frida.bg

Щастливи и здрави през зимата

Сезонните промени в настроението и как да ги направим по-приятни и лесно поносими

Достъпът до слънчева светлина и стоплящото галене на лъчите на Слънцето са в основата на човешкото физическо и психично здраве. Съвсем нормално е ако през все по-тъмните и студени дни на зимния сезон се чувстваме в минорно настроение. Психологията разполага с всякакви стряскащи термини за състоянията, които ни налягат през студените и тъмни дни на зимата. Такива са сезонната депресия, афективният дисбаланс, сезонното емоционално разстройство и т.н. Интересно е съвпадението на английската абревиация на термина SAD (Seasonable Affective Disorder) с буквалния смисъл на думата sad, която на английски означава ‚тъжен‘. Да, по-тъжни, мрачни, бавни, сънливи, статични, замяни, немотивирани, податливи на физически и емоционални болежки. Такива сме, когато слънчевата светлина е оскъдна, особено ако живеем в градска среда. И колкото по-осъзнати сме по този въпрос, толкова по-доволни и щастливи ще прекараме зимата.

Да си припомним как преди малко повече от месец преминахме от лятно на зимно часово време. Смяната на часовника два пъти в годината отдавна се дискутира като спорна практика в борбата на човека за повече активни часове в денонощието. Смятаната е един от изкуствените причинители на допълнителен стрес за всички, които я прилагат. Опасната игра с денонощния и биологичен ритъм на човека влияе на хормоналния ни баланс, психическата ни стабилност и нарушава цикъла на съня ни. Адаптацията към това пре-програмиране изисква период на приспособяване. Той отнема няколко седмици, през които се наблюдава рязко спадане в имунитета. Също така и повишаване податливостта към различни здравословни проблеми. Един от тях е зимното неразположение, което при много хора може да доведе до депресивни състояния, без това да е задължително разбира се.

зимни и сезонни неразположения

Симптоми на зимното неразположение

Ако се чувствате депресирани по-често през зимата, отколкото през лятото, то най-вероятно сте психически податливи на сезонната цикличност. За разлика от хора, които изпитват психически дискомфорт по всяко време на годината. Те вероятно страдат от форма на депресивно състояние, което има друга, по-сериозна причина. Ето някои от симптомите на сезонното емоционално разстройство, които не бива да ви плашат. Те не трябва и да ви насочват към всякакъв род хапчета, но задължително трябва да ви замислят и накарат да вземете превантивни мерки:

• Усещания като тъга, безпокойство, вина и несигурност по отношение на бъдещето
• Податливост към гняв и лесна дразнимост
• Липса на енергия, сънливост, замаяност, прекомерен сън или безсъние
• Промяна в апетита, наддаване на тегло, глад за въглехидрати
• Промени в отношенията ни с другите, усещане за самота и отхвърленост
• Загуба на интерес към обичайни занимания и обща демотивация

Важно е да се знае, че всички симптоми на сезонната ни афектираност се предопределят от условията, които ни предоставя околната среда.

Ако навън е тъмно и студено, то и отвътре ще усетим резонанса на тези природни състояния, защото нашият организъм е в тясна връзка със средата, в която функционира. Както мечките спят зимен сън, а буболечките и влечугите изпадат в летаргия, така и хората усещат тежестта на зимата. Въпреки динамиката на ежедневието трябва да си осигурим повече време за почивка, спорт, слънце, чист въздух и полезна храна.

зимно градско и сезонно неразположение

Градски депресии

Комбинацията мръсен въздух и липса на достатъчно слънце се оказва един от най-лошите фактори за нашето ведро и усмихнато настроение. Това е основна причина за неговото посърване насред зимата. Колкото може да ни бъде приказно и слънчево нависоко в планината през този сезон, толкова по-депресиращо ни е сред зимната градска среда. Особено ако обитаваме пренаселени котловинни локации с развита индустриализация и прекомерен брой автомобили. Градът е перфектна среда за развитие на всякакъв род алергии и депресии. Стресът и динамиката, поддържани от градската машина допълнително утежняват чувството ни за собствена бавност и безтегловност в мразовитите дни, а анонимното струпване на много хора идеално допълва и без това мрачно-индеферентния градски пейзаж.

Редовното бягство от алергизиращата среда на града е задължително за малки и големи, особено през зимата! Въздухът и слънцето на планината са най-добрата алтернативна медицина, с която можете да си помогнете във всякакви психически и физически болежки, включително и в борбата със „зимната тъга“. Добрата новина за нас българите е, че имаме късмета да живеем в балканска държава с прекрасни условия за достъпен планински и ски туризъм.

Освен чистият въздух и близостта на слънцето, планината ни дава страхотен и в някои случаи безплатен терен за фитнес.

Движението, което е в основата на доброто здраве, е в пъти по-приятно и полезно когато се практикува сред успокоителния и оксидиран мизансцен на природата. В комбинация с добре подбрана силна и витаминизирана храна, усмивката отново ще цъфне сред руменината на бузите ви.

зимно слънце в планината

Храни за тялото и душата през зимата

Един от начините да си набавим добро настроение и живителна енергия е през стомаха. За радост на всички чревоугодници апетита през зимния сезон по правило се увеличава. В случая обаче трябва да внимаваме с въглехидратите, към които изпитваме най-силен апетит. Неговото задоволяване ще ни достави само краткотрайна енергия и повече целулит. Вместо тях, трябва да наблегнем на сезонните зеленчуци и ястия, характерни за нашите географски ширини.

Сезонните и локално произведени плодове и зеленчуци винаги са за предпочитане пред вносните и нетипични за сезона. Природа е като кърмеща майка, чиито плодове са съобразени с конкретните ни нужди от витамини и минерали през всеки един сезон. През зимата най-полезните храни са тези, които виждаме най-често по сергиите. За щастие повечето от тях са финансово достъпни и много лесни за приготвяне в случай, че не сте привърженик на суровоядството. Ако живеете в България, препоръчително е през есента и зимата да наблегнете на консумацията на чесън, тиква, червено зеле, обикновени зелки – както кисели, така и пресни. Също така и на цвекло, кестени, ряпа, праз, сладки картофи. Макар и по-малко типични за България, броколите и цитрусите също не са за пренебрегване.

В комбинация с лъжичка мед и няколко капки клеева тинктура, ежедневното приемане на прясно изцеден лимонов сок ще ви направи по-устойчиви срещу хвърчащите наоколо вируси.

За по-големите ни читатели силно препоръчително е благото въздействие на 1 до 3 чаши вино , както и домашна ракия в умерени количества. Те според народната традиция също имат своето благоприятно здравословно и психосоматично въздействие. Особено като успешен завършек на динамичния зимен работен ден. Умерената им консумация ще предпази както здравето, така и доброто ви настроение през дългите тъмни периоди на зимата.

Поради ограничения ни достъп до слънчева светлина през зимата, в този сезон е задължително да увеличим и консумацията на храни богати на витамин D. Според учените, липсата на витамин D в организма може да ни докара депресия и други психични неволи. Симптомите на дефицит, свързани с този витамин могат да включват силно неприятни състояния. Те могат да бъдат силно изпотяване, раздразнителност, костни деформации, болки в ставите и мускулна слабост. Дори и да не страдате от нещо подобно, няма да ви навреди ако през зимните месеци допълните хранителния си режим с богати на витамин D храни. Такива са всякакъв вид риба и морски продукти (задължително от проверени и чисти водоизточници), гъби, соево мляко, яйчен жълтък или цели яйца, картофи, масло, свинско и говеждо месо.

препоръчително зимно меню

Пред-празнично въодушевление и пост-празнично униние

Приповдигнатото настроение около новогодишните празници е нож с две остриета. Подготвяйки се за празниците обикновено сме склонни да надуем балона на желанията и очакванията си до спукване. Отдавайки се на илюзорни състояния, които често приключват с разочарование. Тъга от ужасно многото и нерационално похарчени пари или не дотам страхотното прекарване на дългоочаквания новогодишен купон. От безсмислените подаръци или неполученото внимание от страна на околните. Както се случва обикновено, неадекватните очаквания, в случая комбинирани с изобилна храна и алкохол, могат да доведат до неочаквани след-празнични депресивни и физиологични тегоби.

Колкото и добре да прекараме празниците, делниците ни дебнат зад ъгъла. Кривата на силните емоции, която ни изстрелва към висотите на приповдигнатото празнично настроение рязко тръгва надолу още през първата седмица на новата година. Оставете си малко надежда и радост за горките делници. Точно тогава чуваме по радиото и редовната статистика кой бил най-депресивния период в годината. Очевидно и както винаги това е след-новогодишният период. Отново се озоваваме неподготвени за него и в изходната позиция на тежка адаптация.

Колкото по-нависоко отскачаме, толкова по-тежко падаме.

За това, в името на емоционалния баланс и физиологичното ни здраве, към празнуването трябва да се подхожда с мярка и без излишни емоционални и чревоугодни преувеличения. Без да изпадаме в какъвто и да било консерватизъм можем спокойно да избегнем синдрома на следваканционната подтиснатост като заложим на печелившата комбинация. Тя ни среща с любимите хора (или животни), екологичната храна, чистия алкохол и свежия въздух.

зима и светлина

Опитайте се да празнувате така, че светлината и настроението на празниците да продължат да ви топлят и през оставащата зима.

И когато обмисляте подаръците, с които искате да зарадвате себе си и любимите си хора помнете, че най-добре похарчените пари са не за вещи, а за спомени. И както морето е нашия най-добър психиатър през лятото, така най-ценния и смислен подарък, който можете да си направите през зимата е активната почивка сред слънцето и снеговете на вечнозелените планини. Поглезете се по празниците и не преставайте да се глезите с мярка при всеки удобен случай без да очаквате това от средата или околните. Практикувайте празнично настроение през всеки сезон и по всякакъв повод и празнувайте живота си ежедневно, защото истинското пламъче на щастието е вътре в нас, тук и сега. Поддържайте го винаги пламенно и предайте искрица от него нататък!

зимно пламъче

Автор: Ралица Димитрова