изпращам чек по случая…

И в заключение, Ваша Светлост, надявам се, че преспах с Вас за да получа тази роля. А ако не е било така, то кой по дяволите беше онзи мъж!?“

(Част от блесящата реч на Кари Фишър, с която обира аплодисментите на церемонията по награждаването на Джордж Лукас за цялостен творчески принос от Американския филмов институт през 2005 г.)

Принцеса Лея - Кари и Марк

Екипът на „Междузвездни войни“ се разделя със своята принцеса

Марк Хамил:

„Кари беше единствена по рода си и принадлежеше на всички ни, независимо дали й харесваше или не. Беше НАШАТА принцеса, по дяволите, и актриса, поела отговорността да създаде неповторимия образ на прелестната, яростно-независима и смешна жена от космоса, с което успя направо колективно да ни замае. Беше твърда и устремена, но и толкова уязвима, че караше всички да милеят за нейния успех и щастие. За мен Кари изигра решаваща роля – животът ми в професионален и личен план щеше да е много по-празен ако не беше тя. Благодарен съм за смеха, мъдростта, нежността и всичките забавни глупости, които споделяхме с моята любима галактическа сестра-близначка през годините. Благодаря ти, Кари. Обичам те!“

 

Принцеса Лея и Чубака

Питър Мейхю:

„Кари беше блестяща наистина. Имаше чувство за хумор както никой друг!“

Принцеса Лея, Кари

Джордж Лукас.

„Кари и аз бяхме приятели през по-голяма част от зрелия си живот. Тя беше невероятно умна… В Star Wars тя беше нашата велика и силна принцеса – борбена, мъдра и пълна с надежда – роля, по-сложна от това, което повечето хора биха си представили.”

Принцеса Лея и Трипио

Катлийн Кенеди (президент на Лукасфилм):

„Мястото на Кари в сърцата на всички нас от Лукасфилм е толкова специално, че ни е трудно да си представим свят без нейното присъствие …Тя имаше несломим дух, невероятно остроумие и любящо сърце. Кари даде дефиниция на новия женски персонаж в киното за повече от едно поколение зрители. Нейният образ на принцеса Лея беше новаторски и вдъхновяващ със сила и увереност младите момичета навсякъде по света. Ще ни липсва много.“

Принцеса Лея, Хан и Люк

Харисън Форд:

„Кари беше уникална, блестяща и оригинална. Тя беше забавна и емоционално безстрашна. Изживя живота си смело…“

40 години след снимките на междузвездната сага, Кари Фишър дава гласност на любовната си афера с Харисън Форд, преминала от снимачната площадка директно в личния живот на младите актьори и с това съживява някогашните ни фенски терзания около галактическия любовен роман между принцесата и космическия бунтовник-контрабандист. Ето какво споделя тя по този повод:

„Беше толкова силно и интензивно… Бяхме Хан и Лея през седмицата и Харисън и Кари през уикенда.“

Почти никой тогава не подозирал за връзката им. Дори Марк Хамил, който е неделима част от филмовото галактическо трио признава, че е бил „в блажено неведение“ относно тяхната афера.

Принцеса Лея и металните бикини

„Това, което не бях осъзнала на времето, когато бях 25-годишното пин-ъп момиче в прословутите метални бикини беше, че съм подписала невидим договор, който ме задължаваше да запазя визията си непроменена за следващите 30-40 години. Е, ясно е, че не спазих този договор!“ (Кари Фишър)

Принцеса в живота и в смъртта

Животът на принцесите може да е доста забавен понякога, но за това пък никога не е лек. Те носят короната на големите мисии и са белязани с какви ли не поличби и очаквания.

В живота на модерните принцеси също рядко има пълно щастие. Те се раждат драматично, живеят между разделените си родители, често са самотни и отчаяни, взимат наркотици, лекуват се от зависимости и страдат от биполярни разстройства.

Принцеса Лея

Когато питат Кари дали въпреки невероятния си писателски и комедиен талант е успяла да се пребори с образа на принцеса Лея, чиято неостаряваща сила я преследва вече 40 години, тя категорично и пророчески заявява:

„Дали съм го преодоляла?… Аз съм принцеса Лея независимо от всичко… Принцеса Лея ще бъда и на надгробния си паметник!“

Като че ли няма сила, която да я раздели с този образ, но това не пречи на Кари да си служи с него, макар и посредством методите на иронизацията, романистиката и стенд-ъп жанра. Същите методи, с които се спасява от психическите си проблеми и множеството си зависимости.

Пост-междузвездни войни периодът за Кари Фишър е период на борба за творческо израстване в сянката на принцеса Лея. Участията й във филми като „Блус Брадърс“, „Хана и нейните сестри“ и „Когато Хари срещна Сали“ са запомнящи се и все пак второстепенни.

Освен ролите си в киното, най-паметни са книгите, които Кари ни завещава като писател. Те са своеобразни сублимации на вътрешните й гласове и демони, с които умелият разказвач в главата на Кари се опитва да прогони призраците от миналото. Критиката ги определя като забележителни, наред с кино-сценариите, върху които Кари работи пр, по-късните си години…

„Абсурдно и смешно е, но след всички наркомании, бракове, душевни заболявания, разводи, шокови терапии, разбити сърца, майчинство, детство, съседство и всякакви други Ства-ния, аз се оказах един щастлив човек. Ходи ме разбери!“

Такъв беше и животът на Кари Фишър – щастлив, динамичен, пълен с драми и белязан от галактическата слава на Star Wars продукцията завинаги.