frida.bg
девет неща хотели

Девет неща, които трябва да знаете за хотелите, но никой няма да ви каже

Знаете ли как да си осигурите безплатна напитка в скъп хотел, или пък настаняване в най-хубавите стаи? Всеки хотел си има скрити тайни, до които понякога е лесно да се доберете.

Но внимавайте – може да не искате да знаете някои от тях! Американското списание Women’s Health издава 9 хотелски тайни, разкрити директно от техните служители.

1. Знаем, че имате извънбрачна връзка
„Да, знаем, но не ни пука. Когато случайно изпуснете някоя дума и се опитате да замажете с дълга история, ние просто се усмихваме и се правим,
че ви вярваме“, разказва Алиша, бивш администратор в хотел във Вашингтон.

2. Ще пазим тайната ви
„Веднъж работех до късно и намерих един от редовните ни гости облечен в униформа на пиколо. Все още не знам как се беше добрал до нея, но така или иначе няма значение, ние винаги си държим устата затворена“, разказва Джош, който работи като асистент в хотел в Ню Орлиънс.

3. За по-добра цена, обадете се директно в хотела

„Сайтовете за онлайн резервации са много удобни, но имате голям шанс да си осигурите по-евтин престой, ако се обадите директно в хотела. Хотелите плащат на тези сайтове до 25 % комисионна, затова повечето от тях биха могли да ви предложат доста добра отстъпка, ако попитате“, споделя Маги, администратор в хотел в Ню Йорк.

4. Внимавайте с минибара
„Проверявайте срока на годност на закуските в минибара. Откривала съм снаксове, чийто срок на годност е изтекъл преди месеци. Проверявайте също дали бандеролите на бутилките с алкохол не са скъсани. Може би сте чували истории за пияни хора, които пълнят бутилки от водка с урина или с вода, за да не ги плащат. Това не са градски легенди“, разказва Джена, камериерка в Ню Йорк.

5. Избягвайте да сядате директно на диваните и столовете
„Никога не сядайте на диван или стол, без да сложите кърпа върху него. Много гости сядат върху тях голи и понякога оставят петна. Често тези петна се почистват набързо и с времето просто спират да се виждат“, разкрива Джена.

6. Давайте бакшиш на камериерките
Камериерките обикновено са нископлатени и може да ви се отблагодарят с по-внимателно почистване и други допълнителни услуги, ако им дадете бакшиш. Правилото е той да се поставя под възглавницата.

7. Портиерът е най-добрият ви приятел
„В съвременния хотелиерски свят, портиерът е нещо като детето, което е последно в класа. Но ние имаме добри връзки и можем да ви помогнем с всичко, от което имате нужда – от бутилки с вода, до резервации, турове, химическо чистене и др. Дори съм помагал на гости да получат по-хубава стая. Повечето гости не осъзнават, че даването на бакшиш отключва доста привилегии“, разказва Мейсън, който работи като портиер в Ню Йорк.

8. Не всички стаи са еднакви
„Рецепционистите знаят кои стаи са най-приятни, къде е най-светло и къде има най-голям телевизор. Начинът, по който се отнасяте с нас, е от значение за това дали ще получите стая със страхотна гледка или такава, която мирише лошо“, предупреждава Маги, рецепционист в Ню Йорк.

9. Стаята ви вероятно не е толкова чиста, колкото изглежда

„Камериерките трябва да почистят десетки стаи всеки ден и всичко това трябва да се случи между напускането на едните гости и пристигането на другите. Това обикновено означава, че трябва да си спестим част от работата, за да успеем с времето. Чаршафите се перат ежедневно, но одеялата веднъж в седмицата. Покривалата за леглата още по-рядко – може би веднъж в месеца или по-рядко, ако нямат някакви сериозни петна. Когато си запазвате стая, помолете за чист комплект спално бельо и завивки“, съветва Джена.

Дистанционното е вероятно най-рядко почистваната вещ в хотелската стая. Стъклените чаши пък понякога се забърсват с препарата за мебели, тъй като той ги прави много искрящи. Затова по-добре ползвайте чаши за еднократна употреба.

Текст: Мария Андреева