Няколко интересни варианта за зимни коктейли, които носят празничния дух и повишават градуса на настроението.
Зима е. Навън се гонят ветрове и мъгли и колкото и да иска, слънцето не всеки ден успява да ни огрее, особено в града. Затова пък в домовете е топло и уютно, примигват светлинки на коледни украси и камини и обещават, според това кой какво си е пожелал, за някои – по-спокойни, а за други – по-бурни празнични дни и нощи.
Независимо дали по празниците сте със семейството си, с приятели и приятелки или с хора, които искате да ви станат такива, тук ви предлагаме няколко интересни варианта за зимни коктейли, с които да сгреете вътрешно хората около вас и да възбудите техните положителни емоции, както става във филмите.
„Тя се беше влюбила не във външния му вид, нито в думите, които той й говореше… Беше се влюбила топлината, която усещаше, когато той беше около нея.“
Цитат от Красавицата и Звяра
Зимни коктейли: Горещ Бадемов Шоколад
Какво може да бъде по-празнично от шоколада? В този период на годината той се превъплъщава в много роли – от традиционните меденки със шоколадова глазура до джуджета, дядомразовци и украшения за елха. За него е известно, че повишава настроението и действа стимулиращо. Когато се разтапя, той се превръща в коктейл от ухания, плътният му вкус изпълва устата като сладко-горчива целувка и създава романтична нагласа. В нашето предложение той е във формата на една топла чаша, обогатен с лекия изискан привкус на амарето – сладък ликьор от кайсии или бадеми.
Съставки (за една порция):
• 1/2 чаша пълномаслено мляко
• 1/4 чаша сметана
• 150 грама млечен шоколад, начупен или нарязан на парченца
• 3 супени лъжици амарето
Смесете млякото и сметаната в малък съд и загрейте на умерен котлон докато кипне, около 4-5 минути. Добавете шоколада и леко разбърквайте, докато напълно се разтопи и се смеси с млякото и сметаната, около 2 минути. Махнете от котлона, добавете амарето и сервирайте веднага.
Благоуханната комбинация на горещия шоколад с ликьора с аромат на бадем създава една напитка с богат вкус и приятна нотка на горчиви ядки, която със сигурност ще разтопи сърцето на всеки, който я опита.
Зимни коктейли: Яйчен пунш (Eggnog)
Не много познат у нас, яйченият пунш е едно от най-популярните питиета за зимния празничен сезон в Канада и САЩ. Той има плътен вкус и консистенция на пухкава пяна, която гали небцето. Произхождащ от традиционни европейски напитки още от средните векове и дори възпяван в стихове, яйченият пунш има различни модификации в различните държави, но нявсякъде с него се вдигат тостове за просперитет и добро здраве.
Съставки:
• 1/2 чаша пудра захар (ок. 100 грама)
• 2 пръчки канела
• 2 яйца
• 3/4 чаша (ок. 185 мл) сметана
• 3/4 чаша (ок. 185 мл) мляко
• по 100 мл бренди, ром и шери
• кубчета лед
• смляно или прясно настъргано индийско орехче, за поръсване
Поставете захарта и канелата в съд с 1/2 чаша (ок. 125 мл) студена вода. Разбърквайте на слаб огън, докато захарта се разтвори. Оставете да къкри за 1 минута, след което махнете от котлона и охладете. Смесете и добре разбийте полученият сироп (може и в блендер) с яйцата, сметаната, млякото и алкохола. Сипете в коктейлни чаши върху лед и сервирайте поръсен с индийското орехче. За изненада и цветови и вкусов акцент може да сложите на дъното на чашите и по 2-3 коктейлни череши.
Зимни коктейли: Пунш с горски плодове
Друг от любимите зимни коктейли, традиционен за празничния период. Макар и да е най-разпространен в англоезичния свят, името му не произлиза от английското „punch”, в превод – „удрям”, въпреки че това значение може лесно да се асоциира с ефекта му, особено при по-високо алкохолно съдържание. Думата е заета от древния език санскрит, идва в Европа от британските колонии в Индия в началото на 17 век и означава „пет”, тъй като оригиналната рецепта е била от пет ингредиента: алкохол, захар, лимон, вода и чай.
Ние ви предлагаме един вариант обогатен с ароматни горски плодове, в унисон с коледната украса. Ако не успеете да намерите в магазина пресни плодове, замразените са отличен заместител. Ако пък разполагате с автентичен домашен компот и плодовете и сока от него са идеален вариант за приготоление на плодовия пунш.
Съставки:
• 125 гр боровинки
• 125 гр малини
• 250 гр ягоди, нарязани
• 1.5 литра сок от горски плодове, охладен
• 1 (или повече) чаши водка
• 1 лайм
• 1 литър домашна лимонада, охладена
Поставете боровинките, малините и нарязаните ягоди в голяма купа. Добавете плодовия сок и водката. Покрийте и приберете в хладилник за минимум 1 час, за позволите на ароматите и вкусовете добре да се смесят. Използвайте това време, за да приготвите лимонадата от прясно изцедени лимони и захарен сироп. След това нарежете лайма на малки парченца и го разбъркайте в пунша. Добавете и лимонадата и сервирайте с много лед. След като го опитате ще ви е невъзможно вече да си представяте Коледа без чаша пълна с ярката плодова напитка.
Зимни коктейли: Шведски коледен пунш (Glögg)
Още една характерна напитка за сезона, този път от снежната Скандинавия. От поколения този коледен пунш носи на обитателите на най-студените части на континента ни топлина и настроение в зимните дни и нощи. Представлява рубинен еликсир от червено вино, малко твърд алкохол, цитруси и подправки, който се сервира се горещ или фламбе и изпълва цялата къща с празнично ухание и топлота. Виното не трябва да е прекалено сухо, нито с прекалено изразен плодов аромат.
В Скандинавия се приготвя с аквавит – традиционно високоалкохолно питие подобно на водката, ароматизирано с билки, подправки и плодови масла – ким, кимион, копър, анасон, лимонова и портокалова кора. Ако не намерите аквавит може да използвате някой ароматен ром или бренди.
Съставки:
• 1 бутилка червено вино
• 1 чаша аквавит
• 1/2 чаша захар
• 1 пръчка канела
• 5 пъпки карамфил
• 4 семена кардамон, смачкани
• корите от един портокал и един лимон, ако можете да ги обелите като спирала – толкова по-добре
• 1/4 чаша филирани бадеми
Смесете всички съставки в подходящ съд и загрейте на котлона без да позволявате да завира. Според оригиналната скандинавска рецепта се слага два пъти повече алкохол, запалва се с кибрит и се налива горящ в топлоустойчиви чаши. Ако сте настроени за приключения опитайте този вариант, а ако предпочитате фойерверките да не са в питието ви, сервирайте парещ и димящ и се насладете на дълбокия аромат и загряващия ефект!
Зимни коктейли: Шампанско и портокал
На Нова Година няма как да се разминем със шампанското. Ако обаче ви се прииска да да разчупите традицията, опитайте този лесен и интересен вариант за коктейл с пенливо вино и Grand Marnier – френско бренди, посладено и ароматизирано с горчив портокал. Може да използвате и друг алкохол с портокалов аромат, като коантро или трипъл сек. Вариантът със синьо кюрасао е още по-впечатляващ заради цвета си!
Съставки:
• захар на бучки
• Grand Marnier
• Шампанско / пенливо вино
Поставете бучка захар във всяка чаша, добавете 5 мл (1 чаена лъжичка) Grand Marnier и долейте с пенливото вино – задължително ледено студено. Ако след като опитате този коктейл ви дойде вдъхновение за още експерименти със шампанско, можете да внесете разнообразие в празничната нощ и с ефектната Лава Лампа. Консумирайте с приятелите или с половинката си и непременно с много светло празнично настроение! Наздраве!
Текст: Веселина Тулевска