frida.bg

Виното е истината

„Във виното е истината“ е казал Плиний Стари още през 1-ви век и е бил прав, и тогава, и досега.
Виното е открито от хората в дълбоката древност и е известно с полезните си качества от незапомнени времена.

Благотворните ефекти на виното са описвани в Древноегипетски папируси и Шумерски плочи от 2200 г. пр. н. е. Това го прави най-старото документирано лекарство, направено от човека.

От зората на историята виното се препоръчва като антисептично средство за рани, за подпомагане на храносмилането. Използвано е като лек за широк спектър от заболявания, включително сънливост и диария. Дори е намерило употреба при болките при раждане и дори като безопасна алтернатива на пиенето на вода.

виното
Отглеждане на грозде, винопроизводство, търговия с вино в Древен Египет, 1500 г. пр. н. е.

Виното продължава да е главно действащо лице в медицината до края на 19 и началото на 20 век. Първите проучвания върху алкохолизма обаче променят общественото мнение и хвърлят сянка върху положителната му роля за здравословния начин на живот.

Естествено, както почти всичко на този свят виното няма само светла страна и би могло да има разрушителна сила, ако се злоупотреби с него. Много средновековни ръкописи описват двойнствената му природа чрез представата за това, че

Ангелите берат гроздето, а дяволите правят виното.

виното
«Апокалипсис Тринити», 1250 г., Trinity College Library, Cambridge, England

Истината, както е казал Парацелз е, че „Не трови отровата, а дозата“. Всяко вещество може да е и лекарство, и отрова в зависимост от количеството. Ключът към полезните свойства на виното е в умерената употреба. Както и всеки друг алкохол, приема се, че в малки количества (едно-две питиета на ден) то спомага за намаляване на риска от сърдечни болести, инсулт, захарен диабет и други. Ако чашите станат повече това води обратно до повишаване на опасността от болести на сърцето, високо кръвно налягане, инсулт и още нежелани резултати.

Самият Дионис, Богът на виното според елинската митология е определил границите на консумацията:

Една чаша за здраве, втора за любов и удоволствие, трета – за сън.

виното
Дионис подаващ чаша с вино, края на 6 век пр.н.е.

Няма съвременна професионална медицинска асоциация, която да препоръчва на хората, които не пият вино, да започнат да го правят. Затова пък тези, които вече са любители на ароматната рубинена напитка имат доста аргументи в нейна полза.

Оказва се, че навикът за една чаша с вечерята може да е ключ към здравето и младостта. Освен че съдържат антиоксиданти, ферментиралите храни, каквото е виното, са в помощ на правилното храносмилане. Пробиотиците в тях отключват повече енергия и дават сила на организма. Дългосрочни изследвания показват, че хората, които пият вино живеят по-дълго от любителите на бирата или твърдите напитки.

виното

За привържениците на здравословния начин на живот ще е интересно да научат, че червеното вино има повече антиоксиданти от сока от акай, известен като най-силното природно оръжие срещу този бич на съвремието – свободните радикали, които разрушават клетките на тялото и ни разболяват.

Виното е богато на полифеноли, включително мощния антиоксидант проантоцианидин, за които се смята че удължават живота и намаляват риска от рак, и то в по-голяма концентрация от много храни-чудо като сока от нар, суровите боровинки или канелата. Колкото по-тъмно червен е цветът на виното и по-непрозрачно е то, толкова повече полифеноли има във всяка глътка. Ако е отлежало в дъбови бъчви антиоксидационнит ефект ще е още по-силен.

виното

Полифенолите подобряват кръвообръщението, укрепват кръвоносните съдове и пречат на образуването на тромби, така че ако имате вредния, но приятен навик да придружавате виното с тютюн може да се утешите с мисълта, че две чаши червено вино компенсират вредите, нанесени на кръвоносните съдове от изпушването на една цигара.

Чаша вино за лека нощ

За тези, които обичат да се насладят на чаша вино преди да си легнат се получиха наскоро още прекрасни новини от научните кръгове. Датски учени съобщиха за интригуващото откритие, че пиенето на вино преди сън помага за намаляване на теглото и че хората, които го правят всяка вечер са по-слаби.

Харвард потвърди тази теза след като при изследване, свързано с напълняването се установи, че никой от тези, натрупали най-много излишни килограми не пие вино. Според изследователи от Washington State University вталяващият ефект се дължи на един друг пoлифeнoл – ресвератрол. Той спира мастните клетки да натрупват мазнини, а съдържащите се във виното калории намаляват нуждата от така вредното за линията хапване късно вечер.

виното

Въпросният рecвepaтpoл се съдържа в ципата на червеното грозде и червените гopcĸи плoдoвe, както и във фъстъците. Той, особено в комбинация със свои събратя-полифеноли има и други известни полезни ефекти върху здравето. Рecвepaтpoлът cпoмaгa зa пoддъpжaнeтo нa cъpдeчнo-cъдoвaтa фyнĸция, зaщитaва нepвитe и има aнти-cтapeeщo дeйcтвиe. През зимата е важно да помним, че той е силно противовиpycнo и пpoтивoвъзпaлитeлнo средство. Още за вълшебната сила на виното срещу студа и настинките прочетете тук.

Друг ефект от рecвepaтpoла, който учените са установили е, че като повишава притока на кръв в мозъка той повишава умствените способности. Така че, не е за чудене, ако след чаша-две усетите прилив на мъдри мисли, творчески идеи или необяснимо желание да решите някое уравнение.

Имайте предвид обаче, че пестицидите намаляват драстично съдържанието на pecвepaтpoл и винаги предпочитайте вино от грозде, отгледано по възможно най-натурален начин.

виното

Божественият вкус

Съвсем скоро винените ентусиасти ще имат възможност за богат избор сред качествени български вина на шестото издание на изложението DiVino.Taste 2016. През дните от 18 до 20 ноември ще можете да се насладите на глътка от над 450 вина от над 60 изби от всички краища на България. Също така ще издигнете познанията си на по-високо ниво на традиционните майсторски класове и лекции на форума. Винените изследователи и професионалисти ще говорят по важни и интересни теми, подкрепени от дегустации на подбрани бутилки, повечето от които е невъзможно да се опитат на друго място в България.

Пълната програма и повече информация на Divino.Taste 2016

виното

Текст: Веселина Тулевска